Ezek a legfinomabb ételek avokádóból Michelin-csillagos séfek szerint

Az avokádó krémes, semleges ízű és nagyon egészséges alapanyag, amiből nagyon finom fogások készíthetők. Igazi sztárséfek mondják el, melyek az ő kedvenc avokádós receptjeik.

Persea americana néven is ismert semleges ízű gyümölcsöt spanyol hódítók a 16. században hozták be Mexikóból Európába. Jól is tették, mert kedvencünk nemcsak klasszul felhasználható a legtöbb fogásban, de jól eltelít, hasznos zsírokkal van tele, és rendkívül egészséges is. Jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét és trigliceridjeit: az LDL-koleszterin szintje akár 22 százalékkal is alacsonyabb lesz tőle, miközben a jó koleszterint szintjét növeli.

 

És ez még nem minden. Ahogy korábban is megírtuk, az avokádóban lévő karotinoidok közül a lutein és a zeaxantin lelassítja az életkorral összefüggő látásromlást, miközben a bőrt is megvédi az UV-fények káros oxidatív hatásaitól. 

És hogy hogyan fogyaszd, arra is van néhány tippünk. Az Insider oldalán Michelin-csillagos séfek osztották meg, hogy szerintük melyek a legfinomabb, avokádóval készült ételek. Receptjeik között akad olyan, amiről eddig még avokádórajongóként sem hallottunk, de olyan is, ami minden hobbiszakács számára jól ismert fogás már ezerháromszáz éve és egy napja.

Kívül ropogós, belül krémes lesz, ha kirántod

A legnagyobb kedvencem a bundában sült avokádó – vallja David Ins, a manhattani Cote étterem főszakácsa. Ez egy kicsit rendhagyó elkészítési mód, de isteni vacsora lesz belőle. A szeletek kívül ropogósak, belül pedig szuper krémesek maradnak.  

Csak négy összetevőre van szükség hozzá: avokádóra, lisztre, tojásra és panko zsemlemorzsára. A hasábokra vágott darabokat a séf hagyományos módon panírozza, majd egyszerűen olajban kisüti. 

Az avokádóraita kenyérhez és bruschetta mellett is finom

Srijith Gopinathan, a San Franciscó-i Taj Campton Place étterem vezető szakácsa elmondta, hogy az avokádó az egyik kedvenc alapanyaga. Tenger gyümölcseivel és citrusfélékkel párosítva szereti felhasználni, leginkább amikor raitát készít – ez a dél-ázsiai konyha népszerű mártogatósa, ami legtöbbször a joghurtot turbózza fel különböző fűszernövényekkel és zöldségekkel.

Gopinathan azt javasolja, hogy dolgozzuk össze az avokádót lila hagymával, joghurttal, citrommal, gyömbérrel, korianderszárral, paradicsommal és egy kis sóval. Ez a keverék a bruschettától a lepénykenyérig mindent feldob – állítja Gopinathan. 

Garnélával párosítva a legfinomabb

Egy kis szósz és kész is.
Egy kis szósz és kész is.beyhanyazar / Getty Images Hungary

Paul Liebrandt séf azt mondja: gyerekkora óta szereti ezt a fogást, aminek elkészítéséhez csak jégsalátát, avokádót és egy kevés sült garnélát kell összekevernünk. A hozzá kínált Marie Rose-szósz elkészítéséhez azt javasolja, hogy dolgozzuk össze a paradicsomot ketchuppal, majonézzel, Tabascóval és Cayenne-borssal, majd tálaljuk a fogást egy elegáns pohárban. 

A házi guacamole mindig bejön

Val Cantu, a San Franciscó-i Californios főszakácsa elmondta, hogy szinte mindennap fogyaszt kedvencéből.  

Csípősen is próbáld ki.
Csípősen is próbáld ki.Mediterranean / Getty Images Hungary

„A guacamoléhoz felaprítom a medvehagymát vagy a vöröshagymát, két lime-t nyomok egy kis tálba, adok neki egy jókora csipet sót, majd ebben a lében pácolom a hagymát 10-15 percig” – magyarázza a szakács, aki szerint így egy kicsit kevésbé lesz aromás az alapanyag. Ezek után zöld csilipaprikával és korianderrel ízesíti a guacamolét. 

Csirke mellett, salsaként is szeretni fogod

Dan Kleinhander, aki a CocuSocial virtuális óráit vezeti, a lapnak elárulta, hogy felesége mutatta meg neki mára kedvenc avokádós fogásának receptjét. A salsa elkészítése egyszerű: csak keverd össze az avokádót hagymával, tomatillóval és jalapeño paprikával. 

Csirkével és rizzsel vagy frissen sült krumplival együtt kínálva ez a valaha volt legnagyszerűbb fogás

– vallja Kleinhander.

Pirítóson is finom, főleg, ha ismered  a trükköt

Suzette Gresham, aki az Acquerello éttermet vezeti San Franciscóban, nyíltan vállalja, hogy családja minden tagja avokádófüggő. Szerintük az avokádós pirítós egészen új szintre kerül a tetejére csorgatott méznek és füstölt sónak köszönhetően.

A méz az egyik titkos hozzávaló.
A méz az egyik titkos hozzávaló.serezniy / Getty Images Hungary

Sült banánnal is próbáld ki!

Gresham az Insidernek elmondta, hogy maga találta ki másik kedvenc avokádós fogását, amikor éppen néhány túlérett banánt akart megmenteni. A séf azt ajánlja, hogy a sült banánt párosítsuk fekete babbal, görög joghurttal és néhány friss avokádóval egy tökéletes, zöldséges reggeli vagy vacsora összeállításához. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek