Ez az egyszerű tökös rizottó az egyik legnagyobb őszi kedvencünk

Rizottóból millióféle van, és ha igazán egészséges változatban szeretnénk elkészíteni, néhány szezonális, kertben termett zöldséggel érdemes feldobnunk minden évszakban. Zöldborsóval, cukkinivel és naná, hogy sütőtökkel is remek.

A zsályát bazsalikommal is helyettesítheted.
A zsályát bazsalikommal is helyettesítheted.jjpoole

Hozzávalók 2 személyre

  • 30 g vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 280 g arborio rizs
  • 200 ml száraz fehérbor
  • 1 l zöldségalaplé
  • 30 deka sütőtök kockákra vágva
  • só, bors és friss zsálya apróra vágva
  • 10 deka reszelt parmezán
  • 15 deka mozzarellagolyó
  • 30 g pirított fenyőmag
Recept idők

Elkészítés:

Pirítsd meg a rizst a vajban, a hagymákat süsd meg az olajban, majd dobd rá a tököt, és fedő alatt puhítsd meg azt is. (Ha kell, egy kis alaplevet is önts alá.) A rizsre öntsd a bort és kevergesd folyamatosan, amíg kissé magába szívja, majd fokozatosan add hozzá az alaplevet. Kevergetés mellett puhítsd a rizst kis lángon, majd amikor már majdnem kész, add hozzá a zöldségkeveréket és kis lángon főzd készre. Ha megvagy, add hozzá a mozzarellát és ízesítsd. Friss zsályával, parmezánnal és pirított fenyőmaggal tálald. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek