Így tehetsz alvás közben a demencia ellen

GettyImages-1201208635

Egy friss kutatás szerint ez az egyszerű szokás jelentős memóriajavulást okozhat a 60 év felettieknél.

A Kaliforniai Egyetem júliusban publikált tanulmánya szerint akár 226%-os memóriajavulást is eredményezhet, ha esténként legalább két órán át valamilyen illóolajat párologtatunk a hálószobában. A szaglás és a memória közötti kapcsolat már régóta ismert tudományos körökben, most azonban az idegtudósok arra hívták fel a figyelmet, hogy ez az egyszerű módszer akár a demencia ellen is hatásos lehet.

Az illóolajok a demencia megelőzésében is segíthetnek

A kutatásba memóriazavarokkal nem rendelkező, 60–85 éves résztvevőket vontak be. Minden este, mielőtt aludni tértek, egy aromadiffúzor segítségével más-más illatanyagokat párologtattak. A kontrollcsoporthoz képest az illatosított szobában alvó résztvevők jelentős javulást figyeltek meg a memóriájuk működésében, amit mind a verbális, mind a műszeres tesztek kimutattak, emellett arról is beszámoltak, hogy a szokásosnál mélyebben aludtak.

Néhány csepp illóolajjal sokat tehetünk a demencia megelőzéséért – állítják a kutatók
Néhány csepp illóolajjal sokat tehetünk a demencia megelőzéséért – állítják a kutatókSvitlana Romadina / Getty Images Hungary

A szaglás elvesztése közel 70-féle neurológiai és pszichiátriai betegség kialakulását jelezheti előre. Idetartozik az Alzheimer-kór és más típusú demenciák, a Parkinson-kór, a skizofrénia és az alkoholizmus, de bizonyítékok merültek fel a Covid okozta szaglásvesztés és az azt követő kognitív hanyatlás közötti kapcsolatról is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra