Barackos-fahéjas csiga – gyümölcsökkel is próbáld ki az egyik legnagyobb kedvencet!

A fahéjas csiga valamiért tényleg az egyik legfinomabb desszert, ami csak még jobb lesz egy adag nyári gyümölcsraguval vagy a tetején a cukormázba ragadt gyümölcsökkel. A mienk ezúttal egy felnőtt változat lett.

Nem mintha bármi baj lenne a hagyományos fahéjas csigával, ami tökéletes ősszel egy sütőtökös smoothie-val, vagy télen egy krémlikőrrel felhúzott kakaó mellé, de nyáron barackosan szeretjük a legjobban egy nagy adag hideg, narancsos limonádéval.

Már csak a barackok hiányoznak róla.
Már csak a barackok hiányoznak róla.Fotó: rudisill

Hozzávalók:

A tésztához

  • 1 darab tojás
  • 2 darab tojássárgája
  • 10 deka cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 1.5 deci langyos tej
  • 50 deka liszt
  • 4 deka élesztő
  • 6 deka puha vaj

A töltelékhez

  • 3 nagy evőkanál puha vaj
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 1 nagy evőkanál fahéj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 mokkáskanál

A tetejére

  • 0.5 bögre porcukor
  • 2 evőkanál baracklikőr
  • 2 nagyobb darab felkockázott őszibarack (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt a tejben egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt, majd egyszerűen dolgozd lágy állagúvá az összes hozzávalóját. Ha szükséges, még egy kevés tejet adj hozzá gyúrás közben. Tedd félre háromnegyed órára langyos helyre. 

Addig a töltelék és a cukormáz összetevőit is dolgozd el egymással – ezt akár kanállal is megteheted, nem kell hozzá robotgép sem. 

Ha a tészta megkelt, nyújtsd téglalap alakúra, és kend meg a töltelékkel. Tekerd fel, vágd csigákra és tedd egy szilikontepsibe, ahol kapjanak még fél óra pihenőt. Ezek után süsd meg őket 180 fokon úgy fél óra alatt, majd ha kihűlt, öntsd rá a cukormázat és arra a barackdarabokat. 

Pénteki süti: az univerzális barackos
Pénteki süti: az univerzális barackos

Nem romlik, nem kenődik, vihetjük strandra, piknikre, kerti partira, meg lehet sütni előző este és még finom is.

Tovább »

Még több recept

Ezt a német almás sütit kezdőként is simán bevállalhatod

Ha van otthon pár olyan alma, amely már nem teljesen ép, akkor lépnek színre a sütik, kompótok, almaszószok és gyümölcsös-majonézes saláták, amikben klasszul elférnek a nem éppen tökéletesre faragott darabok is.

szeptember17., 06:04

Alma-körte morzsasüti – egy kanál citromfagylalt is elfér a tetején

A legjobb a morzsasütikben ugyanaz, ami a smoothie-k egyik előnye is: klassz édességet varázsolnak a legcsúnyább, félig megevett, kissé nyomi gyümölcsökből is. Már mutatjuk is, hogyan.

szeptember18., 06:04

Ez a levendulás-szilvás csatni egy szelet kaláccsal és sajttal nem mindennapi vacsora lesz

Édes és sós ételekhez, húsok mellé vagy a reggeli pirítós tetején is remek helye lesz, de gasztroajándékként is tökéletes ez a klassz, nyáridéző csatni.

szeptember23., 06:08

Répás-mazsolás süti – narancsos sajtkrémmel tálalva az igazi

A legunalmasabb répatortát is új szintre emelheted, ha a tetejére kissé savanykás sajtkrémet kanalazol, amit jó sok narancshéjjal dobsz fel tálalás előtt. Ha gyerekek nem esznek belőle, egy kis narancslikőr is elfér a mellé kínált krémben.

szeptember23., 06:08

Ne ijedj meg a különleges alapanyagoktól: fűszeres kuglóf ciderrel

Nincs az a cider, amit ne lehetne elfogyasztani, ha másképp nem, hát egy klassz desszert egyik fontos alapanyagaként.

szeptember20., 06:04

Fenséges fahéjas csiga muffinformában glutén- és cukormentesen

Brutálfinom fahéjas csiga muffinformában, gluténmentes, élesztőmentes, cukormentes verzióban.

február25., 12:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.