Vaníliás orgonadzsemmel minden reggeli különlegesebb lesz egy kicsit

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

Sajtok és kenyérfalatok mellé tökéletes egy jó kis borozgatós estén, és nagyjából bármelyik olyan reggelen bevethető, amikor nincs kedved felkelni. Olyankor segít egy szelet puha vajas kenyér sós vajjal és orgonalekvárral és egy nagy bögre fekete tea egy kevés tejjel.

Ha nem szűrőd le, így néz ki.
Ha nem szűrőd le, így néz ki.Nikolay_Donetsk

Hozzávalók

  • 2 bögre orgonavirág-szirom
  • 1 csapott evőkanál vaníliakivonat
  • ízlés szerint cukor (nálunk 2 kisebb bögre)
  • 1 nagyobb darab citrom leve
  • 10 gramm pektin (dzsemfixszel is helyettesítheted)
  • 3 bögre víz
Recept idők

Elkészítés:

Szedegesd le a virágokat óvatosan úgy, hogy zöld rész ne kerüljön a lekvárba. Öntsd le meleg vízzel, majd hagyd állni egy napot a hűtőben. Ezek után szűrd le, forrald fel, és keverd el alaposan a többi hozzávalóval. Adj még neki a pektinnel is 5 percet, majd töltsd a dzsemeket üvegekbe. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek