Az orvosok megfigyelése szerint bizonyos élelmiszerek támogathatják a szervezet működését akár oly módon is, hogy felelősek a jó hangulatunkért, vagy azért, hogy energikusnak érezzük magunkat. Íme a szakemberek listája azokról az ételekről, amelyek jó hangulatra derítenek bennünket.
Zsíros hal
A tenger gyümölcsei, például a lazac, a makréla és a konzervtonhal gazdag ómega-3 zsírsavakban, amelyek úgynevezett „egészséges zsírok”, és jótékony hatással vannak a szervezetünkre, a szívünktől a szemünkön át egészen az agyunkig.
Ha alacsony a gyulladáscsökkentő ómega-3 zsírsavak szintje, akkor az olyan hangulati rendellenességekkel hozható összefüggésbe, mint a depresszió és a szorongás.
Joghurt
A bélben lévő baktériumok valójában jó közérzetet biztosító neurotranszmittereket, például szerotonint és dopamint termelhetnek. A kutatások egy bizonyos baktériumot azonosítottak, amely erősen befolyásolhatja ezeket a vegyi anyagokat: ez pedig egy Lactobacillus nevű törzs.
Ha a bélrendszerünket tápláljuk ezekkel a jó baktériumokkal, melyek megtalálhatók a joghurtban, a kefirben és a savanyú káposztában is, növelheti ellenálló képességünket a stresszel szemben.
Banán
A banán hangulatjavító ereje a magas a B6-vitamin tartalmában rejlik, amely a „boldogsághormon”, vagyis a szerotonin termelését segíti. A banán prebiotikus rostot tartalmaz, amely a Lactobacillusszal együtt nélkülözhetetlen a bélrendszer egészségéhez, amely elősegíti, hogy boldogabbak legyünk.
Túró
A túróban lévő L-tirozin aminosav szükséges a dopamin és a noradrenalin előállításához. Ez két olyan neurotranszmitter, mely befolyásolja hangulatunkat. Az L-tirozin több élelmiszerben is megtalálható, de legnagyobb mennyiségben túró tartalmazza. Továbbá magas fehérjetartalmának köszönhetően szervezetünk sokkal több hangulatjavító hormont képes előállítani.
A túróban lévő szelén pedig csökkenti a depresszió kialakulását.
Diófélék és magvak
A magnézium támogatja szervezetünk energiatermelését, és ha nem jutunk elegendő mennyiséghez belőle, az ingerlékenységhez, szorongáshoz, álmatlansághoz és izgatottsághoz vezethet. A diófélék, mint a mandula, a dió, a kesudió és a magvak, mint a sütőtök, a chia és a szezám, nagyszerű forrásai ennek a létfontosságú ásványi anyagnak.
Kagyló
Az osztriga igen magas cinktartalma miatt segíthet nekünk abban, hogy boldogabbnak érezzük magunkat. Az ásványi anyag hiánya szorongáshoz és a depresszióhoz vezet. Emellett megtalálható benne az az aminosav is, amely segít a jó közérzetért felelős hormon, a dopamin előállításában.
Ha valaki nem rajong az osztrigáért, a hangulatjavító cinkhez és aminosavhoz hozzájuthat olyan ételekből is mint a tojás, a dió és a hüvelyesek.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés