Cukor helyett ezt edd, az emésztésed és a hangulatod is javulni fog

GettyImages-1216260552
Olvasási idő kb. 5 perc

Nem bánik kesztyűs kézzel a béllel a cukor. Azonban egyes mesterséges édesítőszerek sem kíméletesek vele. Az egészséges bél nagy hatással van a mentális jóllétünkre is, tehát érdemes elkerülni ezeket. De akkor mégis mivel édesítsük meg a kávénkat?

Elképzelhetetlennek tartod az édes életet cukor nélkül? Nem hibáztatunk érte: minden ünnepség fénypontját a torták és a különböző cukros sütemények képezik, ráadásul a legszomorúbb pillanatainkban is a bonbon és a fagyi kerül elő vigasztalásként. Hány olyan embert ismersz, aki egy stresszes nap után gyümölcsért nyúl a csoki helyett? Vagy olyat, aki születésnapjára torta helyett egy kupac rántott hússzeletet kér, gyertyával a tetején? Mi nem sok ilyen esetről hallottunk.

Sajnos azonban a kutatások szerint a cukor ronthatja az anyagcserezavarok ellen védő bélmikrobák hatékonyságát, így utat engedve az elhízásnak és a cukorbetegségnek. Ráadásul a bél-agy kapcsolat friss felfedezése alapján elképzelhetővé vált, hogy a cukorfogyasztás még depresszióhoz is vezethet. De mégis milyen alternatívákhoz forduljunk, ha néhány mesterséges édesítőről is kiderült, hogy szintén ludas a bélmikrobák megzavarásában, és az inzulinszintet is növelik?

A természetes édesítők jót tehetnek a bélnek, ha a cukor rombolja?

Amúgy sem ajánlott nagy mennyiségű cukrot fogyasztanunk, hiszen a zsírmáj és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növeli. Az ajánlott napi maximum a nőknél 25 gramm (6 teáskanál), a férfiaknál pedig 36 gramm (9 teáskanál) cukor lenne. Ez igazán kis mennyiségnek tűnik, főleg, ha megpróbáljuk az általános napi étrendünkre ráilleszteni ezt a modellt. Azonban megéri foglalkozni ezzel az újabb „egészségért bevállalt nyűggel”, mivel a cukor zavarja a bélmikrobákat, és sajnos innen ered sok krónikus anyagcsere-betegség és a hosszan tartó gyulladásos betegségek is. A természetes édesítők között azonban több olyan is akad, amelyek kifejezetten előnyösek lehetnek a bél számára. Három csoportra oszthatók: 

Ki ne jutalmazta volna meg magát egy fagyival egy stresszes nap után? Sajnos azonban a belünk kevésbé örül a cukornak, mint mi
Ki ne jutalmazta volna meg magát egy fagyival egy stresszes nap után? Sajnos azonban a belünk kevésbé örül a cukornak, mint miAaronAmat / Getty Images Hungary

1. A természetes, nem tápláló szuper édesítőszerek

A thaumatin, a stevia, a glicirrizin és a monk gyümölcs mind idetartoznak. Több százszor édesebbek a szacharóznál, tehát általában cukoralkohollal keverik, hogy ne legyen nagy különbség az édes íz intenzitásában és a mennyiségben. Például ha egy teáskanálnyi cukornak megfelelő monk gyümölcsöt akarnánk tisztán elfogyasztani, akkor először keresnünk kellene egy 200-szor kisebb teáskanalat. Mivel a cukormennyiség töredékét fogyasztjuk el szuper édesítőszerekkel, így gyakorlatilag kalóriamentesnek vehető ez az utóbbi csoport.

2. A tápláló hatású édesítőszerek

Más néven cukoralkoholok. Idetartozik az eritrit, a xilit, a mannit, a szorbit és a maltit. A cukoralkoholok gyümölcsökből és bogyós gyümölcsökből származó természetes édesítőszerek. A maltit és a xilit például eljuthatnak a vastagbélbe, és táplálhatják a mikrobákat, ezáltal prebiotikummá válva. Támogatják az olyan jótékony baktériumokat, mint a bifidobaktériumok, amelyek a bél-agy tengelyen keresztül javíthatják a hangulatot és a kognitív funkciókat. A xilit azonban veszélyes lehet a kutyákra nézve, úgyhogy a kutyatulajok jobban teszik, ha elkerülik. Az eritrit a vékonybélben szívódik fel, és a vizelettel ürül ki, tehát belőle nem válik prebiotikum, de majdhogynem kalóriamentes.

Hogy tehet rosszat a bélnek, és ezáltal a hangulatnak a cukor, ha egyszer olyan finom?
Hogy tehet rosszat a bélnek, és ezáltal a hangulatnak a cukor, ha egyszer olyan finom?Tara Moore / Getty Images Hungary

3. Az oligoszacharidok

Idetartozik az inulin, a frukto-oligoszacharid (FOS), a galakto-oligoszacharidok (GOS) és a xilo-oligoszacharidok (XOS). Az oligoszacharidok három vagy több cukorkapcsolattal rendelkeznek és rostként is ismertek. Olyan monoszacharidok keverékéből állnak, mint például a glükóz, a fruktóz, a mannóz, a galaktóz vagy a laktóz. Az emberi szervezet nem tartalmaz sem olyan enzimet, amely képes lenne összeragasztani két adott cukrot, illetve olyat sem, amely bármely két adott cukor közötti kapcsolatot fel tudna bontani. Ez azt jelenti, hogy az oligoszacharidokat sem a gyomorsav, sem a hasnyálmirigy enzimjei nem képesek lebontani, így egészen a vastagbélig el tudnak jutni, ahol a mikrobák boldogan emésztik meg őket. A bélmikrobák pedig zsírsavakat, például butirátot hoznak létre, amelyek táplálják és gyógyítják a bélnyálkahártyát, tehát ezek is működhetnek prebiotikumként. A frukto-oligoszacharidok (FOS) és a galakto-oligoszacharidok (GOS) ezenfelül olyan metabolitok előállítására ösztönzik a bélmikrobákat, amelyek antidepresszánsként hathatnak.

Nem mindenki számára tesznek jót ezek az édesítőszerek

Sajnos azonban, ahogy az ürömben az öröm, úgy az örömben az üröm is mindig felbukkan: nem mindenki számára tesznek jót ezek az alternatív édesítőszerek. Az irritábilis bélszindrómában (IBS) és a Crohn-gyulladásban szenvedőknek súlyosbíthatja állapotát az oligoszacharidok fogyasztása. Az alacsony FODMAP-diétát tartóknak sem valók ezek a cukrok, ugyanis az erjeszthető oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és cukoralkoholok fogyasztását kell csökkenteniük. Azonban a többség számára kedvező élettani hatású lehet a hagyományos cukor bevitelének elhagyása és a természetes édesítők bevezetése.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek