Gyors tavaszi különlegesség: csalánkrémleves szarvasgombás krutonnal

A csalán önmagában nem egy nagy gasztronómiai élmény, tavasszal viszont szinte kötelező lenne a fogyasztása, annyira egészséges. Ha egyelőre te is dilemmázol, vajon hogy lehet a mindennapi fogások része a csalán úgy, hogy valami nagyon finom legyen a végeredmény, csekkold e heti receptjeinket, amik között 5 csalánnal készülő, igazán finom étel is akad majd.

Ha csalánból főzöl, és nem vagy a gyógynövényes aromák rajongója, érdemes elővenned az izgalmas, erőteljes ízeket, amiket szuperül kísér majd ez az egészséges hozzávaló. Ezért olyan tökéletes páros a csalán és szarvasgomba is, amit ezzel az egyszerű recepttel bizonyítunk. 
 

Ha a kenyér nem jönne be, egy kevés diót piríts meg a szarvasgombás olajban.
Ha a kenyér nem jönne be, egy kevés diót piríts meg a szarvasgombás olajban.LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 szelet felkockázott kenyér vagy kalács
  • 3 evőkanál szarvasgombás olaj
  • 1 csokor felaprított csalán
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 2 deci tejszín
  • 4 gerezd összetört fokhagyma
  • 4 deci alaplé
  • 1 deci fehérbor
  • 1 evőkanál puha vaj
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 kisebb darab felaprított vöröshagyma
Recept idők

Elkészítés:

A kenyeret locsold meg az olajjal, tedd a forró sütőbe, majd süsd 10 percen át. Ha kivetted, kapjon egy kis sót és borsot, majd tedd félre. 

A forró vajra dobd a fokhagymát, a hagymát és a csalánt, majd 5 perc után öntsd fel a borral, majd az alaplével. Fűszerezd és ízesítsd, és adj neki 10 percet. Ha ezzel megvagy, mehet bele a tejszín is – ezen a ponton eldöntheted, hogy krémlevest készítesz botmixerrel, vagy meghagyod a leveleket és nem pürésíted a levest. Ha krémesebbre szeretnéd, egy evőkanál étkezési keményítővel sűrítsd be. Az elkészült szarvasgombás kalácskockákkal tálald. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek