A korábban becsült adatokhoz képest kétszer annyi élelmiszer, az emberi fogyasztásra rendelkezésre álló összes élelmiszer egyharmada kerül a kukába – állítja egy nemrégiben készült tanulmány, amelyet a PLOS One oldalán publikáltak.
És ez nem csak a gazdagok problémája: a szerzők becslése szerint a szegény és közepes jövedelmű országokban a fogyasztók szintén pazarolni kezdenek, amint a napi egy főre jutó jövedelmük legalább 6,70 dollárra növekszik. Az éghajlati szakértők ezt világszerte az egyik legfontosabb fenntarthatósági problémának tartják, ezért az ENSZ környezetvédelmi programjának ambiciózus célja az, hogy 2030-ig az összes élelmiszer-pazarlás felét megszüntesse.
A szervezet becslése szerint az éves élelmiszer-pazarlás 1,3 milliárd tonna, aminek a pénzben kifejezett értéke körülbelül 1 billió dollár. Ennek egy része az otthonokban, másik fele az áruházak polcain romlik meg. Az elpazarolt élelmiszerek előállításához szükséges erőforrások szén-dioxid-kibocsátása körülbelül 3,3 milliárd tonna – írja a témával foglalkozó cikkében a CNN.
A Healthline összeszedte a legfontosabbakat, amik segíthetnek abban, hogy zöldebb és takarékosabb döntéseket hozz. Az ételek, az alapanyagok kidobásával ugyanis nem csak pénzt pazarolsz, hiszen a kiselejtezett ételeket a hulladéklerakókba küldik, ahol rothadni kezdenek és metángázt termelnek, amely a második leggyakoribb üvegházhatású gáz. Vagyis az ételek kidobása hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, miközben apró lépésekkel, kicsit jobb döntésekkel egyszerűen tehetnénk az egyre fenyegetőbb károkat okozó probléma ellen.
#1 Vásárolj intelligensen!
A legtöbb ember több ételt szokott vásárolni, mint amennyire szüksége van, ám te dönthetsz a gyakoribb boltba járás mellett, vagy úgy is, hogy felhasználod az összes ételt, mielőtt újra bevásárolni mennél. Ezenfelül próbálj meg készíteni egy listát a megvásárolandó élelmiszerekről, és ragaszkodj ahhoz, ami a listán van. Ez segít csökkenteni az impulzusvásárlást és vele együtt az élelmiszer-pazarlást is.
#2 Tárold helyesen az ételeket!
A nem megfelelő tárolás óriási pazarlást eredményez. Sokan nem is tudják, hogyan kell tárolni a gyümölcsöt és zöldséget, ami korai éréshez és végül az élelmiszerek megromlásához vezethet.
A burgonyát, a paradicsomot, a fokhagymát, az uborkát és a hagymát például soha nem szabad hűteni, célszerűbb őket szobahőmérsékleten tartani. Fontos ezenkívül azoknak az ételeknek az elkülönítése, amelyek több etiléngázt termelnek azoktól, amelyek nem – ez egy másik nagyszerű módja az élelmiszerromlás csökkentésének. Az etilén elősegíti az élelmiszerek idő előtti érését és romlását.
Az ételek, amelyek érett etiléngázt állítanak elő, a következők:
- banán
- avokádó
- paradicsom
- sárgadinnye
- őszibarack
- körte
- zöldhagyma
Az idő előtti romlás elkerülése érdekében tartsd távol ezeket az ételeket az etilénérzékeny termékektől, például burgonyától, almától, leveles zöldségektől, bogyósoktól és paprikától.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
#3 Tanuld meg megmenteni az ételeket!
Ha valamit nem használsz fel, számos módszer van arra, hogy elkerült a megromlását.
A savanyítás, szárítás, befőzés, erjesztés, fagyasztás és aszalás mind olyan módszerek, amelyekkel az ételek hosszabb ideig elállnak, így egyrészt máskor is élvezheted őket, másrészt csökkented a hulladék mennyiségét is.
#4 Ne légy perfekcionista!
Ha csak a tökéletes formájú zöldségeket veszed meg, azzal is hozzájárulsz az élelmiszer-pazarláshoz.
A hibátlan gyümölcsök és zöldségek iránti kereslet arra késztette a fő élelmiszerbolt-láncokat, hogy csak a látszatra tökéletes termékeket vásárolják meg a termelőktől. Ez ahhoz vezet, hogy rengeteg, talán nem tökéletes külsejű, de teljesen jó minőségű zöldség és gyümölcs kerül a kukába. Néhány boltban is vannak már kifejezetten kedvezményesen árult „csúnya” gyümölcsök és zöldségek, de a termelőknél is találsz belőlük.
#5 Legyen rend a hűtődben!
Könnyebben elkerülöd a pazarlást, ha rend van a hűtődben és pontosan rálátsz mindenre, ami benne van. Így előbb észreveszed és nagyobb eséllyel használod fel azt az alapanyagot, amire rendetlenség esetén talán csak néhány nappal a megromlás után bukkannál rá.
#6 Mentsd meg a maradékokat!
Ha a maradékot átlátszó üvegtartályban tárolod, akkor kisebb eséllyel feledkezel meg róla – szól a tanács. Még szerencsésebb, ha kijelölsz egy olyan napot, amikor nem főzöl, hanem csak a maradékokban gondolkodsz egész nap. Így nemcsak pénzt, időt is megtakarítasz.
#7 Edd meg a héját és a bőrét!
Az emberek gyakran eltávolítják a gyümölcs, a zöldség héját és a csirke bőrét. Pedig az alma héja például nagy mennyiségű rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, a maradék zöldségek és húsok pedig alkalmasak arra, hogy alaplevet készíts, amiből később klassz mártásokat, krémleveseket dobhatsz össze pillanatok alatt.
#8 Edd meg a sárgáját is!
Na és persze a fehérjét is... Vannak olyan receptek, amelyek csak egyik vagy másik felét igénylik a tojásnak. Ha ilyet készítesz, próbálj meg egy olyat is összedobni mellé, ami a kidobásra szánt sárgáját vagy fehérjét is felhasználja, így nem termelsz fölöslegesen szemetet.
#9 A turmixokban a csúnyább darabok is elférnek
Egy jó reggeli smoothie-nál nincs is egészségesebb, és még jobb, ha néhány olyan zöldség- és gyümölcsdarab is kerül bele, amiket nem használnál fel másra. A cékla, az eper és a sárgarépa főzésből kimaradt részei tökéletesen elférnek a turmixokban.
#10 Kontrolláld az adagokat!
Gyakran túl sokat főzünk, így végül túl sokat ki is dobunk az ételekből. Sokunknak segítségére lehet, ha átgondoljuk, vajon nem túl sok-e a mennyiség, amit készítünk, nem főzünk-e automatikusan maradékokat is egy-egy ebéd elkészítésekor. De persze a maradékot sem kell feltétlenül kidobni: sokszor egy kis kreativitással és internetes böngészéssel egy rakás új fogást összedobhatunk belőle.
#11 A fagyasztó a barátod
Az élelmiszerek fagyasztása az egyik legegyszerűbb mód a tartósításra, és a fagyasztásra alkalmas ételek sora szinte végtelen. A süteményektől az alapleven át egészen a pörköltekig és zöldfűszerekig minden elfér egy nagyobb fagyasztóban.
#12 Komposztálj, ha tudsz
A megmaradt ételek komposztálása hasznos módja a maradék újrahasznosításának. Bár nem mindenkinek van elég helye szabadtéri komposztáló kialakítására, ám akiknek nagy kertje van, érdemes végiggondolnia a komposztálás előnyeit, amivel a különböző szerves anyagok termőfölddé alakíthatók.
#13 Készíts házi kozmetikumokat!
Tojássárgájából, avokádóból, kávézaccból és rengeteg más, otthon található alapanyagból készülhetnek maszkok, testradírok és pakolások – még olyanokból is amiket megenni már nem lenne kedvünk. Ha ezeket használod, nemcsak a kozmetikumok árán spórolsz, de a bolygóért is tettél valamit.