Mi már tudjuk, mit kezdjünk az édesköménnyel, és nem félünk elárulni

Noha ez az aromás hozzávaló az indiai konyha része nemzedékek óta, az utóbbi időben egyre nagyobb teret kapott a világ többi részén is. Éttermekben és boltokban már találkozhatunk vele jó ideje, itt az idő, hogy haza is vigyünk belőle egy-egy darabot.

Hippokratész annak idején csecsemőkori bélgörcsök ellen ajánlotta, Dioszkoridész emésztést könnyítő gyógyszerként írja le, és ezeket a tulajdonságait azóta is számontartja a népgyógyászat. Becézni sokféleképpen lehet: ánizskapor, római kapor, olasz kapor, bécsi kapor, német kömény, főnigli és venkel néven is is emlegetik. 

Nemcsak finom, de egészséges is

Számos bizonyított egészségügyi előnye van. Az édeskömény és magja is alacsony kalóriájú, ám  sok fontos tápanyagot szolgáltat szervezetünknek. A friss édeskömény jó C-vitamin-forrás, ami erős antioxidánsként is szolgál a testben, védve a szabad gyököktől. Mind a hagyma, mind a mag tartalmaz mangánt is, amely fontos szerepet kaphat az enzimek aktiválásában, az anyagcserében, a sejtek védelmében, a csontok fejlődésében, a vércukorszint szabályozásában és a sebgyógyulásban is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Az édeskömény magja hozzájárulhat az étvágy megfékezéséhez. Egy korábbi, nőkkel végzett tanulmány kimutatta, hogy azok, akik 8,5 uncia (250 ml) teát fogyasztottak 2 gramm édesköménymaggal, szignifikánsan kevésbé éheztek és kevesebb kalóriát fogyasztottak étkezés közben, mint azok, akik placebót kaptak.

Édeskömény #nofilter
Édeskömény #nofilterDavid Burton / Getty Images Hungary

A édeskömény és a magjainak fogyasztása számos szempontból előnyös lehet a szív egészségére, de a rák elleni küzdelemben is segítséget nyújthat. Az édeskömény fokozhatja az anyatej termelődését, és a vérben a prolaktin szintjét is növeli. Utóbbi egy olyan hormon, amelynek szintén az anyatej kiválasztódásában van fontos szerepe.

Az édeskömény erőteljes antioxidánsai, mint például a C-vitamin és a kvercetin, csökkenthetik a szervezetben a gyulladásokat. 

Nem csak egészséges, finom is

És hogy hogyan érdemes elkészítened? Vajjal puhítva és parmezánnal házi tészta mellett tökéletes, sülve marhahús mellett remek köret, és almával is készíthetsz belőle egyszerű, majonézes salátát. Sült minikolbászok mellett néhány gerezd hámozott naranccsal lehet belőle izgalmas köret, de levesként és azok ízesítőjeként is bevetheted. Főtt tojással és édesburgonyával klassz, meleg salátát készíthetsz belőle, de lazac mellett egy kevés kapros joghurttal is remek. Izgalmas hideg salátát is összeállíthatsz vele szárnyasok mellé úgy, ha vékonyra vágott szilvával tálalod és mézes-gyömbéres öntettel locsolod meg. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra