A datolya a világon az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcs. Több ezer évvel ezelőtt a Közel-Keleten terjedt el, de ma már a világ több trópusi országában is termesztik. A Bibliában is említett datolya ízletes csemegeként igen népszerű hazánkban is. Sokan nem is sejtik, hogy a trópusi gyümölcs amellett, hogy nagyon finom, számos gyógyhatással is rendelkezik.
Az édes gyümölcs tápanyagban gazdag
A rostokban és antioxidánsokban gazdag datolya serkenti az agyunkat, és számos betegség megelőzését is szolgálja. A nyugati országokban a datolyát szárított formában árulják, ennek bőre ráncos, sötétbarna vagy borostyánszínű. Fajtától függően a datolya mérete különböző, közülük a legismertebb a „húsosabb” Medjool és a szikárabb Deglet Noor datolya.
Ez az édes ízű gyümölcs nagyon sok fontos, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyaggal rendelkezik. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a datolya nagymértékben tartalmaz cukrot, kalóriát, ezért mértékkel kell fogyasztani.
Nagyon tápláló
A datolya kiváló táplálékforrás. A szárított gyümölcs kalóriatartalma magasabb, mint a friss gyümölcsé, de nem több, mint az egyéb aszalványoknak, legyen az mazsola vagy füge. A datolyában lévő kalória nagy része szénhidrátokból származik, és nagyon kis mennyiségben tartalmaz fehérjét. Kalóriatartalma ellenére a jelentős mennyiségű rost mellett néhány fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Ilyen például a kálium, a magnézium, a réz, a mangán, a vas és a B6-vitamin, amit a testünk izomépítésre használ.
Magas a rosttartalma
Miután a datolyának igen magas a rosttartalma, előnyös lehet a székrekedés megelőzésében és a vércukorszint szabályozásában. Továbbá az elegendő rostbevitel nagyon fontos az általános egészségi állapot megőrzése érdekében.
Vizsgálat bizonyítja, hogy a rendszeres, legalább napi 3-5 szem datolya elfogyasztása javítja a széklet gyakoriságát. Emellett a gyümölcsben lévő rostok hasznosak lehetnek a vércukorszint szabályozásában, miután a rostok lassítják az emésztést, ez pedig megakadályozza, hogy étkezés után megemelkedjen a vércukorszint.
Magas az antioxidáns-tartalma
A datolya különféle antioxidánsokat tartalmaz, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak, egyebek között csökkentik több betegség kialakulásának kockázatát is. Az antioxidánsok megvédik a sejtjeinket azoktól a szabad gyököktől, amelyek káros reakciókat okozhatnak a szervezetben, és betegségekhez vezethetnek.
Más típusú szárított gyümölccsel összehasonlítva elmondható, hogy a datolya rendelkezik a legmagasabb antioxidáns-tartalommal,
melyek segíthetnek megelőzni bizonyos krónikus betegségek, például a szívbetegség, a rák, az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kialakulását.
Elősegítheti az agy egészséges működését
A datolyafogyasztás javíthatja az agyműködést, hiszen segíthet a gyulladások csökkentésében, ami fontos lehet az Alzheimer-kór megelőzésében. Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a datolyával kevert táplálékkal táplált egerek memóriája és tanulási képessége lényegesen javult, valamint kevésbé mutattak szorongással összefüggő viselkedést azokhoz az állatokhoz képest, amelyek nem fogyasztottak datolyát. A datolya potenciális agyserkentő tulajdonságait a gyulladáscsökkentő antioxidánsoknak, közülük is a flavonoidoknak tulajdonítják.
Elősegítheti a szülés természetes folyamatát
A vizsgálatok szerint a datolya lerövidíti a szülés időtartamát és megkönnyíti a vajúdást, hiszen a terhesség utolsó heteiben hozzájárul a méhnyak tágulásához. Egy vizsgálat szerint azok a nők, akik napi 70-76 gramm datolyát fogyasztottak a terhesség 37. hetétől kezdődően, átlagosan négy órával kevesebb ideig vajúdtak, mint azok, akik nem ettek a gyümölcsből rendszeresen.
Természetes édesítőszer
A datolya édes íze, tápanyagai, rostjai és antioxidánsai miatt egészséges helyettesítője lehet a fehér cukornak. A benne lévő fruktóz egy természetes cukorfajta, ettől olyan nagyon édes, és finom, karamellízű a datolya.
Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a datolya sok rostot és tápanyagot tartalmaz, még mindig meglehetősen magas a kalóriatartalma, ezért csak mértékkel fogyasztható.
Fokozza a szexuális teljesítőképességet
A datolya kiváltképp előnyös lehet a férfiak számára, miután fokozza a szexuális teljesítőképességet. A datolyát ősidők óta fogyasztják potencianövelő hatása és a spermiumok számának növelése miatt.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés