Aki rendszeresen olvassa a gasztrohíreket, az baconről szóló írásokkal is gyakran találkozhat: időnként felmerül, vajon miért nem szalonna, ahogy arról is akadnak tesztek bőven, hogy mikróban, sütőben vagy serpenyőben elkészítve lesz a legropogósabb. A TheKitchn csapata minden tudását összegereblyézve egy egészen új módszert mutatott a reggeli bacon elkészítésére, és bár nem hittük volna, hogy van új a nap alatt, ennek a megoldásnak valahogy tényleg több értelme van, mint a többi sütési módszernek.
Így készül a tökéletes szalonna
A módszer hívei szerint a csavarás a tökéletes bacon titka, és azt sem felejtették el elárulni, miért.
„Amíg nem találtam meg ezt a szalonnás trükköt az Instagramon, soha nem sikerült hatékony és tényleg finom végeredményt hozó módszert találnom arra, hogy több mint hat szelet szalonnát elkészítsek anélkül, hogy bepiszkolnék 2-3 serpenyőt, vagy hogy egész reggel a konyhában dolgoznék vele. Ez a csavarozós megoldás remek, gyorsabb, mint a többi, és alig kell mosogatni utána” – írja a módszerről egyik legújabb híve.
És hogy miről is van szó?
Egyszerű: a szalonnák nem túl szoros feltekeréséről sütés előtt.
A korábbi módszerekkel a tesztelők baja leginkább az volt, hogy egy öntöttvas, vagy akár más anyagból készült serpenyőben mindössze 6 szelet fér el.
„Korábban a sütőben próbáltuk sütni, de a mienknél jó néhány percet igénybe vesz, amíg felmelegszik, így az sem volt a legjobb megoldás. Nemrég egy könnyebben felmelegedő minisütővel próbálkoztunk, de abban pedig csak olyan kicsi tepsi fért el, hogy pontosan 6 szeletet tudtunk egyszerre sütni, ahogy a serpenyőben” – panaszkodott az egyik tesztelő, hozzátéve, hogy ha egymást fedik a szeletek, akkor azokon a részeken puha marad a bacon, így nem érdemes többet tenni a sütőbe, mint ahány kényelmesen elfér benne.
Így kell ezt csinálni
A videó azt ígéri, hogy ez a trükk a lehető legjobb textúrát adja majd szalonnáknak. Ropogós, mégsem száraz végeredményt ígér, és a módszernek köszönhetően ráadásul lényegesen több szelet süthető egyszerre hatnál.
Kellett azért a teszt is
A technika nem is lehetne egyszerűbb: egyszerűen megcsavarjuk a szalonnaszeleteket, és egymás mellé fektetjük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
14 szelet szalonnát tudtam elhelyezni a sütőtálcán. Némelyiket szorosabbra csavartam, mint a többit, hogy kiderülhessen, hogyan lesz a legtökéletesebb
– állítja a tesztelő.
A szeleteket előbb 10 percen át sütötték közepes hőfokon, majd magas hőmérsékleten is kapott még ugyanennyit. Az eredmény mindent várakozást felülmúlt: a lehető legjobb állagú baconszeleteket lehet így kapni. És ami még jobb: egyszerre 14 szelet elkészíthető a módszerrel. A szalonna ráadásul még ott is ropogós volt, ahol véletlenül érintkezett egy másik szelettel. Omlós lett, ropogós és kevés mosogatással járt a művelet. A teszt végeredménye szerint a kevésbé szorosan feltekert szeletek lettek a legfinomabbak.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés