Ha csalánból főzöl, és nem vagy a gyógynövényes aromák rajongója, érdemes elővenned az izgalmas, erőteljes ízeket, amiket szuperül kísér majd ez az egészséges hozzávaló. Ezért olyan tökéletes páros a csalán és szarvasgomba is, amit ezzel az egyszerű recepttel bizonyítunk.
Hozzávalók 4 személyre
- 3 szelet felkockázott kenyér vagy kalács
- 3 evőkanál szarvasgombás olaj
- 1 csokor felaprított csalán
- 1 mokkáskanál barna cukor
- 2 deci tejszín
- 4 gerezd összetört fokhagyma
- 4 deci alaplé
- 1 deci fehérbor
- 1 evőkanál puha vaj
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 kisebb darab felaprított vöröshagyma
Elkészítés:
A kenyeret locsold meg az olajjal, tedd a forró sütőbe, majd süsd 10 percen át. Ha kivetted, kapjon egy kis sót és borsot, majd tedd félre.
A forró vajra dobd a fokhagymát, a hagymát és a csalánt, majd 5 perc után öntsd fel a borral, majd az alaplével. Fűszerezd és ízesítsd, és adj neki 10 percet. Ha ezzel megvagy, mehet bele a tejszín is – ezen a ponton eldöntheted, hogy krémlevest készítesz botmixerrel, vagy meghagyod a leveleket és nem pürésíted a levest. Ha krémesebbre szeretnéd, egy evőkanál étkezési keményítővel sűrítsd be. Az elkészült szarvasgombás kalácskockákkal tálald.