Így tüntesd el a szem körüli karikákat!

GettyImages-1278309892

Egy spanyol mondás szerint, minél nehezebb idők járnak, annál szebnek kell kinézni és annál jobb képet kell hozzá vágni (a mal tiempo, buena cara).

Ez kifelé is jó üzenet és így a tükörből visszaköszönő nő is több erőt tud adni, mint meggyötört, elhanyagolt változata. Hogyan tudjuk leplezni arcunk év eleji fáradtságát, a szem körüli huncut karikákat?

Az esztétikai sebészet ma már millió (forintnyi) lehetőséget kínál a megereszkedett vagy ráncos bőr fiatalítására, az öregedés velejáróinak középtávú kendőzősére. A ráncfelvarrástól a szálbehúzásos technikán át a lehetőségek száma úgy duzzad, mint a botox felett a bőr. Azt is látjuk egyes hollywoodi ex kedvenceken, hogy akit elkap a lelkesedés, nehezen mond nemet az újabb és újabb műtétre, a vágyott külső és a múló idő visszaforgatásának reményétől kecsegtetve. Ahogy van példa jól sikerült, diszkrét és mértékkel elvégzett beavatkozásra -ezek leginkább azok, amelyekről nem tudunk, annyira jól sikerültek-, úgy tudunk a felismerhetetlenségig kezelgetett, mutánssá torzult, illetve a korát méltósággal elfogadó, szerencsésen és büszkén korosodó celebritásokról is.

Míg az esztétikai sebészet létjogosultságáról és esztétikai megítéléséről továbbra is eltérő álláspontok vannak, addig nagyjából egyetértésben kijelenthetjük, hogy néhány csepp jól elhelyezett alapozó sokkal egyszerűbb, olcsóbb, pozitív és negatív hatása ugyan egyaránt múlóbb, mégis rövid távon csodákra képes.

A karikák eltüntetése szempontjából talán a szem alatti bőrterületek világosítása a legfontosabb. Ehhez bőrünknél pár árnyalattal világosabb korrektort, alapozót kell használni, a krém típusúak hidratáló hatásuknál fogva a mikro redőket kicsit feszesebbé tudják tenni és nem ülnek bele ezekbe a ráncocskákba még láthatóbbá téve azokat.

Pár árnyalattal világosabb korrektort, alapozót használjunk
Pár árnyalattal világosabb korrektort, alapozót használjunkfizkes / Getty Images Hungary

Most szólok, ne keseregjünk, mert a „ megmutatjuk XY-t smink nélkül ”, vagy a tévés kozmetikum reklámokon natúr arcként feltüntetett szépségek a legritkább esetben mentesek egy tekintélyes adag korrektor, alapozó, highlighter, pirosító és egyebek jótékony hatásától. De az igaz, hogy a natúr arcnak tűnő, természetesnek ható smink minden sminkek egyik legszebbike. Alkalomra persze választhatunk erőteljesebbet, egy-egy öltőzék, vagy stílus megköveteli a vele harmonizáló, olykor feltűnőbb, hangsúlyosabb make upot, de a korrektor és alapozó mellett legtöbbször egy szempillaspirál, esetleg szemceruza, rúzs és pirosító finom és elégséges megoldás lehet szinte bármilyen alkalomra.

Ha színeket szeretnénk választani, érdemes figyelembe venni szemszínünket.

A kék szem színét jól kiemeli és hangsúlyozza a bronzos, aranyos, korallos meleg és világos árnyalatok.

A zöld szemhez nagyon jól tudnak állni a hidegebb lila árnyalatok, a fémesen csillogó ezüstösen világos leheletnyit lilás tónusútól a sötétebb, barnásba hajló, vagy élénkebb liláig mind fokozzák a szem színét.

A barna szemekhez üdítő hatást és kellemes színharmóniát hoznak a kék árnyalatok, a türkizek fémes fénnyel szintén a legvilágosabbtól a legsötétebbig ideális választások, ha színre vágyunk.

Egy kis szilva színű ceruza az alsó szemhéj belső részén mágnesessé teszi a tekintetet, a barna megvilágítja és nagyítja azt, a fahéj fátyolossá varázsolja, a paszteles, világos színek megkeményítik és különösen szuggesztívvé változtatják. Ha döntöttünk és egyszer már felvittük a sminket, ne javítgassuk, ha változtatni szeretnénk rajta, legjobb lemosni és újra kezdeni, így is-úgy is az lesz a vége, ha utólag hozzányúlunk.

Az arc formája a kontúrt hangsúlyozó sötétebb alapozó felvitele szempontjából fontos. Alapszabályként a homlok közepe, a szemek alatti területek és az álcsúcs kapjon világosítást, míg többnyire az arccsont alatti/körüli területek és a homlok, hajas fejbőrhöz közeli bizonyos területei sötétebb, barnás árnyalatokat.

De vegyük sorra arcformánként is:

A szív formájú arcú hölgyek a világosító alapozót felvehetik keskeny vonalban a szemek melletti területen a szemöldök felé, a sötétet applikálják a halánték vonal folytatásában a homlok szélén, a függőleges irányt hangsúlyozva. Az arccsont esetében is célszerűbb egy meredekebb lejtést adni a kontúrnak, hogy a hosszanti vonalat erősítsék vele.

A kerekebb arcformák célja is a függőleges vonalak sötétítése az arc széleinél. Az arccsont helyett inkább akár az arc teljes hosszában érdemes barnítani a bőrszínt. A világos alapozót a homlok közepén függőlegesen, a szem alatt is, hosszabban lenyúló háromszög alakban előnyös applikálni.

Négyzetes arctípus esetén a formák lágyítása, kerekítése a cél, melyhez a homlok félkör, vagy szivárvány alakban történő sötétítésén át közeledhetnek. Ehhez hasonlóan az alsó élek enyhítésére az alsó arcélre is felvihető kevés sötét árnyalat. Az arccsont körüli részre ferde kör/tojás alakban applikálható a sötétebb tónus. Világosítani a szemzugoktól indulva a szemek első fele alatt tanácsos.

Az arc formája sem mindegy
Az arc formája sem mindegyaskmenow / Getty Images Hungary

A rombusz arcforma igényli talán a legkevesebb színekkel történő korrekciót, az arccsont természetes vonalának mérsékelt sötéttel való kiemelése mellett a homlok közepét lehet szerencsés világosítani, ahogy a szemek alatti kényes területeket.

Az ovális arcívű hölgyek a kereszt irányú vonalak sötétítésére törekedjenek, úgy a homlok közepén a hajtőnél, mint az arccsont alatt is. A világosítót a szem alatt szintén vízszintes széles sávban vigyék fel, és az álcsúcs hangsúlyozása is ugyanígy horizontálisan előnyös számukra.

Mindezek csak ajánlások, és nem kőbe vésett törvényszerűségek. Ami leginkább ér, próbálgatni ezt is, azt is. Hiszem, hogy minden aktuális trend követésénél, de még a színtípus és arcforma szabálynál is hatásosabb lehet saját ízlésünket és adottságainkat ismerve megtalálni a nekünk leginkább tetsző és előnyös sminket, amelyben jól érezzük magunkat és ott és akkor alkalmaznunk, amikor jól esik.

Molnár-Zolnay Fruzsina

Az Ez kell a Nőnek stílustanácsadója, a Dívány szakértője. Divat- és stílustervezői képesítését a Budapesti Divatiskolában szerezte bölcsész-, nyelvtanári és marketingdiplomái kiegészítésére 2006-ban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek