Az átalakító styling legnagyobb csapdái, amikbe mindenki belesétál

GettyImages-200529951-001 (1)

Előtte és utána fotók, átalakító műsorok, csodát tevő stylingbravúrok. Mielőtt fölülnél erre a hintára, ezekkel azért legyél tisztában.

A teleshopos vásárlás óta ismerjük a trükköt, hogy az ”előtte” képen, amikor még nem fedeztük fel például a legújabb intelligens mosogatószivacs szuperképességeit, a háziasszony szürke ruhában szomorkodik rendezetlen hajjal egy fekete-fehér képen, az orbitális csetreszhegy mögül épp csak kilátszódva. Amint azonban rátalál élete mosogatószivacsára, színekkel telik meg a kép, kipihent lesz az arc, makulátlan a frizura, és helyreáll az univerzum egyensúlya.

Az átalakító műsoroknak, átváltoztató stylingnak még ennyi hatásvadász eszközhöz sem kell folyamodniuk, mert egy helyesen applikált alapozó, egy ügyesen felvitt smink, a jól megválasztott színek, egy profi frizura és az összes elem között kialakuló harmónia valóban csodákra képes. 

Az internet különböző fórumairól özönvízként zúdulnak ránk a sminkelő tutorial videók, és számos helyen elérhető már az átalakító styling szolgáltatás is, amelynek során valóban, a meggyötört, munkában megfáradt és/vagy gyermeknevelésben kissé megzuhant önmagunk elképesztő metamorfózison megy át.

És igen, ez tényleg mind bennünk van!

Még akkor is, ha egy-egy apró „trükkel” (alapozó, szájkontúr rajzolás, műszempilla) kihangsúlyozzuk az előnyösebb jellegeket és elrejtjük az előnytelenebbeket (ráncok, bőrhibák, karikák a szem alatt, túl kicsi vagy túl vékony száj, rövid vagy gyér szempillák), de ez mégis mind mi vagyunk!

Vagy mégsem?

A kapott meghökkentő eredmények, az előtte és utána fotók elképesztő változásai ugyan a mi külsőnkkel történt, mi vagyunk a „hozott anyag”, amiből dolgoztak, de ha az átalakításon áteső hölgy/úr nem kap elég segítséget abban, hogy a változás ne csak múló tünemény legyen az „utána” fotó elkészültéig, akkor bizony az esetek nagy részében

az elért hatás csak tiszavirág-életű lesz, sőt hosszú távon többet árthat, mint használ.

Az önbizalom növelése helyett, a mindennapok rutinja és rohanása okozta „visszaalakulást” könnyen kudarcnak, majd önbizalomvesztésnek élheti meg az illető.

Nem titok, hogy a megnyerő külső varázslata mögötti magasabb rendű cél az önbizalom növelése.

Ha egy ügyes styling gyümölcseként végre olyan nő vagy férfi tekint vissza a tükörből, amilyet addig csak a címlapokon vagy álmainkban láttunk, egyből jobb lesz a közérzetünk és magabiztosabbá válunk, ami az élet minden területére kedvezően hat. A munkahelyi sikerektől a párkapcsolati vagy családi viszonyok minőségi javulásán át mindenhol tetten érhető az egészséges önbizalom helyreállításának pozitív hatása.

GettyImages-984834368
picture alliance / Getty Images Hungary

Ez a valódi célja ezeknek a projekteknek!

Valamint az, hogy az elért eredmény hatására a kliens ne csak elfogadja, de meg is szeresse önmagát.

Ez azonban ingoványos talaj.

Nem szabad egy gyors átalakítás után magára hagyni a „frissen született, új vendéget”, mert kellő útmutatás hiányában magától nem lesz képes reprodukálni a mindennapokban a csodát, amit a pénzéért kapott, és bekövetkezik a rettegett ellenkező hatás, egy újabb csalódás: nekem nem megy, én nem tudom így megcsinálni, sose leszek megint olyan, az nem is én voltam…

Mit tehetünk, hogy az átalakítás eredménye tartós legyen? Hogy az önbizalmat csak építse, és ne rombolja? Hogy valódi változást érhessünk el?

Ne akarjunk elsőre túl nagyot ugrani

Vegyük figyelembe, ki a vendég és mit akar? Mi az ő ízlése és valódi egyénisége, és abba mi fér bele. Ne az aktuális szépségtrend kötelező elemeit próbáljuk mindenképp rámaszkírozni a kliensre, hanem a karakterének és vérmérsékletének megfelelőt. Olyat, amit eléggé sajátjának tud érezni ahhoz, hogy maga is szívesen és sikerrel alkalmazza a szürke hétköznapok rohanásában is. Persze, valószínűleg középtávon nem árt majd egy szín- és alaktípust figyelembe vevő ruhatárcsere (nem kell vészes tételre gondolni, csak néhány előnyös és jól kombinálható új darabra), rendszeres fodrászhoz járás és smink, de mértékkel, ízléssel, szívvel és lélekkel, szép lassan ez is mind beépíthető a rutinba.

Nyugodtan merjünk belevágni egy ilyen utazásba, de legyünk tisztában azzal, hogy kik vagyunk, mit akarunk, és mit bírunk el hosszú távon.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy az út során tanultakat a hétköznapi rutinunk részévé kell tenni, mert ahogy minden siker ára a ráfordított idő, így ebben az esetben is, naponta párszor tíz perc ráfordítása nélkül nem lesz tartós az eredmény.

Molnár-Zolnay Fruzsina

Az Ez kell a Nőnek stílustanácsadója, a Dívány szakértője. Divat- és stílustervezői képesítését a Budapesti Divatiskolában szerezte bölcsész-, nyelvtanári és marketingdiplomái kiegészítésére 2006-ban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra