Ez az édes gyümölcs izmot épít és segít az agyvérzés megelőzésében

GettyImages-532048630

Amikor valami édesre vágyunk, nem kell feltétlenül cukros finomságok utál nyúlnunk. Jobb, ha egészségtelen desszertek helyett azt a trópusi gyümölcsöt választjuk, amely ugyanolyan édes, mint a cukor, de csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a csontokat és még az izomépítésben is segít. Éljen a datolya!

A datolya a világon az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcs. Több ezer évvel ezelőtt a Közel-Keleten terjedt el, de ma már a világ több trópusi országában is termesztik. A Bibliában is említett datolya ízletes csemegeként igen népszerű hazánkban is. Sokan nem is sejtik, hogy a trópusi gyümölcs amellett, hogy nagyon finom, számos gyógyhatással is rendelkezik.

Az édes gyümölcs tápanyagban gazdag

A rostokban és antioxidánsokban gazdag datolya serkenti az agyunkat, és számos betegség megelőzését is szolgálja. A nyugati országokban a datolyát szárított formában árulják, ennek bőre ráncos, sötétbarna vagy borostyánszínű. Fajtától függően a datolya mérete különböző, közülük a legismertebb a „húsosabb” Medjool és a szikárabb Deglet Noor datolya.

Az édes ízű gyümölcs nagyon sok fontos tápanyaggal rendelkezik
Az édes ízű gyümölcs nagyon sok fontos tápanyaggal rendelkezikArx0nt / Getty Images Hungary

Ez az édes ízű gyümölcs nagyon sok fontos, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyaggal rendelkezik. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a datolya nagymértékben tartalmaz cukrot, kalóriát, ezért mértékkel kell fogyasztani.

Nagyon tápláló

A datolya kiváló táplálékforrás. A szárított gyümölcs kalóriatartalma magasabb, mint a friss gyümölcsé, de nem több, mint az egyéb aszalványoknak, legyen az mazsola vagy füge. A datolyában lévő kalória nagy része szénhidrátokból származik, és nagyon kis mennyiségben tartalmaz fehérjét. Kalóriatartalma ellenére a jelentős mennyiségű rost mellett néhány fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Ilyen például a kálium, a magnézium, a réz, a mangán, a vas és a B6-vitamin, amit a testünk izomépítésre használ. 

Magas a rosttartalma

Miután a datolyának igen magas a rosttartalma, előnyös lehet a székrekedés megelőzésében és a vércukorszint szabályozásában. Továbbá az elegendő rostbevitel nagyon fontos az általános egészségi állapot megőrzése érdekében.

Az egészséges táplálkozást is támogatja a datolya
Az egészséges táplálkozást is támogatja a datolyaEms-Forster-Productions / Getty Images Hungary

Vizsgálat bizonyítja, hogy a rendszeres, legalább napi 3-5 szem datolya elfogyasztása javítja a széklet gyakoriságát. Emellett a gyümölcsben lévő rostok hasznosak lehetnek a vércukorszint szabályozásában, miután a rostok lassítják az emésztést, ez pedig megakadályozza, hogy étkezés után megemelkedjen a vércukorszint. 

Magas az antioxidáns-tartalma

A datolya különféle antioxidánsokat tartalmaz, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak, egyebek között csökkentik több betegség kialakulásának kockázatát is. Az antioxidánsok megvédik a sejtjeinket azoktól a szabad gyököktől, amelyek káros reakciókat okozhatnak a szervezetben, és betegségekhez vezethetnek.

Más típusú szárított gyümölccsel összehasonlítva elmondható, hogy a datolya rendelkezik a legmagasabb antioxidáns-tartalommal,

melyek segíthetnek megelőzni bizonyos krónikus betegségek, például a szívbetegség, a rák, az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kialakulását.

Elősegítheti az agy egészséges működését

A datolyafogyasztás javíthatja az agyműködést, hiszen segíthet a gyulladások csökkentésében, ami fontos lehet az Alzheimer-kór megelőzésében. Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a datolyával kevert táplálékkal táplált egerek memóriája és tanulási képessége lényegesen javult, valamint kevésbé mutattak szorongással összefüggő viselkedést azokhoz az állatokhoz képest, amelyek nem fogyasztottak datolyát. A datolya potenciális agyserkentő tulajdonságait a gyulladáscsökkentő antioxidánsoknak, közülük is a flavonoidoknak tulajdonítják.

Elősegítheti a szülés természetes folyamatát

A vizsgálatok szerint a datolya lerövidíti a szülés időtartamát és megkönnyíti a vajúdást, hiszen a terhesség utolsó heteiben hozzájárul a méhnyak tágulásához. Egy vizsgálat szerint azok a nők, akik napi 70-76 gramm datolyát fogyasztottak a terhesség 37. hetétől kezdődően, átlagosan négy órával kevesebb ideig vajúdtak, mint azok, akik nem ettek a gyümölcsből rendszeresen.

Természetes édesítőszer

A datolya édes íze, tápanyagai, rostjai és antioxidánsai miatt egészséges helyettesítője lehet a fehér cukornak. A benne lévő fruktóz egy természetes cukorfajta, ettől olyan nagyon édes, és finom, karamellízű a datolya. 

A desszerteket cukor helyett édesítsük inkább a trópusi gyümölccsel
A desszerteket cukor helyett édesítsük inkább a trópusi gyümölccselJasmina81 / Getty Images Hungary

Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a datolya sok rostot és tápanyagot tartalmaz, még mindig meglehetősen magas a kalóriatartalma, ezért csak mértékkel fogyasztható.

Fokozza a szexuális teljesítőképességet 

A datolya kiváltképp előnyös lehet a férfiak számára, miután fokozza a szexuális teljesítőképességet. A datolyát ősidők óta fogyasztják potencianövelő hatása és a spermiumok számának növelése miatt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek