És a tökös tarte tatint kóstoltad-e már az idén?

A fordított almatortának izgalmas őszi változata ez a tökös finomság, ami kizárólag zöldséges, de almás-tökös változatban is nagyon finom.

Rozmaringgal fűszerezheted.
Rozmaringgal fűszerezheted.NightAndDayImages

Hozzávalók

  • 700 gramm sütőtök vékony szeletekre vágva
  • 150 gramm cukor
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 0.5 darab citrom leve és héja
  • 20 gramm vaj
  • 250 gramm leveles tészta
  • tejszínhab a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 °C hőmérsékletűre. A tökszeleteket fektesd egy tepsibe, és szórj rá egy keveset a cukorból, majd süsd 20 percen át. 

Közben a maradék cukrot szórd egy serpenyőbe és melegítsd, amíg meg nem olvad és elkezd karamellizálódni. Ha kissé borostyánszínű, add hozzá a fűszereket és a citromlevet.  Tedd rá a tökszeleteket, és főzd együtt 10 percig, kis lángon, majd add hozzá a vajat. 

Vágd a tésztát egy kicsit nagyobbra, mint amekkora a formád. Helyezd el a szeleteket a formában, majd tedd rá a tésztát úgy, hogy a maradékból széleket is vágj neki. A sütőben 35 perc alatt készül el, ezek után már csak annyi dolgod lesz, hogy megfordítod és frissen felvert tejszínnel tálalod. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek