13 dolog, amire a gazdagok soha nem pazarolnák a pénzüket

GettyImages-606544429

A leggazdagabbak között szép számmal akadnak olyanok, akik hatalmas vagyonuk ellenére nagyfokú pénzügyi tudatosságra törekednek.

Az igazán gazdagok bármit megvehetnek, amit csak akarnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyfolytában két kézzel szórják a pénzt: azok, akik kemény munkával, saját erőből jutottak el a csúcsra, gyakran takarékos életvitelt alakítanak ki. A Reader's Digest végigvette, mi az a 13 dolog, amit ők is pazarlásnak vélnek.

1. Impulzusvásárlás

Persze, a jómódúak számára is csábító lehet egy szép kasmírpulóver a kirakatban vagy egy új luxusautó a szalonban. Az impulzusváráslás mégis olyan szokás, ami kevésbé jellemző a tudatosan élő gazdagokra. Mint azt Warren Buffet milliárdos befektető a Forbesnak nyilatkozta:

Ha olyan dolgokat veszel, amikre nincs szükséged, hamarosan el kell adnod azokat, amikre szükséged van.

Félreértés ne essék, senki nem állítja, hogy a tehetősek nem költenek drága dolgokra, csak rendszerint alaposan átgondolják döntésüket, mielőtt a hitelkártya után nyúlnának.

2. Hatalmas örökség

Bár kétségkívül kellemes arról fantáziálni, hogy annyi pénzt hagyunk gyermekeinkre, unokáinkra, hogy többé ne kelljen dolgozniuk, a gazdagok sok esetben nem hívei ennek a megoldásnak. Közéjük tartozik Bill Gates és Mark Zuckerberg is: mindketten azt szeretnék, ha gyermekeik önállóan találnák meg útjukat. Vagyonuk jelentős részét így inkább jótékony célokra fordítják, hogy azoknak segítsenek, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

3. Tévé-előfizetés és videójátékok

A gazdagok nem úgy halmozták fel pénzüket, hogy egész nap a tévé előtt ücsörögtek. Ezért nem is szeretnek sokcsatornás tévécsomagokra és videójátékokra költeni. Erre utalnak a statisztikák is. A Nielsen 2015-ös adatai szerint az alacsonyabb jövedelműek jóval többet áldoznak médiafogyasztásra a magasabb életszínvonalon élő fogyasztókhoz képest. „Arra számítottunk, hogy a magasabb jövedelmű háztartások több eszközt birtokolnak majd, de azzal nem számoltunk, hogy az alacsonyabb keresetű fogyasztók minden eszközt nagyobb mértékben használnak” – mondta el Glenn Enoch, a Nielsen egyik alelnöke. Hasonló megállapításra jutott a gazdagok szokásairól a Rich Habits: The Daily Success Habits Of Wealthy Individuals címmel könyvet író Thomas Corley is, aki szerint a tehetősebbek 67 százaléka nem is néz tévét.

4. Luxusmárkák

A milliomos üzletemberek ugyan könnyen megengedhetik maguknak a legdrágább dizájnerruhákat is, ám több példa bizonyítja, hogy nem feltétlenül van igényük rá, hogy ilyesmikre verjék el kemény munkával megszerzett pénzüket. Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója például bolhapiacokról öltözködött, hogy jó példát mutasson. Vagy ott van Bill Gates, aki egy pár ezer forint értékű karórát hord, miközben egy szekrénnyi Rolexre is telne neki.

Nem mindekinek fontos a nagyzolás
Nem mindekinek fontos a nagyzolásTom Merton / Getty Images Hungary

5. Túlárazott luxusotthon

A gazdagok több pénz tudnak egy új otthonra szánni, de fontos számukra, hogy az ingatlanvásárlással jó boltot is csinálják. Ennek érdekében hajlandóak még alkudozni is, mint akárki más. Egyes tehetős embereknek nincs is különösebb igényük arra, hogy extravagáns otthonokban éljenek. A fentebb említett Warren Buffett hiába a világ harmadik leggazdagabb embere, még mindig abban az ingatlanban lakik, amelyet 1958-ban mintegy 10 millió forintnak megfelelő összegért vásárolt meg.

6. Bérlés vásárlás helyett

Néhány gazdag ember egészen odáig megy, hogy nem is foglalkozik az ingatlanvásárlással. Michael Corbett, az Extra's Mansions and Millionaires műsorvezetője szerint a bérlés ugyanis kézenfekvőbb megoldás számukra.

A bérlés népszerűbb, mint valaha, még a gazdagok körében is.

Bár korábban logikus lépés volt befektetési céllal ingatlant vásárolni, majd két éven belül eladni, a változó piaci viszonyok miatt ez manapság már kockázatosabb lehet.

7. Drága fodrászat

Időnként mindenkinek szüksége van hajvágásra, az ismert gazdagok egy része azonban egyáltalán nem szeret mélyen a zsebében nyúlni érte. John Caudwell milliárdos üzletember például magának vágja a haját, míg Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója utazásai során fejlődő országok fodrászatait kereste fel.

8. Több hitelkártya

Érthető módon a tehetős emberek nem szeretnek készpénzzel kitömött zsebekkel mászkálni, ám nincs is minden banktól külön hitelkártyájuk. Sőt mi több, Tom Corley szerint mindössze a gazdagok 8 százaléka használ egynél több hitelkártyát. A gazdagok azért tartózkodnak ettől, mert a több kártya több költséggel is jár, ráadásul meggondolatlan vásárlásokra sarkallhatja őket.

9. Késedelmi díjak

A fizetési határidők túllépése miatt senki nem szeret késedelmi díjat fizetni – különösen a gazdagok nem. David Bach, a Smart Women Finish Rich című könyv szerzője szerint a tehetősek ezt úgy védik ki, hogy a jelzáloghitelen át a biztosításig minden tételre automatikus beszedési megbízást adnak bankszámlájukon. Erre jó okuk van: a késedelmi költségek arányaiban magasabbak náluk, így azok kisebb vagyonokat emészthetnek fel.

10. Dolgok, amik nem tartósak

Még ha a gazdagok számára nem is okoz problémát, hogy lecseréljék az elhasználódott, tönkrement tárgyakat, nem akarják pocsékolni a pénzüket. „Megértik, hogy nem mindig a legolcsóbb a legjobb megoldás. Képesek hosszú távra tervezni, és megfontolják, hogy amit ma megvesznek, az a jövőre nézve is értékálló legyen” – emelte ki Peter Bush pénzügyi tanácsadó.

11. Élmények tárgyak helyett

Kutatások kimutatták, hogy a pénz és a materiális javak nem nyújtják ugyanazt a boldogságot, mint az élmények. Jamie Tardy, a The Eventual Millionaire című könyv szerzője szerint ez a gazdagokra is érvényes, akik gyakran a különleges élményeket választják a legújabb kütyük helyett. Ő több olyan milliomost is ismer, akik nem éreznek kényszert az aktuális iPhone modell megvásárlására, és beérik egy régebbi készülékkel is.

Az élmények a gazdagok számára is többet érnek a pénznél
Az élmények a gazdagok számára is többet érnek a pénznélJuanmonino / Getty Images Hungary

12. Nyugdíjba vonulás

A CNBC szerint azok az emberek, akik saját erőből gazdagodtak meg, nem erőltetik annyira a nyugdíjba vonulást. Egy tanulmány alapján a multimilliárdosok körében 60 százalékos valószínűséggel fordul elő, hogy koruktól függetlenül továbbra is dolgozni terveznek.

13. Szerencsejáték

A gazdagok többnyire pazarlásnak érzik a szerencsejátékokra költött összegeket. Erre jó példa Warren Buffet, aki egyenesen kizsákmányolásnak tartja a szerencsejátékokat. A milliárdos még egy nyerőgépet is beszerzett otthonra, hogy gyermekei megtanulják, milyen veszélyes lehet kísértésbe esniük.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek