A hidegháború legelképesztőbb szökését egy szerelmes férfi hajtotta végre

GettyImages-162868126

A berlini fal 28 éves fennállása alatt több százan kíséreltek meg – sikeresen vagy kevésbé sikeresen – átjutni Kelet-Berlinből a szabadságot jelentő nyugati oldalra. Egyesek kifejezetten kreatív megoldásokkal próbálták kicselezni a fegyveres őrséget: közülük is kiemelkedik leleményességével egy osztrák fiatalember, Heinz Meixner, aki barátnőjével és leendő anyósával szó szerint átgurult az ellenőrző sorompó alatt.

Az 1950-es években a kommunista Német Demokratikus Köztársaság vezetői számára súlyos problémának bizonyult a tömeges Nyugatra vándorlás miatti népességveszteség – 11 év alatt az NDK 17 millió lakosa közül mintegy 2,6 millió fő távozott az országból. A disszidensek számára a legjobb távozási lehetőséget a kettéosztott Berlin jelentette, ezért 1961 nyarán Walter Ulbricht pártfőtitkár úgy döntött, lezárja a berlini belnémet határt, és örökre véget vet a népességfogyásnak. Nyugat- és Kelet-Berlin határán először szögesdrót kerítés, majd védelmi zónákkal határolt betonfal épült, utóbbi egészen a ’80-as évek végéig, a hidegháború lezárásáig a kétpólusú világ szimbólumát jelentette.

A csomagtartóba rejtette leendő anyósát

Így helyezkedtek el a sportautó utasai a nagy szökéskor – a sajtó számára rekonstruált kép
Így helyezkedtek el a sportautó utasai a nagy szökéskor – a sajtó számára rekonstruált képExpress Newspapers / Getty Images Hungary

A fal és a szigorú határellenőrzés – az őrök fegyverrel is kötelesek voltak megállítani az esetleges disszidenseket – dacára sokan próbáltak illegális módszerekkel Nyugatra jutni. Számos szökési kísérlet végződött halállal, másoknak azonban sikerült kicselezniük a kifinomult határzárat. A szerencsések közé tartozik a linzi illetőségű mérnök, Heinz Meixner, aki két évvel a fal felállítása után, 1963-ban munkaügyben látogatott Kelet-Berlinbe. A húszéves fiatalember berlini tartózkodása idején megismerkedett egy Margarete Thurau nevű hölggyel, akivel első látásra egymásba szerettek, a vasfüggöny árnyéka azonban rávetült a bimbózó románcra, és nem kecsegtetett fényes jövővel.

Meixner azonban nem hagyta, hogy a geopolitika szerelme útjába álljon, inkább kieszelt egy vakmerő tervet, hogyan szöktesse szíve hölgyét és vele együtt anyósát a város nyugati felére, ahonnét már szabad volt az út hazájába, Ausztriába. Egy kölcsönzött robogóval átkelt Nyugat-Berlinből Kelet-Berlinbe a Checkpoint Charlie-nak nevezett leghíresebb határállomáson keresztül, és mialatt az őr az útlevelét ellenőrizte, mérnöki precizitással lemérte a sorompó magasságát, mely pontosan 95 centiméterre volt a talajtól. Nyugat-Berlinbe visszatérve Meixner az autókölcsönzőket járta, kutatni kezdett egy olyan kocsi után, ami elég alacsony ahhoz, hogy szélvédő nélkül áthajthasson vele a sorompó alatt.

Heinz Meixner menyasszonyával, anyósával és a sportautóval Nyugat-Berlinben
Heinz Meixner menyasszonyával, anyósával és a sportautóval Nyugat-BerlinbenExpress / Getty Images Hungary

A tökéletes választásnak egy angol gyártmányú, piros színű Austin Healey Sprite sportautó bizonyult, mely szélvédő nélkül mindössze 90 centiméter magasra „nőtt”. A nagy szökés időpontjának 1963. május 5. vasárnap kora reggelt tűzték ki. Meixner néhány órával az indulás előtt saját maga leszerelte a szélvédőt, és a biztonság kedvéért a kerékgumikból is kicsit kiengedte a levegőt, hátha nyer még egy-két plusz centit. Margarete a sofőrülés mögötti szűk részre préselődött be, a leendő anyós pedig a csomagtartóban húzta össze magát; Meixner egy 30 téglából álló „védőfalat” is felhúzott szerelme köré arra az esetre, ha rálőnének az autóra (az anyós nem kapott hasonló védelmet).

A gázra lépett, és áthajtott a sorompó alatt

A piros sportautó a hajnali sötétségben a Checkpoint Charlie-hoz hajtott, ahol az őr annak rendje és módja szerint elkérte az osztrák állampolgárságú férfi papírjait; Meixner készségesen megmutatta az útlevelét, azonban amikor az őr utasította, menjen tovább a vámosokhoz, a gázpedálra lépett, és egyenesen áthajtott a sorompó alatt. Az őröket annyira meglepte a hirtelen akció, hogy köpni-nyelni nem bírtak, mire a gépfegyverükhöz nyúltak, a kocsi és annak három utasa áthajtott az utolsó határakadályon is, és Nyugat-Berlinben találta magát. A túloldalon strázsáló amerikai határőrök hasonlóképpen megrökönyödtek, amikor meglátták a feléjük száguldó sportautót; Meixner annyira gyorsan hajtott, hogy lefékezéskor 30 méteres fékcsíkot hagyott maga után az aszfalton.

A történet szerint amikor az autó megállt a nyugati oldalon, és odalépett hozzájuk az amerikai őrség, Meixner Margaretéhez fordult, és annyit mondott: „most már összeházasodhatunk”. Az eset természetesen mindkét oldalon nagy szenzációt keltett, az NSZK-ban a bulvárlapok címlapon hozták a bátor meneküléstörténetet, miközben az NDK határőrszerveit sokkolta a döbbenetes szökés sikere: válaszlépésként megerősítették a határpontok védelmét, a sorompókat függőleges rácsokkal látták el, megakadályozva egy hasonló kísérlet véghezvitelét.

Meixner és szerelme sikeresen eljutottak Ausztriába, összeházasodtak, és Linzben telepedtek le, történetük mégsem ért boldog véget: néhány évvel később Meixner egy háztartási balesetben vesztette életét, amikor véletlenül puszta kézzel nyúlt a lefolyóba esett, konnektorba dugott villanyborotvája után.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra