Tökös-narancsos gnocchi zöld borssal és sonkával

A napon szárított sonkából 4 főre is elég belőle 7-10 deka, mert ez a nagyon aromás finomság vékony csíkokra vágva is van annyira izgalmas, hogy ilyen kis mennyiségben is feldobja a házi gnocchikat. Tök helyett burgonyával vagy batátával is készülhet, mindenképpen költségkímélő négyfős vacsora lesz a végeredmény.

Sajtszósszal, sonkával és borsos mártással is remek.
Sajtszósszal, sonkával és borsos mártással is remek.fotek

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 nagy bögre sült tök (vagy édesburgonya)
  • 2 bögre liszt
  • 1 nagyobb darab tojás
  • 1 darab bionarancs héja és leve
  • 2 darab közepes burgonya meghámozva
  • 2 evőkanál puha vaj felolvasztva
  • ízlés szerint só, bors
  • 10 deka olasz vagy spanyol sonka vékonyan felcsíkozva
  • a tetejére frissen tört zöld bors
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a burgonyát és még forrón törd át a sötőtökkel együtt egy krumplinyomón. Ezt követően a többi hozzávalót is keverd el vele: a lisztet, a tojást, fél kanál sót és borsot, a szerecsendiót, majd gyúrd össze. (Szükség szerint adj hozzá lisztet vagy egy kis vizet attól függően, melyikre van szükség.) Az összegyúrt tésztát oszd 8 részre, és formázz úgy 1-2 ujjnyi vastag csíkokat, majd gnocchikat belőle. Ha elkészültél, dobd forrásban lévő, sós vízbe, és miután felemelkednek a víz tetejére, még két percig főzd.

Amíg készülnek, sózd és borsozd meg a vajat, mehet bele a naracs héja és leve is, majd a keverékkel locsold meg a kész gnocchikat. Ezek után már csak a sonkát kell elkeverned benne. Frissen tört zöld borssal tálald. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek