Egy teáskanál szárított oregánó képes kielégíteni napi K-vitamin-szükségletünk úgy 8 százalékát, és ez még korántsem minden, amit fogadatlan prókátoraiként el kell mondanunk róla. A baktériumok elleni küzdelem elősegítésétől a gyulladások csökkentéséig a tanulmányok több lenyűgöző előnyét felsorolták már.
Na de mire is jó pontosan az oregánó?
A Healthline összegyűjtötte a kapcsolódó kutatások eredményeit, amikből kiderül: nagyon is érdemes megszórnunk vele a pizzákat, tejszínes gyümölcsragukat, de jól illik a citromos garnélához, vajas burgonya tetejére, paradicsomos tésztákhoz és néhány különleges koktélba is.
#1 Antioxidánsokban gazdag
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítik a káros szabad gyökök hatásainak leküzdését a szervezetünkben. A szabad gyökök felhalmozódása olyan krónikus betegségekhez kapcsolódik, mint a rák és a szívbetegségek. Számos, kémcsőben végzett tanulmány kimutatta, hogy az oregánó és olaja magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, ami segíthet ezeket a betegségeket megelőzni.
#2 Segíthet a baktériumok elleni küzdelemben
Az oregánó olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy erről szóló vizsgálat megállapította, hogy az oregánó 23 baktériumfaj ellen hatásos. Egy másik tanulmány szerint a zsálya és a kakukkfű mellett az oregánó az egyik leghatékonyabb illóolaj a baktériumok ellen.
#3 Jó eséllyel rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik
Mivel az oregánóban magas az antioxidánsok mennyisége, és ezek a rák megelőzésében is segíthetnek, egy laboratóriumi vizsgálat során emberi vastagbélrákos sejteket oregánókivonattal kezeltek. Megállapították, hogy megállította a rákos sejtek növekedését és elősegítette a pusztulásukat.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
#4 Segíti a vírusok elleni küzdelmet
A baktériumok elleni küzdelem mellett néhány kémcsőben végzett tanulmány kimutatta, hogy ez a fűszer és alkotóelemei védelmet nyújthatnak egyes vírusok ellen is. Különösen a karvakrol és a timol két olyan vegyület az oregánóban, amelyek antivirális tulajdonságokkal bírnak.
#5 Csökkentheti a gyulladásokat
A gyulladás normális immunválasz, amely betegség vagy sérülés eredményeként jelentkezik. A szakemberek azt feltételezik azonban, hogy a krónikus gyulladás hozzájárul olyan betegségek kialakulásához, mint a szív- és a cukorbetegség. Az oregánó antioxidánsokban gazdag, amelyek segíthetnek a szabad gyökök semlegesítésében, így csökkentik a gyulladásokat is.
Ha kedvet kaptál az oregánóhoz, próbáld ki ezt a felhőkenyeret: