A csavarás a legjobb módszer a bacon készítésére – azt is eláruljuk, miért

Egy-egy falatka bacon remekül feldobja a reggeli tojást, ahogy a saláták vagy főzelékek tetején és levesbetétként is bevethető. Főleg ez a látványos változat, ami állítólag minden szempontból a legokosabb módszerrel készül.

Aki rendszeresen olvassa a gasztrohíreket, az baconről szóló írásokkal is gyakran találkozhat: időnként felmerül, vajon miért nem szalonna, ahogy arról is akadnak tesztek bőven, hogy mikróban, sütőben vagy serpenyőben elkészítve lesz a legropogósabb. A TheKitchn csapata minden tudását összegereblyézve egy egészen új módszert mutatott a reggeli bacon elkészítésére, és bár nem hittük volna, hogy van új a nap alatt, ennek a megoldásnak valahogy tényleg több értelme van, mint a többi sütési módszernek. 

Így készül a tökéletes szalonna

A módszer hívei szerint a csavarás a tökéletes bacon titka, és azt sem felejtették el elárulni, miért. 

„Amíg nem találtam meg ezt a szalonnás trükköt az Instagramon, soha nem sikerült hatékony és tényleg finom végeredményt hozó módszert találnom arra, hogy több mint hat szelet szalonnát elkészítsek anélkül, hogy bepiszkolnék 2-3 serpenyőt, vagy hogy egész reggel a konyhában dolgoznék vele. Ez a csavarozós megoldás remek, gyorsabb, mint a többi, és alig kell mosogatni utána” – írja a módszerről egyik legújabb híve. 

Csak tekerd fel grissinivel vagy anélkül, és süsd meg.
Csak tekerd fel grissinivel vagy anélkül, és süsd meg.Vershinin / Getty Images Hungary

És hogy miről is van szó? 

Egyszerű: a szalonnák nem túl szoros feltekeréséről sütés előtt.

A korábbi módszerekkel a tesztelők baja leginkább az volt, hogy egy öntöttvas, vagy akár más anyagból készült serpenyőben mindössze 6 szelet fér el. 

„Korábban a sütőben próbáltuk sütni, de a mienknél jó néhány percet igénybe vesz, amíg felmelegszik, így az sem volt a legjobb megoldás. Nemrég egy könnyebben felmelegedő minisütővel próbálkoztunk, de abban pedig csak olyan kicsi tepsi fért el, hogy pontosan 6 szeletet tudtunk egyszerre sütni, ahogy a serpenyőben” – panaszkodott az egyik tesztelő, hozzátéve, hogy ha egymást fedik a szeletek, akkor azokon a részeken puha marad a bacon, így nem érdemes többet tenni a sütőbe, mint ahány kényelmesen elfér benne.  

Így kell ezt csinálni

A videó azt ígéri, hogy ez a trükk a lehető legjobb textúrát adja majd szalonnáknak. Ropogós, mégsem száraz végeredményt ígér, és a módszernek köszönhetően ráadásul lényegesen több szelet süthető egyszerre hatnál. 

Kellett azért a teszt is

A technika nem is lehetne egyszerűbb: egyszerűen megcsavarjuk a szalonnaszeleteket, és egymás mellé fektetjük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. 

14 szelet szalonnát tudtam elhelyezni a sütőtálcán. Némelyiket szorosabbra csavartam, mint a többit, hogy kiderülhessen, hogyan lesz a legtökéletesebb

– állítja a tesztelő. 

A szeleteket előbb 10 percen át sütötték közepes hőfokon, majd magas hőmérsékleten is kapott még ugyanennyit. Az eredmény mindent várakozást felülmúlt: a lehető legjobb állagú baconszeleteket lehet így kapni. És ami még jobb: egyszerre 14 szelet elkészíthető a módszerrel. A szalonna ráadásul még ott is ropogós volt, ahol véletlenül érintkezett egy másik szelettel. Omlós lett, ropogós és kevés mosogatással járt a művelet. A teszt végeredménye szerint a kevésbé szorosan feltekert szeletek lettek a legfinomabbak. 

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra