Gombóc Artúr like a pro: 5 tipp, hogy úgy edd a csokit, ahogy a profik

Nem mintha ne lehetne nekiesni a csokinak csak úgy, de még annál is jobb képben lenni azzal, mire érdemes figyelni a csokoládé kóstolása közben. Ebben segítünk most.

A TheKitchn oldalán tapasztalatait megosztó csokoládé-szakértő, Megan Giller azt állítja, nem érdemes a csokit gyorsan befalni, akármilyen finom is. Ha időt adunk az ízek, illatok és állagok felfedezésének, a szakember szerint még intenzívebb lesz a csokiélmény. 

„A foglalkozás végére az egyik szeletben a friss málna, a másikban a tölgyfa hordóban érlelt bourbon, a harmadikban akár a narancsvirágok édes illata is megjelenhet.

Hogyan jelennek meg a különbségek? Nos, mindenféle trükk és tipp akad a csokoládé profi kóstolásához” – állítja a szakember.  

1. trükk: Hallgasd meg a csokit egy pillanatra! 

Van egy tudományos módszer arra, hogy kiderítsd, jól elkészített csokoládét vásároltál-e. Az egyik tesztet snapnek hívják, és ez lehetővé teszi annak megállapítását, hogy a csokoládé milyen minőségű. Sok minden szükséges a csokoládé tökéletes temperálásához, és annak hangja a minőség egyik jegye.

Mi a teendő?

Csak törj el egy darabot, és figyeld a hangját!

Amit észrevehetsz:

Az étcsokoládé hangja erősebb lesz, mint a tejcsokoládéé és a fehér csokoládéé, a benne lévő kakaóvaj mennyiségének köszönhetően. De mindháromnak meg kell pattannia, és soha nem jó, ha hajlik. Ha a csokoládé meghajlik, az azt jelenti, hogy túl meleg, nem megfelelően tárolták, vagy hogy a kakaóvajon kívül más zsírok is vannak benne, és nem olyan kiváló minőségű, mint ahogy azt szeretnénk. 

Egy rakás érdekes tulajdonsága van a csokoládénak.
Egy rakás érdekes tulajdonsága van a csokoládénak.Fotografia Inc / Getty Images Hungary

2. trükk: Szagolj meg egy éppen eltört oldalt!

Gondolj csak arra, amikor utoljára friss fűszernövényeket használtál: valószínűleg apróra vágtad a bazsalikomot, a kakukkfüvet vagy a koriandert, mielőtt az étel tetejére szórtad. A fűszer még jobban illatozott, miután összevágtad, ugye? Ugyanez az elv működik a csokoládé esetében is. Ha épp eltörjük, vagy elvágjuk, intenzívebb aromákkal találkozhatunk. 

Mi a teendő?

Csak törd el az egyik kockát, és figyeld meg az illatát. 

Amit észrevehetsz:

Az a sáv, ahol elpattintottad, erősebben illatozhat, mint a csoki egyéb felületei. Előfordulhat, hogy más aromákat is észreveszel ilyenkor, amik esetleg földesebbek, gyümölcsösebbek, vagy épp csokoládésabbak, édesebb illatúak, mint a tábla többi része. Ha egyáltalán nem érzel új illatokat, próbáld meg megdörzsölni az ujjaiddal a csokoládét, hogy az kissé megolvadjon, majd szippants újra.

3. trükk: Fogd be az orrod egy pillanatra!

Ez ellentmondásosnak tűnhet, hiszen végül is a szaglásunk is segít ízleléskor, de a szakember szerint érdemes egy próbát adni annak is, hogy illatok nélkül vajon milyen ízeket érzünk a csokiban. 

Hát ezt például pont falnánk.
Hát ezt például pont falnánk.FG Trade / Getty Images Hungary

4. trükk: Hagyd, hogy a csokoládé megolvadjon a szádban!

Nehéz egy gazdag, finom csokoládét nem azonnal beburkolni, de a szakember szerint megéri kissé kevésbé mohónak lenni ez ügyben. „Ez a módszer egyszerűen nem ad időt a csokoládénak, hogy felfedje minden ízét és textúráját” – állítja a szerző. 

Mi a teendő?

Csak rágd meg a csokit néhányszor, majd hagyd, hogy megolvadjon a nyelveden, és figyelj, milyen pluszízeket érzel közben. 

Amit észre fogsz venni:

Más aromák és ízek jönnek elő, amik eleinte rejtőzködtek. „A kóstolóim imádják ezt a módszert. Például a Fruition Marañon Canyon Dark Milk csokoládé első harapása az étcsokoládé finom ízét hozza, de ahogy megolvad az ember nyelvén, bergamottal, kesudióval, sőt karamellel kezd párosulni a hagyományos, kakaós íz” – állítja Giller. 

5. trükk: Használj két csoki között valamilyen semleges ízű snacket!

Bármilyen semleges étel vagy ital megteszi, amiket a kóstolt termékek között fogyasztasz el, hogy a korábbi ízek ne zavarják meg az újakat. Gondolj csak a parfümök között a kávébabokra: akkor szippantasz belőle, amikor már nem tudsz különbséget tenni Acqua di Parma és Tom Ford Tobacco Vanille között. A csokoládék esetében is sokat segíthet egy falatka az újabb tételek között. 

Mi a teendő?

Csak válassz ki semleges italokat és ételeket, például szobahőmérsékletű citromos vizet vagy egyszerű kekszféléket, és harapj belőle, mielőtt megkóstolod a következő csokoládét. 

Amit észrevehetsz: 

„Minden profinak megvan a kedvenc szájíztisztítója, és nagyon hűséges hozzá. Amikor például a Nemzetközi Csokoládé Díjának bírálatán veszek részt, mindig egy bizonyos fajta olasz polentát szolgálnak fel – fűszerezés nélkül és szobahőmérsékleten. Ez kissé leradírozza a nyelvet, és nagyon profin segít letesztelni a következő csokoládét” – árulta el a szakember. 

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra