Minden idők legnagyobb átverése volt: egész Amerika elhitte, hogy egy óriás maradványait ásták ki

GettyImages-514901014

1869-ben szenzációs régészeti hír járta be az amerikai sajtót: egy New York állambeli farmon egy háromméteres emberszerű lény megkövült maradványaira bukkantak, mely bizonyíthatja, hogy valóban léteztek az óriások, akik az Ószövetség szerint az özönvíz előtti időkben a Földet lakták. A hihetetlen lelet felfedezőiről azonban kiderült, hogy nagyszabású és frappáns átverés áldozataivá lettek.

Kútásás közben találtak rá a különös óriásra

William C. „Stub” Newell, a New York államban található Cardiff falucskában élő gazda 1869. október 16-án éppen kutat ásatott a farmján az istálló mögött, amikor a munkások ásója váratlan akadályba ütközött: először azt hitték, egy halott indián tetemére bukkantak, azonban tovább vájva a talajt egy nagy méretű, szoborra emlékeztető kőtárgy került felszínre, melyet mindenki teljes ámulattal fogadott. A három méter magas, kb. 1300 kilogramm súlyú tárgy egy óriási, humanoid férfi megkövesedett tetemére emlékeztetett; az „illető” görnyedt pózban hevert, arcán különös mosoly tükröződött, jobb kezével pedig az ágyékát igyekezett takarni.

A hihetetlen felfedezés híre gyorsan elterjedt a környéken, és azonnal tömegek érkeztek megtekinteni a néhai óriás földi maradványait; az élelmes Newell másnap sátrat húzatott fel a furcsa objektum köré, és 50 centet kért a látogatóktól, akik cserébe negyedórán keresztül megtekinthették a megkövesedett óriást. A szenzációt azonnal felkapta a bulvársajtó, naponta 300-500 látogató érkezett a helyszínre, a környékbeli szállodák rekordforgalmat bonyolítottak a rengeteg turistának köszönhetően, akik az ország minden pontjáról özönlöttek megtekinteni a fantasztikus leletet.

A cardiffi „megkövült óriás” Getty Images Hungary
A cardiffi „megkövült óriás” Getty Images HungaryJ. L. Hamar

Perre mentek a megkövült óriástetemért

A sajtóban általánosan elterjedt nézet szerint a furcsa tetem a Teremtés könyvében említett óriások egyikének földi maradványa lehetett, akiket Isten az özönvízzel kiirtott a Föld színéről. A laikusok és a szenzációhajhász újságírók mellett néhány tudományos szaktekintély is Cardiffba utazott, hogy megfejtse a különös lény titkát: John F. Boynton geológus úgy vélte, a kiásott lelet nem megkövesedett emberi maradvány, hanem egy szobor, melyet a 16. vagy 17. században készítettek jezsuita hittérítők a környéken élő őslakos törzsek megfélemlítésére. A Yale Egyetem paleontológusa, Othniel C. Marsh ugyanakkor friss vésőnyomokat vélt felfedezni a kőóriáson, és kijelentette, egyértelműen hamisításról van szó.

A kiásott kőóriás
A kiásott kőóriásBettmann / Getty Images Hungary

A tudományos szakvélemények azonban nem zavarták a folyamatosan tóduló népeket, akik szentül hittek a megkövült óriásról szóló mesében; Newell végül 23 ezer dollárért (mai árfolyamon 493 ezer dollár, vagyis kb. 174 millió forint) eladta a leletet David Hannum üzletembernek, aki Syracuse városába költöztette, és ott mutogatta fizető nézők számára. A korszak legnagyobb cirkuszi impresszáriója, Phineas Taylor (P. T.) Barnum is felfigyelt a kőóriásra, és 50 ezer dollárt ajánlott érte Hannumnak, aki azonban visszautasította a tetemes összeget. Barnum ezért egy szobrásszal lemásoltatta a kőóriást, és a másolatot kezdte mutogatni, mintha az lenne az eredeti; riválisa természetesen nem hagyta annyiban a dolgot, pert indított, a bíró azonban figyelmeztette őt, ahhoz, hogy megnyerje a pert, először azt kéne bizonyítania, az ő óriása is „eredeti”.

Egy gazdag szivargyáros frappáns átverése volt a cardiffi óriás

A különös ügynek végül két hónappal a cardiffi óriás felbukkanását követően, december 10-én lett vége, amikor egy New York-i szivargyáros, George Hull nyilvánosan beismerte, a kőalak az ő munkája, és puszta tréfáról, átverésről van szó. Hull, aki meggyőződéses ateista volt, és nyíltan kiállt Darwin evolúcióelmélete mellett, egy iowai üzleti útja során vitába keveredett egy helyi metodista lelkésszel: a pap mindenáron igyekezett meggyőzni őt, hogy a Bibliában foglaltak szó szerint értendők, a világ teremtése a mózesi könyvekben leírtak szerint történt, és Darwin állításai tévesek. A vita során szóba kerültek az özönvíz előtti óriások, ennek ihletésére döntött úgy Hull, hogy bebizonyítja, mennyire könnyen rászedhetők az emberek.

Korabeli illusztráción a cardiffi óriás mérete egy átlagos emberhez képest
Korabeli illusztráción a cardiffi óriás mérete egy átlagos emberhez képestBettmann / Getty Images Hungary

A jó humorú és vagyonos üzletember vásárolt egy öttonnás gipsztömböt az iowai Fort Dodge-ban található kőbányából – a bánya tulajdonosának azt hazudta, a tömb egy Abraham Lincoln-szoborhoz kell –, majd felbérelt egy chicagói márványkereskedőt, aki két szobrásszal kifaragtatta a gigantikus emberalakot. Az óriás figurájához maga Hull állt modellt, és kifejezetten ügyelt rá, hogy az alak a legapróbb részleteiben is valósághű legyen, még a bőr pórusait, redőit is leutánozták tűszúrásokkal, végül kénsavval és nyomdafestékkel kezelték a szobrot, így érték el annak megviselt, sok évezredesnek tűnő állapotát. A szivargyáros összesen mintegy 2600 dollárt (mai áron kb. 53 ezer dollárt, vagyis kb. 18 millió forintot) költött a nagyszabású átverés kivitelezésére.

Az elkészült gipszszobrot Hull 1868 novemberében unokatestvére, Newell farmjára vitette, és az éjszaka leple alatt elásatta, ezután majdnem egy évig várt, majd következő októberben felhívta a gazdát, és megkérte, ásasson egy kutat az istálló mögött, a szobor rejtekhelyén. A leleményes szivargyáros ötlete bevált, az emberek csakugyan bevették az óriásokról szóló mesét; a nagy leleplezést követően a cardiffi óriás gyorsan kikopott a köztudatból, 1901-ben még felbukkant a New York állambeli Buffalóban rendezett nemzetközi vásáron, azonban csak nagyon csekély érdeklődést generált. A szobor ezután egy iowai sajtómágnás, Gardner Cowles, Jr. tulajdonába került, aki 1947-ben eladta a New York-i Cooperstownban található farmermúzeumnak – napjainkban is itt tekinthetik meg a kíváncsi érdeklődők.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra