A nevéből már sejthető, hogy a TheKitchn csapata egy olyan kétperces szószt fedezett fel, amiben dijoni mustár van. Erről a fajtáról annyit érdemes tudni, hogy nem attól dijoni, mert magvas (ahogy sokan gondolják), hanem leginkább attól, hogy van benne egy kis plusz adalékanyag. A történet szerint feltalálása Jean Naigeon nevéhez kötődik, aki 1752-ben ecet helyett mustban kezdte érlelni a mustárt. Az erős, többféle ízesítésben kapható mustárba hagyományosan barna mustármagot használtak, a Brassica junceát. Ma már jellemzően fehérbor, esetleg fehérborecet helyettesíti a mustot benne.
És ha már mustár, a dijoni nem keverendő össze az angollal, ami jellegzetesen élénksárga színű, kurkumás és enyhén cukros, sem a némettel, ami édeskésebb és kissé sötétebb színű.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
Ez itt a dizsonéz, már csak abbahagyni kell tudni!
Persze a majonéz és a mustár önmagában is remek hozzávalók, de akkor válnak a legfinomabbá, ha összekevered őket – írja a szerző, aki ezzel már el is árulta az egyszerű mártás receptjét. A majonézt pikánsabbá teszi, a mustár fűszeres aromáját kissé lágyítja a másik.
A két hozzávaló 1:1 arányban keverendő össze a tökéletes végeredményhez, és ez még csak a kezdet, hiszen az elkészült alapszósz ezerféleképpen tovább fűszerezhető, és adhat egészen különböző végeredményt.
És hogy mire érdemes használnod? Például adj hozzá egy kevés mézet, és tedd csirkés szendvicsbe! Esetleg keverd el sajttal és olvaszd a grillezett zöldségekre, vagy add friss házi tésztához néhány napon szárított sonkaszelet társaságában. Egy kis tejszínnel a marhahússzeletek mellé kínál remek ragut, de friss jalapenóval tortillamártogatósként is bevethető egy-egy buliban. Baconnel és paradicsommal barna kenyéren, aszalt paradicsomkockákkal baconos-sajtos melegszendvicsben érdemes kipróbálnod. Római köménnyel és szerecsendióval falafel mellett is finom, egy kis olívaolajjal és frissen tört zöld borssal jó kis salátaöntet lesz belőle.
És ha már mustár: