A fogyás egyik legnagyobb kihívása a kalóriák csökkentése, és ha az ember épp csak hízni nem akar, akkor is érdemesebb egy kicsit legalább megtervezni a napi menüt és azok kalóriatartalmát. Sok alacsony kalóriatartalmú étel éhségérzetet és fáradtságot okozhat az étkezések között, ami sokkal csábítóbbá teszi a mindenféle bűnös falatot, és ezáltal túlevést idézhet elő. Szerencsére rengeteg egészséges étel létezik, amelyek laktatóak és alacsony kalóriatartalmúak – íme 8 kedvencünk!
1. Zab
A zab kiváló kiegészítője lehet az egészséges fogyókúrás étrendnek. Nemcsak alacsony kalóriatartalmú, hanem magas a fehérje- és rosttartalma is, amely telítettségérzetet biztosít. Egy 1/2 csésze (40 grammos) adag zab mindössze 148 kalóriát tartalmaz, de 5,5 gramm fehérje és 3,8 gramm rost is van benne – mindkettő kiváló hatással lehet az éhségérzetre és az étvágyra.
Egy 48 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a zabpehely fogyasztása növeli a teltségérzetet, valamint csökkenti az éhséget és a kalóriabevitelt a következő étkezésnél.
2. Görög joghurt
A görög joghurt nagyszerű fehérjeforrás, amely segíthet megfékezni a sóvárgást és elősegíti a fogyást. Ha egy kis adagot készítesz belőle gyümölcsökkel reggelire, akkor egy kalóriaszegény, mégis jól laktató fogás lesz a végeredmény.
Bár a márkák és ízek alapján változhat ez az érték, de egy 2/3 csésze (150 grammos) görög joghurt általában körülbelül 130 kalóriát és 11 gramm fehérjét tartalmaz.
Egy 20 nő bevonásával készült tanulmány azt vizsgálta, hogy egy magas fehérjetartalmú joghurtos snack hogyan befolyásolja az étvágyat, összehasonlítva az egészségtelen, magas zsírtartalmú ételekkel, mint például a csokoládé vagy a kekszek. A joghurtot fogyasztó nők nemcsak kevésbé voltak éhesek, hanem 100-zal kevesebb kalóriát is fogyasztottak vacsoránál, mint azok, akik kekszet vagy csokoládét ettek. Így tehát fogyasztóinak következő étkezésére és az étkezés kalóriatartalmára is hatással volt az egészséges fogás.
Egy másik, 15 nő bevonásával végzett vizsgálatban a magas fehérjetartalmú görög joghurt csökkentette az éhséget és növelte a teltségérzetet más, alacsonyabb fehérjetartalmú falatokhoz képest.
3. Levesek
Bár a levest gyakran nem tartják többnek, mint egy könnyű és egyszerű előételnek, nagyon kielégítő lehet egy-egy étkezés helyett is, még akkor is, ha nem egy zsíros-húsos változatra esik a választásod.
Egyes kutatások azt sugallják, hogy a levesek laktatóbbak lehetnek, mint a szilárd ételek – még akkor is, ha ugyanazokat az összetevőket tartalmazzák. Egy 12 ember bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a leves lassítja a gyomor kiürülését, és hatékonyabban segíti elő a teltségérzet kialakulását, mint a szilárd étel vagy ugyanazok az összetevők nem levesként elkészítve.
Egy másik, 60 ember bevonásával végzett vizsgálatban az étkezés előtti levesevés 20%-kal csökkentette az ebédidőben történt teljes kalóriabevitelt.
Ne feledd, hogy a krémes levesek akár magas kalóriatartalmúak is lehetnek, így jobb, ha te dobsz össze egy egyszerű csirkés-zöldséges változatot, amelynek a kalóriatartalmát könnyen ki tudod számolni.
4. Tojás
A tojás rendkívül tápanyagdús, mivel alacsony a kalóriatartalma, miközben sokféle létfontosságú tápanyagban gazdag. Egyetlen nagy tojás körülbelül 72 kalóriát, 6 gramm fehérjét és számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Tanulmányok szerint, ha egy adag tojással kezded a napot, az csökkentheti az éhségérzetet és növelheti a teltségérzetet.
Egy 30 nő bevonásával végzett vizsgálatban azok, akik bagel helyett tojást ettek reggelire, nagyobb teltségérzetet tapasztaltak, és 105-tel kevesebb kalóriát fogyasztottak a nap későbbi részében. Más tanulmányok szerint a magas fehérjetartalmú reggeli csökkentheti a nassolást, lassíthatja a gyomor kiürülését és csökkentheti a ghrelin, az éhségért felelős hormon szintjét.
5. Popcorn
Noha nem a világ legegészségesebb fogása, de magas rosttartalmának köszönhetően a pattogatott kukorica az egyik leginkább laktató, alacsony kalóriatartalmú snackként vezeti a slágerlistákat. Bár csak 31 kalória van 1 csésze (8 gramm) pattogatott kukoricában, 1,2 gramm élelmi rosttal büszkélkedhet – ez a napi rostszükséglet akár 5%-a.
A rostok nemcsak lelassítják az emésztési folyamatot, hogy elősegítsék a teltségérzetet, hanem stabilizálják a vércukorszintet is, hogy megelőzzék az éhséget és a sóvárgást. Ezenkívül a pattogatott kukorica sokkal jobban csökkenti az étvágyat és fokozza a teltségérzetet, mint sok más népszerű snack, bár ennek inkább az az oka, hogy a többi a cukor- és gyorsan felszívódó szénhidrátmennyisége miatt rettenetesen megnöveli az étvágyad.
6. Chiamag
A gyakran szuperélelmiszerként emlegetett chiamag nagy mennyiségű fehérjét és rostot tartalmaz, viszonylag kevés kalóriában. Egy 1 uncia (28 gramm) adag chiamag 137 kalóriát, 4,4 gramm fehérjét és 10,6 gramm rostot tartalmaz.
A chiamagban különösen magas az oldható rost, egy olyan rostfajta, amely felszívja a folyadékot és megduzzad a gyomorban, hogy elősegítse a teltségérzetet. Egyes kutatások azt figyelték meg, hogy a chiamagok tömegük 10-12-szeresét képesek felszívni, lassan mozogva az emésztőrendszeren keresztül, így sokáig megőrzik a teltségérzetet.
7. Halak
A halfélék gazdagok fehérjében és a szív számára egészséges zsírokban. Például egy 3 uncia (85 gramm) adag tőkehal több mint 15 gramm fehérjét és kevesebb mint 70 kalóriát tartalmaz. Egyes kutatások rámutatnak arra, hogy a fehérjebevitel növelése csökkentheti az étvágyat és csökkentheti a ghrelin, az éhségérzetet serkentő hormon szintjét.
A halfehérje különösen előnyös lehet az éhség és az étvágy csökkentésében. Egy, a marha-, csirke- és halfehérje hatását értékelő tanulmány kimutatta, hogy a halfehérje volt a legnagyobb hatással a teltségérzetre. A kalóriafogyasztás további csökkentése érdekében válassz sovány halakat, például tőkehalat, lepényhalat, laposhalat vagy nyelvhalat, a lazac, szardínia vagy makréla helyett.
8. Sovány túró
A túró kiváló fehérjeforrás és kiváló snack a fogyni vágyók számára. Egy csésze (226 gramm) alacsony zsírtartalmú túró körülbelül 28 gramm fehérjét és mindössze 163 kalóriát tartalmaz. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a fehérjebevitel növelése olyan élelmiszerekből, mint a túró, csökkentheti az étvágyat és az éhségérzetet.
Egyes kutatások azt is sugallják, hogy a fehérjefogyasztás lelassíthatja a gyomor kiürülését, és meghosszabbíthatja a teltségérzetet.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés