Sajnos csak néhány hétig élvezhetjük a bodzaszezont májusban, ám virágjának aromája megőrizhető, ha szörpöt vagy lekvárt készítesz belőle. Hogy egy-két különlegesség is kerüljön az asztalra, ezen a héten fánkot és sajttortát is készítettünk bodzavirágokkal.
Sajnos a bodzavirág csak rövid ideig vadászható májusban, így nagyon kell igyekeznünk, hogy szüreteljünk egypár virágot a mellékutak széléről. Ha ezzel megvagy, a bodzafánk elkészítésének nehezén már túl is estél.
Nemcsak klasszikus formában, vízzel ihatod a bodzaszörpöt, de feldobhatsz vele egy jó meleg téli kókusztejes-zabos turmixot, sütemények krémes töltelékét, a kacsa mellé kínált gyümölcsragut, nyári, jeges koktélokat és akár a reggeli gyümölcssalátádat is.
Mondjuk az érveket: csak néhány alapanyag kell hozzá, isteni finom, igazán tavaszi és különleges, és annyira egyszerű, hogy egy másnapos lamantin is össze tudja dobni ez a klassz sajttortát.
Ez a dzsem a vajas kalács mellett elfér sültek mellé kínált gyümölcsragukban, piskótatekercsbe töltve, salátaöntetek ízesítőjeként vagy egy jó hideg szelet sajttorta tetejére kanalazva. Ha egy kanállal belekeversz a tejszínhabba, a reggeli tejeskávédat és kakaódat is feldobhatod vele.
Még egy kevert süti, amivel úgy leszel menő a konyhában, hogy valójában nem kellett sok energia hozzá. Az alma a bodzával világbajnok, és ha tovább fokoznád, akár egy kis mák vagy néhány marék pirított dió is kerülhet a tésztájába.