Barackos-fahéjas csiga – gyümölcsökkel is próbáld ki az egyik legnagyobb kedvencet!

A fahéjas csiga valamiért tényleg az egyik legfinomabb desszert, ami csak még jobb lesz egy adag nyári gyümölcsraguval vagy a tetején a cukormázba ragadt gyümölcsökkel. A mienk ezúttal egy felnőtt változat lett.

Nem mintha bármi baj lenne a hagyományos fahéjas csigával, ami tökéletes ősszel egy sütőtökös smoothie-val, vagy télen egy krémlikőrrel felhúzott kakaó mellé, de nyáron barackosan szeretjük a legjobban egy nagy adag hideg, narancsos limonádéval.

Már csak a barackok hiányoznak róla.
Már csak a barackok hiányoznak róla.Fotó: rudisill

Hozzávalók:

A tésztához

  • 1 darab tojás
  • 2 darab tojássárgája
  • 10 deka cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 1.5 deci langyos tej
  • 50 deka liszt
  • 4 deka élesztő
  • 6 deka puha vaj

A töltelékhez

  • 3 nagy evőkanál puha vaj
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 1 nagy evőkanál fahéj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 mokkáskanál

A tetejére

  • 0.5 bögre porcukor
  • 2 evőkanál baracklikőr
  • 2 nagyobb darab felkockázott őszibarack (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt a tejben egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt, majd egyszerűen dolgozd lágy állagúvá az összes hozzávalóját. Ha szükséges, még egy kevés tejet adj hozzá gyúrás közben. Tedd félre háromnegyed órára langyos helyre. 

Addig a töltelék és a cukormáz összetevőit is dolgozd el egymással – ezt akár kanállal is megteheted, nem kell hozzá robotgép sem. 

Ha a tészta megkelt, nyújtsd téglalap alakúra, és kend meg a töltelékkel. Tekerd fel, vágd csigákra és tedd egy szilikontepsibe, ahol kapjanak még fél óra pihenőt. Ezek után süsd meg őket 180 fokon úgy fél óra alatt, majd ha kihűlt, öntsd rá a cukormázat és arra a barackdarabokat. 

Pénteki süti: az univerzális barackos
Pénteki süti: az univerzális barackos

Nem romlik, nem kenődik, vihetjük strandra, piknikre, kerti partira, meg lehet sütni előző este és még finom is.

Tovább »

Még több recept

Tiramisu helyett készítsd el ezt a rétegezett, Oreóval készült desszertet

Ha még soha nem készítettél egy édességet sem, akkor is jól sikerül majd ez a változat, amit akár egy kevés málnalikőrrel és málnadarabokkal is feldobhatsz.

május1., 12:52

Ha nem félsz, hogy rákattansz, ezt az epres-mandulás tiramisut érdemes összedobnod

Ha az eperzsákmány nem lett éppen a legtökéletesebb, legédesebb, akkor rétegezés előtt egy kevés eperszörppel vagy eperlekvárral keverd el a megvásárolt adagot, így még finomabb lesz a desszerted. Ha egy kis mandulalikőrt is adsz hozzá, sokkal izgalmasabbá varázsolhatod.

május2., 12:52

Jönnek a meleg napok, rétegezz egy klassz, citrusos-tejfölös desszertet!

Egy kevés lime-ot sem érdemes kihagynod ebből a finomságból, úgy még érdekesebb aromákat ad, ha pedig nem vagy a kókusz ellen, egy kevés kókuszlikőrt is löttyints a krémbe a tökéletes végeredményért!

május1., 10:44

Sósan is finom: spenótos-kecskesajtos kenyérpuding

Még egy remek maradékmentő fogás a hétre, amivel nem lesz túl sok dolgod: ha a spenótos-kecskesajtos változatot megunod, készítsd el sült hagymás-mozzarellás testvérét is.

május2., 10:24

Könnyű és isteni: fokhagymás pulykahússal töltött karalábé

A töltött karalábé az a fogás, ami akkor is remekül sikerül, ha egy kicsit egészségesebb változatát dobjuk össze. Mi már próbáltuk rizstejszínnel és kamuhússal is – úgy is remek volt, hát még ebben a könnyű, pulykás-barna rizses változatban!

május4., 10:24

Fenséges fahéjas csiga muffinformában glutén- és cukormentesen

Brutálfinom fahéjas csiga muffinformában, gluténmentes, élesztőmentes, cukormentes verzióban.

2020. február25., 12:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.