A világ legzseniálisabb szélhámosa kitalált egy országot, majd eladta

GettyImages-176562493

Rengeteg zseniális szélhámost ismer a történelem, azonban talán egyikük sem volt annyira bravúros, mint Gregor MacGregor skót katonatiszt, aki 200 évvel ezelőtt kitalált egy nem létező dél-amerikai országot, majd busás összegekért eladta azt a londoni arisztokrácia képviselőinek. Hogyan zajlott minden idők egyik legnagyobb átveréssorozata?

Már fiatal tisztként tudta, hogyan csavarja el mások fejét

Az 1786-ban, Stirlingshire megyében született Gregor MacGregor patinás skót klán sarjaként látta meg a napvilágot: a Gregorokhoz tartozott többek között a jakobinus felkelések legendás útonálló hőse, Rob Roy MacGregor is, nem csoda, hogy száz évvel később a klán tagjai gyakran még a saját nevüket sem használhatták, nehogy retorzió érje őket az angol korona részéről. Gregor édesapja korán elhunyt, édesanyja és a rokonság pedig abban látták a fiú jövőjének zálogát, ha katonának adják a brit hadseregbe: amikor a fiú betöltötte 16. életévét, vagyis pont megugrotta a korhatárt, a család busás áron, 450 fontért (napjainkban kb. 9500 font, vagyis több mint 5 millió forint) zászlósi kinevezést vásárolt számára az 57. királyi gyalogezrednél.

Gregor MacGregor (1786–1845) fiatal tisztként a napóleoni háborúk idején
Gregor MacGregor (1786–1845) fiatal tisztként a napóleoni háborúk idejénNational Galleries of Scotland / Getty Images Hungary

Az ifjú katonatiszt hamar a frontvonalon találta magát, hiszen javában dúlt a Napóleon elleni háború, melyben ezredével Gibraltáron harcolt, egy éven belül hadnaggyá léptették elő – a sikersorozat folytatódott, amikor 18 évesen MacGregor megismerkedett egy befolyásos és gazdag tengernagy lányával, Maria Bowaterrel, akit hamarosan oltár elé vezetett. A szerencsés házasság jókora hozománnyal jutalmazta a becsvágyó fiatalembert, aki pénze révén egyre magasabb rangokat vásárolhatott magának, megszállottjává vált a kitüntetéseknek és a pozícióknak, amit tiszttársainak többsége nem nézett jó szemmel.

Az opportunista ifjú tiszt Londonban a társasági élet bennfentes figurája lett, aki különböző fiktív történetekkel ámította barátait: nemesi származást és lovagi címet lódított magának, azt állította, ő klánja vezetője, és hihetetlen hőstettek fűződnek a nevéhez. A kellemes életnek azonban Maria váratlan tragikus halála vetett véget: a Bowater család elhatárolta magát a könnyűéletű, megözvegyült vejtől, így elapadt a pénzcsap, és hősünknek vissza kellett térnie a harcmezőkre. Szerencséjére éppen akkoriban kezdődtek Latin-Amerikában a spanyol- és portugálellenes függetlenségi háborúk, így hamarosan a világ túlsó felén, Simon Bolívar venezuelai forradalmár seregében találta magát.

Nem sikerült meghódítania Floridát

A legendás felkelővezérhez nemcsak harcostársi, de rokoni szálak is fűzték MacGregort, aki feleségül vette Bolívar unokatestvérét, a(z ismét) szerencsés frigynek köszönhetően pedig gyorsan előrelépett a ranglétrán, néhány évvel később már tábornokként harcolt a spanyolok ellen. Ugyan valóban részt vett számos ütközetben, odaadóan és sikerrel szolgálta a dél-amerikai szabadságharcosok ügyét, az ellenállhatatlan személyiségéről ismert tiszt természetesen ezúttal is felnagyította saját szerepét, idővel legendás hősnek, modern Hannibálnak állította be magát a közönség előtt.

Simon Bolívar tábornok lovas szobra La Paz főterén
Simon Bolívar tábornok lovas szobra La Paz főterénullstein bild / Getty Images Hungary

Az 1810-es évek végére többnyire sikerült a spanyolokat kiűzni a területről, a forradalmi harcok pedig elcsendesedtek, ezért MacGregor úgy döntött, siker és pénz reményében önálló katonai vállalkozásba fog, bejárta a Karib-tenger térségét, és több helyütt felvette a harcot a megmaradt spanyol utóvédegységekkel. Elhatározta, elhódítja Floridát a spanyoloktól, és létrehozza saját szabad köztársaságát; rabszolga-kereskedéssel gyűjtött pénzt egy ütőképes hadsereg felállítására, a terv azonban súlyos kudarccal végződött, a kegyvesztetté vált, menekülő MacGregor fejére pedig Bolívar – akinek addigra bőven elege lett a különc skót magánzó viselt dolgaiból – vérdíjat tűzött ki.

Földi paradicsomként árulta a kietlen mocsarat

Hősünket azonban nem törte le a kudarc, sem a halálos fenyegetés, inkább kidolgozott egy újabb, minden korábbinál agyafúrtabb és nagyobb szabású tervet, hogy jelentős vagyonhoz jusson: 1820 áprilisában rumért és üveggyöngyökért cserébe megvásárolt egy 32 négyzetkilométernyi mocsaras, terméketlen és értéktelen földterületet a mai Honduras és Nicaragua területén található Szúnyog-parton az ott élő bennszülöttek önjelölt királyától, György Frigyes Ágosttól. A sem a spanyoloknak, sem az angoloknak nem kellő vidék tökéletesen alkalmatlan volt növénytermesztésre, állattartásra, legnagyobb részt egy lakhatatlan vadonból állt, a messzi Európában azonban ezt senki sem tudta, és ez rendkívül kapóra jött MacGregornak.

A Szúnyog-part térképe a 19. század végéről
A Szúnyog-part térképe a 19. század végérőlBuyenlarge / Getty Images Hungary

A leleményes szélhámos visszatért Londonba, ahol egy általa kitalált karib-tengeri ország, Poyais hercegének adta ki magát, aki azzal a céllal érkezett a ködös Albionba, hogy befektetőket találjon természeti kincsekben bővelkedő, gyönyörű hazája számára. A „herceg” jól bevált sármjával könnyen az ujja köré csavarta a brit arisztokrácia képviselőit, és a törzsfőnökkel aláíratott papirost lobogtatva meggyőzte őket, a lehető legjobb üzlet megvásárolni az igazi földi paradicsomnak számító vidék felparcellázott részeit, ahol állítása szerint évente háromszor lehet aratni, a vadászat és a halászat gyerekjátéknak számít a bőséges jószágállomány miatt, a helyiek pedig égnek a vágytól, hogy brit gyarmat lehessenek.

MacGregor még egy kamuzászlót, -alkotmányt és átrajzolt térképeket is prezentált, hogy története minél hitelesebbnek tűnjön, a korabeli földrajztudomány hiányosságai és az európai arisztokrácia Dél-Amerikát illető általános tudatlansága pedig könnyen a kezére játszottak. Az ajánlat hihetetlen érdeklődést generált, a felső tízezer képviselői egymásnak adták a kilincset, és igyekeztek túllicitálni egymást a mesebeli földekre: Poyais hercege legalább 200 ezer fontot, mai áron 19 millió fontot, vagyis majdnem 9 milliárd forintot keresett az üzleten, melybe nemcsak magánszemélyek, de bankok is szívesen fektettek be.

Az átvert telepesek háromnegyede odaveszett az Újvilágban

A zseniális szélhámos hamis tulajdonleveleket állított ki a szúnyogparti földekre, és elkezdett helyi tisztségeket, nemesi címeket osztogatni a lelkes befektetőknek, természetesen hivatalosnak látszó poyais-i dokumentumokkal igazolva őket. Az újdonsült földtulajdonosok Dél-Amerikába jutását sem bízta a véletlenre, hajóutakat szervezett részükre, melyek segítségével több százan indultak el Poyais mesebeli földjére: megérkezésükkor a leendő telepesek természetesen hírét-hamvát sem találták a paradicsomi országnak, helyette egy mocsaras, élhetetlen vidéken kötöttek ki. Sokan még ekkor sem sejtették a csalást, azt gondolták, rossz helyen kötöttek ki, a térképek vezették félre őket, vagy a hajó személyzetének hibájából tévedtek el.

A dúsgazdag MacGregor portréja 1822-ből
A dúsgazdag MacGregor portréja 1822-bőlHeritage Images / Getty Images Hungary

A Szúnyog-partra vetődött 250 angol és skót utazóból 180-an belehaltak a trópusi betegségekbe, az éhínségbe és a megpróbáltatásokba, azonban mire a túlélők hazatértek Angliába, a csalónak bottal üthették a nyomát, a lebukás elől ugyanis MacGregor Párizsba menekült, ahol újabb áldozatokat kívánt bepalizni. Szerencsétlenségére a francia rendőrség gyanút fogott, az álherceget letartóztatták, és rács mögé dugták, azonban, mivel semmilyen bűncselekményt nem tudtak rábizonyítani, 8 hónappal később szabadon távozhatott a börtönből és az országból.

Sosem felelt bűneiért, hősként temették el

Londonba visszatérve MacGregor – csodák csodájára – képes volt újabb gyanútlan arisztokratáknak földeket értékesíteni, sőt, további 10 éven keresztül űzte a Poyais-bizniszt, mielőtt 1837-ben az érdeklődés megcsappanása miatt visszavonult. Ekkor már úgy gondolta, érdemes minél távolabb kerülni a brit és európai hatóságoktól, ezért visszatért Venezuelába, ahol megbocsátották korábbi kihágásait, és a függetlenségi háborúban nyújtott segítségéért hálából állampolgárságot és tábornoki rangjának megfelelő életjáradékot biztosítottak részére.

A legendás csaló Caracasban, csendes visszavonultságban töltötte további éveit, itt is hunyt el 1845-ben, 58 éves korában; díszes katonai temetéssel helyezték örök nyugalomra a város székesegyházában. MacGregor lelkén legalább 180 ártatlan, átvert polgár élete száradt, azonban soha semmilyen bűnnel nem sikerült őt megvádolni életében.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra