Így lesznek tökéletesek a tojásételek – íme az alapszabályok

Tojásban mindannyian jók vagyunk, ha másért nem, akkor azért, mert a tojásételek tökéletesen alkalmasak arra, hogy ha végül nem úgy sikerülnek, ahogy szeretnénk, akkor is simán állíthassuk, hogy épp olyanra szerettük volna. Így lesz a lágynak indult tojásból „tökéletes félkemény”, a félbehajtott omlettből „mégis inkább rántotta”.

Azért nem szükségszerű, hogy számunkra is meglepetés legyen a tojásfőzések végeredménye. Elég néhány klasszikus szabályt ismerni és azokat a kiegészítő regulákat, amiktől végül nem rontjuk el mégis.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A tojás ugyanis a forró vízben tovább fő, hiába nem ég alatta a láng, ahogy az sem mindegy, hogy a darabok épp szobahőmérsékletűek vagy jéghidegek, amikor vízbe kerülnek. Alapszabály az is, hogy a főtt tojás kapjon egy hideg zuhanyt, miután letelt a neki szánt idő. Azt, hogy milyen fontos, betartandó részletek vannak még, a Food Network vette sorra. 

Ez lágy lett, mert épp ilyet akart a séf.
Ez lágy lett, mert épp ilyet akart a séf.Daniel Day / Getty Images Hungary

Így készíts tökéletes keménytojást

Tölts egy fazékba annyi vizet, hogy a tojást jól ellepje, és forrald fel a tojással együtt. Ezek után vedd le a tűzről, takard le fedővel az edényt, és hagyd pihenni 10 percig. Ha letelt, vedd ki a tojásokat a forró vízből, és tedd őket jeges vízfürdőbe ugyanennyi időre. Nem kell neki több idő – ha sokáig főzöd, akkor a sárgájának a külseje zöldes színű lesz. Készülhet is a tojássaláta vagy a húsvéti szendvics szigorúan zsúrkenyéren, Piros Arannyal. 

Hogyan készítsünk lágytojást?

Forralj vizet, sózd meg kissé, és engedd bele a tojásokat óvatosan egy kanál segítségével. Főzd 5 percig, majd engedd jégfürdőbe, hogy ne főjön tovább. Ez lesz a tökéletes korona egy avokádós pirítós tetején, de tunkolni is remek. A főzési idő attól is függ, hogy S-es, M-es vagy L-s méretű tojásokat használsz. 

Nyamika.
Nyamika.Jonathan Knowles / Getty Images Hungary

Így lesz a legfinomabb a buggyantott tojás

A legfontosabb szabály, hogy a tojás legyen mindig a lehető legfrissebb. Tölts meg egy kisebb lábast vízzel, és forrald fel. Adj hozzá egy kis kanál ecetet és vedd fel lejjebb a tüzet, de még forrjon a víz. Törj egy tojást egy kis csészébe, és finoman engedd bele a vízbe. Főzd 4 percig a lágy és 6 percig a kemény végeredményért. Ha az idő lejárt, vedd ki a tojást egy kanállal, és helyezd papírtörlőre a felesleges víz leitatásához.

Így lesz a rántotta puha és levegős

A legfontosabb, hogy ne süssük túl a rántottánkat. Egy másodperccel sem kell neki több idő annál, mint amikor már látod, hogy szépen összeállt. Jól verd fel a tojást, ízesítsd, és kis lángon süsd készre, krémesre. Lehetőleg a serpenyő szélének irányból a közepe felé haladva keverd egy műanyag spatulával vagy fakanállal, mert a szélein előbb megszilárdul. A tökéletes végeredmény érdekében, és hogy ne hűljenek ki idő előtt a falatok, tálald meleg tányéron.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Két-három perc alatt elkészül a lágy változat, ha pedig keményebbre szeretnéd, adj hozzá még 2 percet.

Hogyan készítsünk tökéletes omlettet?

Enyhén habosra verd fel a tojásokat és ne adj hozzá semmilyen más folyadékot akkor sem, ha sok receptben szerepel tej, víz, tejszín. Ne legyen túl nagy a serpenyőd, mert akkor vékonyra sikerülhet az omlett, és a töltelék súlya alatt összetörik. Hevíts hozzá olajat vagy vajat, és kis lángon, akár fedő alatt puhítsd tökéletesre. Amikor az alja már szilárd, de a teteje még krémes, akkor egy lapos spatulával nyúlj alá és hajtsd be. 

Töltheted erdeigomba-raguval, sajttal, sült hagymával és kolbászszeletekkel.

Így lesz tökéletes a tükörtojás

Finoman kend be a serpenyő alját olajjal. Erős tűzön a tojásfehérje másodpercek alatt ropogósra sül, ám ennyi idő alatt alatt a sárgája nem képes átmelegedni sem, ezért jobb, ha kis-közepes lángot használsz. Melegítsd a serpenyőt közepes hőmérsékletűre, és óvatosan törj bele egy tojást. Amikor a fehérje már nem átlátszó, onnantól még 3 perc kell a sárgájának. Akár le is fedheted a serpenyőt egy percre, mert a forró gőz felülről segít abban, hogy a tojás gyorsan elkészüljön. 

Ha tökéletesen szabályos tükörtojást szeretnél, arra a célra többféle öntöttvas és tapadásmentes bevonatú alumíniumserpenyő és karika is kapható, de akár paprikaszeletek közepébe is ütheted a tojásokat az egyedi végeredményért. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra