Gyakran vagy stresszes? Eggyel több ok néhány citromfüves koktélra

A citromfű jól ismert fűszerünk, ami a kertben is szinte magától megterem. Elsősorban nyugtató hatása miatt szeretjük, de alvászavarok, ingerültség és depressziós hangulatváltozások esetén is segíthet. És van még itt pár dolog, amiben hasznát veheted.

A citromfüvet a népi gyógyászatban használják az alvás elősegítésére, a fájdalom enyhítésére és az immunitás fokozására. Fogyasztásának egyik legnépszerűbb módja a tea, de naná, hogy van még ötletünk arra, mibe érdemes keverned belőle!

A citromfű remek, frissítő hozzávaló koktélokban és salátakeverékekben, de felhasználhatod házi pestóba, garnélaételek és halak mellé, ahogy bulgurral és mazsolával elkeverve is klassz köret lesz belőle. Jól mutat a desszertek, levesek tetején, gyömbéres limonádéban és grillezett zöldségekkel összeforgatva. Készíthetsz belőle szörpöt, teát, húsgombócokba is keverheted, és egy sütőtökös curryt is jól feldob.

A Healthline összeszedte, miért érdemes fogyasztanunk a citromfüvet és helyet hagynunk neki a kertünkben. Összeállításukból kiderül: korántsem csak a nyugtalanság elűzésére alkalmas. 

#1 Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik

A citromfű számos antioxidánst tartalmaz: ezek elősegítik a testben a szabad gyökök hatástalanítását, amelyek betegségeket okozhatnak. 

#2 Antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik

A citromfűtea antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően segíthet a szájüregi fertőzések kezelésében. Egy 2012-es tanulmány kimutatta a citromfű antimikrobiális képességeit bizonyos Streptococcus baktériumok ellen, amelyek a fogszuvasodásért felelősek.

#3 Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik

Úgy gondolják, hogy a gyulladás számos betegség előidézésében szerepet játszik, beleértve a szívbetegségeket és az agyvérzést. Egy kutatás szerint a citromfű két fő vegyületének is gyulladásgátló hatása van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#4 Csökkentheti a rák kockázatát

Úgy gondolják, hogy a citromfűben található citrál is erős rákellenes képességgel rendelkezik, de emellett még több összetevője segíthet a rák elleni küzdelemben.

#5 Elősegíti az egészséges emésztést

Egy csésze citromfűtea alternatív gyógymód a gyomorpanaszok, a gyomorgörcsök és más emésztési problémák kezelésére. Egy rágcsálókkal végzett 2012-es tanulmányban kimutatták, hogy a citromfű hatékony lehet gyomorfekély ellen is.

#6 Vízhajtóként is bevethető

A citromfű ismert vizelethajtó, így megszabadítja a testet a fölösleges folyadéktól és nátriumtól. 

#7 Segíthet a magas vérnyomás csökkentésében

Egy 2012-es megfigyelő tanulmányban 72 férfi önkéntes kapott citromfűteát vagy zöld teát. Azoknál, akik a citromfűteát itták, a szisztolés vérnyomás mérsékelt csökkenését és a diasztolés vérnyomás értékének enyhe emelkedését tapasztalták. Ezzel együtt a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a szívproblémákkal élők csak mérsékelten fogyasszák, így elkerülhetik a pulzus veszélyes csökkenését.

#8 Segítheti a koleszterinszint szabályozását

A magas koleszterinszint növeli a szívroham vagy a stroke kockázatát. Egy tanulmány szerint a citromfűolaj-kivonat elősegítette az állatok koleszterinszintjének csökkenését.

#9 Segíthet a PMS tüneteinek enyhítésében

A citromfűtea a menstruációs görcsök és a puffadás természetes gyógymódja. Nincs külön kutatás a citromfűről és a PMS-ről, de gyomornyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonságai elméletileg segíthetnek ezeken a tüneteken is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek