Idén nyáron ne maradjon ki az erdélyi zakuszka

A zakuszkát sok nemzet a magáénak tudhatja: egyes források szerint balkáni eredetű, mások szerint örmény, gondolhatjuk székelynek, és valójában román eredetűnek is. Mindegy is, honnan ered, a legfontosabb, hogy ebben a receptben az egyik leggyakoribb változatot, a padlizsánost készítettük el.

Ebből is van millió változat, a legfinomabb akkor lesz, ha a saját recepted fejleszted ki a neked legfinomabb arányokkal és fűszerezéssel. Duplázhatod, felezheted is a mennyiséget attól függően, hogy csak egy-két heti kóstolót készítesz, vagy épp későbbre is eltennél belőle. 

Duplázd a mennyiséget, ha télre is tennél el belőle.
Duplázd a mennyiséget, ha télre is tennél el belőle.vladispas

Hozzávalók

  • 2 kiló paradicsompaprika
  • 2 kiló padlizsán
  • 0.5 kiló vöröshagyma
  • 3 deci napraforgóolaj
  • 3 deci paradicsomlé
  • 1 ízlés szerint só, bors
  • 2 darab babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg sütőben a padlizsánt és dinszteld meg a hagymát az olajban. Ha a hagyma elkészült, kanalazd ki és süsd meg benne a felaprított paprikát is. Ha megpuhult, a hagymával és padlizsánnal együtt daráld le. Add hozzá a paradicsomlét, zúzott fokhagymát és fűszereket, majd egy lábosban addig főzd, ameddig jól besűrűsödik. Tedd steril üvegekbe, és önts olajat a tetejére. Hagyd száraz dunsztban másnapig. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek