Teszt: nem mindegy, hogyan sütöd a darált húst, így lesz a legfinomabb

Egy jó kis darált húsos alap akkor az igazi, ha már éppen megpuhult, de még nem száraz, és éppen annyira fűszeres, hogy a belőle készülő ragu többi alapanyagának íze is érvényesülhessen. Gondoltad volna, hogy ennek a sütését is el lehet rontani?

Mi sem láttuk jönni, hogy egyszer majd egy olyan teszttel találkozunk, ami arról szól, vajon milyen módszerrel lesz a legfinomabb a darált hús sütés után, de elolvasva a TheKitchn módszerét kiderült: valóban van ennek értelme. Egyik kedvenc alapanyagunk készítése ugyanis több ponton is lehetne még jobb. 

A csapat szokás szerint alapos volt. Ugyanott vásároltak húst a teszthez, és az összes módszert ugyanazon a napon végezték el, körülbelül 15 percen belül. Ez lehetővé tette még azt is, hogy ugyanazt az égőt és hasonló serpenyőket is használjanak a különböző módszerekhez. Minden végeredményt közvetlenül a sütés után meg is kóstoltak, majd ismét összehasonlították az elkészült adagokat, miután a hús lehűlt. 

A végső cél az egyenletes barnaságú, nem kiszáradt marhahús elkészítése volt. Értékeléskor figyelembe vették az előkészítési és a sütési idő hosszát és azt, mennyire szépen barnult meg a marhahús, és hogy végül milyen állaga lett. 

Nem mindegy, hogyan sütöd.
Nem mindegy, hogyan sütöd.Roxiller / Getty Images Hungary

A módszerek sereghajtója a tejszínes pácolás lett: sok előkészítési idővel járt és pépes eredményt hozott, nem is érdemes megtanulnunk. 

A papírtörlővel szárítgatás módszerében volt fantázia: eltávolította a nedvességet a húsból, amiben csak főtt és nem sült volna. A módszer annyit kér, hogy száraz serpenyőben süsse az ember a húst és az szobahőmérsékletű legyen. A végeredmény minőségével nem volt nagy gond, de az egész előkészítése viszonylag sok idő volt, ráadásul jó sok papírtörlő ment a kukába utána. 

Öntöttvas serpenyőben, olajjal: a klasszikus módszer tisztességes végeredményt hozott, egyszerűen volt nála jobb. A hús megsült, nem követünk el nagy hibát, ha továbbra is így készítjük, mert az íze és állaga is remek lett. Csak azért lett második, mert

a győztes, titkos alapanyaggal az elkészült ragu még ennél is jóval tökéletesebb állagú lett.

A győztes a szódabikarbónás módszer lett. Eszerint keverj egy kis szódabikarbónát a húshoz – mindössze 1/3 teáskanálnyit fél kilónként –, majd hagyd állni a keveréket 15 percig. Amíg a hús pihen, fogj egy serpenyőt, melegítsd fel közepes lángra, és adj hozzá egy kis olajat. A hús a serpenyőbe kerül, ekkor keverd el alaposan és süsd néhány percig. 

Ez a módszer abszolút game changerként hatott a vacsora minőségére. A marhahús nemcsak olyan szépen barnult meg, mint a hagyományos módszerrel, de még a viszonylag könnyen száradó bélszín is hihetetlenül lédús maradt főzés és lehűlés után is.

Tudományos szempontból a szódabikarbóna úgy működik, hogy megemeli a hús pH-értékét, és az erre adott fehérjereakciónak köszönhetően lesz a hús lédúsabb és puhább. Úgy tűnik, hogy ez a pH-változás a hús felületén is egy kis barnulást okoz, ami éppen jól jön majd a lasagnénkba. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra