Ez történik a babával, ha az édesanyja várandósan csokoládét eszik

GettyImages-110052290

A csokoládét az ősi majáknak köszönhetjük, akik számára a kakaóbab nem csupán élvezeti cikk volt, de szerves része vallási kultuszuknak és társadalmi életüknek is. A spanyolok 1521-ben hozták haza Európába a kakaóbabot, melynek porrá őrölt magjából a majákhoz hasonlóan ízletes italt készítettek, azonban fahéjat is tettek hozzá. De vajon a kismamákra és a babákra hogyan hat egyik évszázados kedvencünk? Már mutatjuk is.

A csokoládéról éppen annyira szeretünk írni, mint amennyire a fogyasztásáért lelkesedünk, főleg, ha valami egészséges derül ki róla. Azt már régóta tudjuk, hogy kiváló mangán-, réz-, vas- és magnéziumforrás, emellett sok benne a rostanyag és a foszfor. Tartalmaz antioxidáns flavonolokat és teobromint, ami a koffeinhez hasonló vegyület. A fekete csokoládé étrendi hatásairól számos tanulmány született már, melyek közül igen sok egyetért abban, hogy legfontosabb összetevőjének a flavonolok számítanak, melyek antioxidánsok, és csökkentik a szívbetegségek szempontjából káros koleszterinek oxidációját.

Ehetek csokit terhesség alatt?

A kutatások szerint a válasz igen, ám a legjobb, ha mértékkel teszed. 

A csokoládé teljesen biztonságos a terhesség alatt is, mindaddig, amíg néhány kockáról beszélünk, nem pedig egy hatcsomagos óriás méretű adagról. 

Egyes kutatások ugyanakkor kimutatták, hogy a túl sok kalória és a nagy mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztása a terhesség alatt negatív egészségügyi következményekkel járhat mind az anya, mind a baba számára. A magas cukortartalmú étkezés a terhesség alatt az alábbi állapotok és betegségek nagyobb kockázatát hozza magával:

  • terhességi cukorbetegség
  • fokozott terhességi súlygyarapodás
  • preeclampsia
  • koraszülés

Emiatt a szakemberek javasolják, hogy a terhes nők minimálisra csökkentsék hozzáadott cukorbevitelüket, hogy elkerüljék ezeket a lehetséges szövődményeket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne élvezhetnénk a csokoládét, inkább csak azt, hogy a magas hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat mértékkel érdemes fogyasztani.

Nagyon nem mindegy, mit eszel várandósan
Nagyon nem mindegy, mit eszel várandósanPetri Oeschger / Getty Images Hungary

És a koffein miatt sem lesz baj?

További aggodalomra ad okot a koffeinbevitel, mivel a túl sok koffein a vetélés magasabb kockázatához kapcsolódik. Jelenleg az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászok Kollégiuma napi 200 milligramm vagy kevesebb koffeint javasol a terhesség alatt.

Nyugodj meg: könnyen a határokon belül maradhatsz néhány kocka csoki mellett is. 

Ennyi koffein lehet általában a csokikban:

1 tábla étcsokoládé: 30 mg koffein

1 tábla tejcsokoládé: 11 mg koffein

1 evőkanál csokoládészirup: 3 mg koffein

Mint látható, a csokoládé típusa számít. Az étcsokoládéban majdnem háromszor annyi koffein van, mint a tejcsokoládéban. Ha már megittál két csésze kávét a nap folyamán, egy nagy adag csokoládéval meghaladhatod az ajánlott koffeinbevitelt.

Ám ha egyszerűen nyomon követed beviteled néhány napig, akkor képet kaphatsz arról, mennyi koffeint fogyasztasz egy átlagos napon. Ezután újragondolhatod, mennyi kávét iszol és csokit eszel naponta és hetente.

Vajon vannak előnyei a csokifogyasztásnak várandósan?

Készen állsz a jó hírre? Egy 2010-es tanulmány szerint egy kevés csoki elfogyasztása csökkentheti a preeclampsia és a terhességi magas vérnyomás kockázatát.

A több mint 2000 terhesség áttekintése során a preeclampsia kockázatának csökkenése a csokoládéfogyasztással volt összefüggésbe hozható az első és harmadik trimeszterben, míg a terhességi magas vérnyomás csökkent kockázata csak az első trimeszterben jelentkező csokoládéfogyasztással volt összefüggésbe hozható.

A preeclampsia olyan állapot, amelyben a nők magas vérnyomást, fehérjét a vizeletben és alacsony véralvadási faktorokat tapasztalnak, amelyek máj- vagy veseproblémákra utalhatnak. Veszélyes lehet az anyukákra és a babákra, és ez az oka annak, hogy az OB szorosan figyelemmel kíséri a vérnyomást a terhesség alatt.

És bár nem helyettesíthetjük a születés előtti vitamint egy csokoládéval, az étcsokoládénak vannak más meglepő előnyei is. Például ásványi anyagokat tartalmaz, beleértve a magnéziumot, a rezet és a vasat. Az étcsokoládé is tartalmaz antioxidánsokat, amelyek mindenki egészségére hasznosak, nem csak a terhes nők számára. Egy 2018-as tanulmány úgy találta, hogy az étcsokoládé fogyasztása az agyműködés bizonyos markereinek javulását eredményezte a placebocsoporthoz képest.

Egy 2016-os, terhes nők két csoportjával végzett vizsgálatban a résztvevők 30 gramm csokoládét fogyasztottak mindennap 12 héten keresztül. Mindkét csoport esetében – az egyik alacsony flavonolt tartalmazó, a másik pedig a magas flavanoltartalmú csokoládét fogyasztott – fokozott véráramlást mutatott ki a magzatban az ultrahang.

A csokoládé nem tilos, az alkohol igen
A csokoládé nem tilos, az alkohol igenZero Creatives / Getty Images Hungary

Valami történik a harmadik trimeszterben

A harmadik trimeszterben a csokoládé és a véráramlás közötti pozitív korreláció nagyobb aggodalomra adhat okot, bár a tudósok még nem teljesen biztosak a hatásban. Egy 2014-es tanulmány, amely a csokoládéfogyasztást kifejezetten a harmadik trimeszterben vizsgálta, kimutatta, hogy lehetséges, hogy negatív hatással lehet a baba ductus arteriosusára (DA) a terhesség késői szakaszában. A kutatók alapvetően azt javasolják, hogy a nők óvatosak legyenek a csokoládé fogyasztása tekintetében a terhesség ezen szakaszában: a csokoládé gyulladáscsökkentő hatása a harmadik trimeszterben visszaüthet. A szakemberek hozzáteszik: azért valószínűleg nagyon sok csokoládét kell enned ahhoz, hogy negatív hatással legyen a babára.

Akkor most mit tegyen az ember csokiügyben?

A csokoládét, különösen az étcsokoládét mértékkel bárki élvezheti a terhesség alatt, hiszen előnyei is akadnak.

Vannak bizonyítékok arra, hogy a csokoládé a harmadik trimeszterben nagyobb kockázatot jelent, de ez nem bizonyított annyira, hogy az orvosok megtiltsák. Ugyanakkor a terhesség alatt érdemes figyelemmel kísérni a teljes koffein- és cukorbevitelt, és minden alkalommal győződj meg arról, hogy a csokoládéevést beleszámítod ezekbe az összmennyiségekbe.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra