A legbőkezűbben adományozó híres milliárdosok

GettyImages-921350706

Besenyő Pista bácsi óta tudjuk: mindenki a maga szerencséjének a pogácsa. De van, akinek ez a „pogácsa” gyorsabban és finomabbra sült, mint az átlagnak. Szerencsére köztük akad olyan is, aki ebből a pogácsából jó szívvel ad másoknak is, jóllehet a maradékból még mindig bőven jóllakik. Nemrég még a világjárvány sodort sokakat kiszolgáltatott helyzetbe, ma, a Covid csapásából még ki se lábalva, máris új okunk van a félelemre. Aki csak teheti, csomagot készít, adakozik, gyűjt és szétoszt, ott segít, ahol tud.

A háborús események mindenkit arra ösztönöznek, hogy segítsenek a rászorultaknak: élelmiszercsomagokat, tisztítószereket készítenek össze civilek, privát kezdeményezések plakátjai buzdítják a legkisebb és legszegényebb közösségeket is az adakozásra. Melengeti az ember szívét, amikor a háború borzalmai között emberséget, az emberek között összefogást és szolidaritást tapasztal, amiről néha hajlamosak voltunk már azt hinni, hogy kihalt jelenségek. 

A Forbes magazin Amerikában minden év elején összesíti és közzéteszi a legtöbb pénzt adományozó milliárdosok legbőkezűbb 25 tagjának névsorát. Ebből a listából adunk ízelítőt:

Bill Gates és Melinda French Gates 

A tavaly 27 év házasság után különvált milliárdos pár 133,3 + 6,1 milliárd dolláros vagyonának forrása a Microsoft. Az egészség javítását és megőrzését, valamint a szegények nehézségeinek enyhítését mindig is szívügyüknek tekintették mindketten. Az elmúlt időszakban 5,8 milliárd dollárral támogatták a Covid–19 elleni oltóanyag kutatásait.

Bill Gates előadás közben
Bill Gates előadás közbenpicture alliance / Getty Images Hungary

Steve és Connie Ballmer

A Microsoft korábbi vezérigazgatója és felesége 96,5 milliárd dolláros vagyonukból eddig több mint 2 milliárdot fordított a járvánnyal szembeni küzdelemre. Adományoztak belőle iskoláknak, rászoruló személyek és mentális egészségügyi válságok kezelésére. 

MacKenzie Scott

Az informatika és a digitális világ talán felülreprezentált a 25-ös listában társadalmi jelenlétükhöz képest, ami az iparág sikerességét jól tükrözi. Az Amazont alapító Jeff Bezon exneje válásuk óta óriási adakozókedvet érez magában hatalmas vagyonának megosztására másokkal. 53,5 milliárdosra becsült vagyonából már több mint 8,5 milliárdot adományozott el faji megkülönböztetések elleni harcra, a nemek közötti egyenlőség kivívására és a közegészségügy helyzetének javítására.

Volt férje, Jeff Bezos új belépője 2022-ben az első 25 legbőkezűbben adakozó amerikai milliárdosokat összesítő listának. Nem akar lemaradni volt felesége mögött, de ehhez gyorsan és mélyen kell a zsebébe nyúlnia, amit, úgy tűnik, meg is tesz az elmúlt időszakban. Amióta 2021 júliusában az Amazon vezérigazgatójából elnökké vált, 184,8 milliárdos vagyonából már 2,1 milliárdot adott, többek között a környezetvédelem és a hajléktalanok megsegítésének ügyére.

Phil Knight és családja

Üdítő változatosságként van jelen a befektetők és főleg informatikai szuperguruk körében a Nike cégen meggazdagodott Knight család a maga 54,8 milliárdos megtakarítgatásaikkal. Eddig mintegy 3,1 milliárd dollárt „szakítottak ki” vagyonukból és áldoztak fel az oktatás oltárán, 3 amerikai egyetemet segítve ezzel az összeggel.

Obama fotója a Nike cipőjén
Obama fotója a Nike cipőjénHeritage Images / Getty Images Hungary

Mark Zuckerberg és Priscilla Chan

Előbbit nem kell bemutatni senkinek. Adományozókedve sem újdonság a közélet dolgait figyelemmel kísérőknek. Mivel az általa alapított közösségi felületet kevés ember van, aki ne látogatná napi szinten, ezért 2022-ben egyetlen szót feltétlenül tud mindenki németül, és az a cukorhegy. 112,8 milliárd dolláros nettó vagyonából 3 milliárdot már biztosan szentelt a tudomány, az oktatás és az igazságszolgáltatás ügyének. Orvos feleségével, Priscilla Channel az emberi szervezetben zajló biológiai folyamatok mérésére és elemzésére már eddig is komoly összegeket fordítottak.

A betegségek gyógyítását, megelőzését és kezelését célzó kezdeményezéseikre a továbbiakban is hasonlóan gálánsan szándékoznak költeni.

Ehhez, mint a Forbesból megtudhatjuk, egy fejlett orvosbiológiai képalkotásra specializálódó intézet létrehozása a cél, valamint a Harvardon egy, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás biológiában és gyógyászatban való felhasználásával foglalkozó központé.

Dustin Moskovitz és Cari Tuna

A Facebook társalapítója és újságíró neje az igazságszolgáltatás reformjára és a malária afrikai és ázsiai kezelésére, ellenőrzése költ legszívesebben. 18,9 milliárdos vagyonukból eddig 1,44 milliárd dollárt adományoztak e nemes célokra.

Leonard Lauder

A családnév ismerősen cseng a szépségiparban járatos hölgyeknek: Leonard és Ronald Lauder a sminkbirodalomáról ismert Estée Lauder fiai. A mára szép korba ért fivérek maguk is tovább gyarapították a családi vagyont, Leonard 26,5 milliárd dollár büszke tulajdonosa. Ebből már 1,4 milliárdot jótékony célokra is fordított. Ronalddal, testvérével közösen társelnöki pozícióban vesznek részt az Alzheimer-kór elleni gyógyszer felfedezésére irányuló kutatások finanszírozásában, egyebek mellett a 19 országban zajló kísérletek anyagi feltételeinek biztosításával.

A sikeres milliárdos testvérek sikeres édesanyja, Estée Lauder
A sikeres milliárdos testvérek sikeres édesanyja, Estée LauderRay Fisher / Getty Images Hungary

Pierre és Pam Omidyar

Az eBay és a PayPal sikerén meggazdagodott üzletember és felesége 17 milliárdos vagyonukból már 1,65 milliárd dollárt különítettek el adományként. A szegénység enyhítésére és az emberi jogok védelmére fordított összeg mellett olyan új programba kezdenek, mely a társadalomra káros hatást kifejtő nagyvállalatokat szándékozik felelősségre vonni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra