Menő görög rétes egyszerűen: spanakopita

A spanakopita egy görög sós süti, aminek legfontosabb és leggyakoribb alkotóelemei a vékony réteslap, a spenót és krémes feta. Akkor a legszebb, ha egy hatalmas csigát formázol belőle és úgy sütöd készre. Előételként, egyszerű vacsoraként is bevethető, de akár köretként is tálalhatod.

Egy egyszerű tortaformában is készülhet.
Egy egyszerű tortaformában is készülhet.Brett Stevens

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 darab réteslap
  • 35 deka spenót
  • 15 deka kecskesajt
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 10 deka vaj
  • néhány csepp citromlé
  • ízlés szerint só, bors és szezámmmag
Recept idők

Elkészítés:

A vaj felén párold össze a spenótot a fokhagymával, majd ízesítsd citrommal, sóval, borssal és add hozzá a sajtot is. A maraék vajat is olvaszd meg, kend meg vele a lapokat és tetszés szerint oszlasd el rajta a tölteléket. Tekerd fel, vagy vágd háromszögekre, szórd meg a tetejét szezámmaggal, és 20 perc alatt süsd készre a forró sütőben. Ha krémesebben szeretnéd, egy kevés natúr krémsajtot is adj a töltelékhez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek