Ilyen a tökéletes női test a legújabb kutatások szerint

GettyImages-527862237
Olvasási idő kb. 6 perc

A nők és a férfiak talán soha nem fognak egyetérteni abban, hogy milyen is a tökéletes női testalkat. A nők szikárabb, a férfiak dúsabb idomoknak örülnének. Mindez igaz korszaktól függetlenül annak ellenére, hogy volt már a tökéletesség szimbóluma gömbölyded, nyúlánk, sportos, izmos és csontsovány is. Napjainkban a tökéletes testalkat épp e két véglet között van.

Eljátszottál már a gondolattal, hogyan néznél ki, ha lehetőséged lenne arra, hogy 3D-ben megtervezd a testedet? Biztos vagyok benne, hogy kevesen alkotnák meg saját magukat úgy, ahogy most kinéznek. Hogy miért? Mert az ideális test mindenkinek mást jelent. Rád ki köszönne vissza a tükörből? Marilyn Monroe, Audrey Hepburn vagy Penélope Cruz? 

Túleffektelt hamis valóság

Napjainkban a virtuális világban mesterségesen létrehozott, hibátlan nő a tökéletes
Napjainkban a virtuális világban mesterségesen létrehozott, hibátlan nő a tökéletesCoffeeAndMilk / Getty Images Hungary

A közösségi média által sugallt ideál szerint napjainkban a vékony nőkben rejtőzik a tökéletesség, ezért a társadalmi többség ezeket a nőket tartja szépnek. De a túleffektelt, photoshoppal hibátlanra festett női bőr, a tökéletesen kidolgozott hasizom, a mesterségesen kifehérített fogak, az utólag megrajzolt óriási szempillák nem a 21. század valós szépségideálja, csupán csak egy kreált kép, melyet a testünkkel szembeni túlzott elvárások ihletnek, és ami miatt sok olyan nő szorong, akinek a tökéleteshez képest kisebbek a mellei, vagy teltebb a csípője. 

Te kit választanál? 

Mielőtt lerántanánk a leplet arról, hogy a kutatások szerint milyen is napjaink tökéletes nőideálja, nézzük, hogyan alakult, változott az elmúlt háromezer évben az ideális női testről alkotott véleményünk. Vajon a szépség hajdanán mérvadó szabályai kiállták-e az idő próbáját?

Az 1920-as években sem a melleket, sem a csípőt nem hangsúlyozták a nők
Az 1920-as években sem a melleket, sem a csípőt nem hangsúlyozták a nőkUnderwood Archives / Getty Images Hungary

Talán az ókori Egyiptomban volt a legszabadabb, a legkötetlenebb a nők élete, senki nem botránkozott meg azon, ha valaki házasság előtti szexuális életet élt, vagy elvált a férjétől. Fontos volt a nőies küllem, melyet elsősorban a hosszú hajfonat és a kifestett szem testesített meg. A görögöknél ezzel szemben egészen a Knidoszi Aphrodité megalkotásáig a férfias testalkatú nő volt az elfogadott.

Nagy fordulópont volt a reneszánsz, amikor úgy gondolták, hogy a feleség viselkedése és kinézete tükrözi férje állapotát.

A szépség a reneszánsz Olaszországban a gömbölyded testet jelentette, beleértve a telt csípőt és a nagy melleket. Míg a viktoriánus korszakban a nők a lehető legszorosabbra húzták fűzőiket, hogy homokóraalkatuk legyen.
A charleston korszakában fiús testük volt a nőknek, akik elrejtették a derekukat és a mellüket. 

Marilyn Monroe nemcsak szépségideálja, hanem szexszimbóluma is lett az 1950-es és '60-as éveknek
Marilyn Monroe nemcsak szépségideálja, hanem szexszimbóluma is lett az 1950-es és '60-as éveknekGene Lester / Getty Images Hungary

Ebbe az alaktalan világba robbant be gömbölydedebb formáival és karcsú derekával az 1930-as évek nője, mellyel együtt elkezdődött Hollywood aranykora. Mindez két évtizedig tartott, amikor egyszer csak megérkezett a világnak Marilyn Monroe amerikai színésznő, aki a kor legnagyobb szexszimbóluma lett.

Homokóraalkata, kerek idomai, sminkelt cicaszemei, vörösre festett ajka, vazelinnel ápolt bőre szépségszimbólumot faragott belőle.

Miután Jane Fonda az 1980-as években divatot teremtett az aerobiknak, az olyan szupermodellek, mint Cindy Crawford, jellemezték a kor ideális testét: magas, karcsú, sportos, de még mindig nőies. A túlzásba vitt testedzés miatt ebben a korszakban ütötte fel a fejét az anorexia, és ezzel együtt a tökéletes nőről alkotott kép új fordulatot vett. A vékony, visszahúzódó és sápadt Kate Moss lett az ideál.

A 2000-es évek a posztmodern szépségeké lett, amikor az ideális nőnek több elvárásnak is meg kell felelnie.

E korszak elvárása, hogy a nő legyen vékony, egészséges, a melle és a feneke legyen kerek és megkapó, a hasa pedig lapos. Soha nem volt olyan fontos és sokak számára elérhetetlen a „tökéletes test”, mint az elmúlt tíz évben. Rengeteg nő feküdt azért plasztikai sebész kése alá, hogy megfeleljen az áhított ideálnak.

Az ideális egyre jobban közelít a valósághoz

Nemes egyszerűséggel azt mondhatnánk, ahogyan a világ változik, úgy változik az elképzelésünk arról, milyen is az ideális női testalkat. Nem véletlenül, hiszen mindannyian mást találunk vonzónak attól függően, hogy melyik nemhez tartozunk, vagy, hogy melyik országban élünk. Az elmúlt években több felmérés is készült azzal kapcsolatban, hogy 2015-től napjainkig az emberek szerint milyen a szépnek tartott női test.

Kelly Brook amerikai színésznőé ma a tökéletes női test
Kelly Brook amerikai színésznőé ma a tökéletes női testMega / Getty Images Hungary

A legutóbbi kutatás eredménye alapján sokan fellélegezhetnek. Azok is, akik örökös harcban állnak a pluszkilókkal, és azok is, akik érte küzdenek, hiszen kiderült: az ideális egyre jobban közelít a valósághoz.

Egy négy évvel ezelőtt készült felmérésben megkérdezett férfiak és nők mást és mást tartanak vonzónak, de abban egyetértenek, hogy nem a csontsovány modelleket idealizálják.

Mind a két nem a karcsú női testet részesíti előnyben, azzal a különbséggel, hogy míg a nők többsége inkább kisebb mellekre és keskenyebb csípőre vágyik, addig a férfiak a mindenféle mesterséges beavatkozásoktól mentes, dúsabb idomokban gyönyörködnek szívesen deréktól fölfelé és lefelé egyaránt.

Ha sztárokhoz kellene hasonlítani az ideálokat, akkor a nők Jennifer Aniston nőies idomokkal megáldott, feszes, sportos, bőrébe bújnának szívesen, míg a férfiak a szintén karcsú, de néhány mellmérettel dúsabb dekoltázsú Kim Kardashiant csodálják.

Ha a 2018-as felmérés eredményéből átlagot vonunk, akkor ami a magasságot illeti, a többség szerint 168–170 centiméter között ideális, a súly 58-60 kilogramm, még a derékbőség 60 és 66 centi között van. Egy két évvel ezelőtt végzett kutatás – amely szintén a tökéletes női testet akarta definiálni – végeredménye még a fentinél is jobban elrugaszkodott a divat és a média által ideálisnak tartott paraméterektől.

2020-ban már a nők által kissé ducinak tartott, de a férfiak által favorizált méret lett a tökéletes női test. Ha e szerint a számsor szerint a sztárvilágban keressük az ideális nőt, akkor Kelly Brook amerikai színésznő személyében találjuk meg. Kelly Brook alkata egyáltalán nem felel meg a nőkre történelmileg és még ma is rákényszerített 90–60–90-es mércének, ami kétségkívül rosszul hat a nők testképére és egészségére.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek