Most van idő megtanulni, hogyan készül a friss, házi bagel

Ha valamikor, akkor most akad idő egy-egy nagyobb villásreggelire, ami után általában délutánig meg sem éhezik az ember. Ha ti is összedobnátok egyet a hétvégén, 5 különleges recepttel segítünk abban, hogy valóban különleges legyen az alkalom.

A bagel egy kicsit olyan, mint Columbo felesége: gyakran hallunk róla, de talán nem is létezik, mert olyan ritkán juthatunk hozzá. Míg a fura nyomozó nejét elővarázsolni lehetetlen, a bagelt simán összedobhatod egy-egy ráérős reggelen. Az egész nem lesz éppen annyira gyors, mint egy kevert süti elkészítése, de garantáltan megéri. Kapros-savanyú uborkás sajtkrémmel és lazacszeletekkel a legfinomabb.

Azért ez megéri a munkát.
Azért ez megéri a munkát.LauriPatterson

Hozzávalók

  • 55 deka átszitált liszt
  • 15 gramm élesztő
  • 1 nagyobb evőkanál cukor (és egy a vízbe)
  • 1 csapott evőkanál
  • ízlés szerint szezámmag, lenmag vagy mák (a szóráshoz)
  • 1 teáskanál étolaj
  • 1 bögre langyos víz
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt a vízben a cukorral, majd ezek után add a sóval, olajjal elkevert liszthez, és dagassz belőle rugalmas tésztát. 

Keleszd egy órán át langyos helyen, majd formázz belőle bagelformákat, és adj még nekik legalább fél óra pihenőt.

Forralj vizet egy evőkanálnyi cukorral, közben készíts elő egy mély tálat, tele jéghideg vízzel. (Ezekben főnek és hűlnek majd a bagelek sütés előtt.) Amikor felforrt a víz, szűrőkanállal tedd a bageleket a forró vízbe oldalanként 30-30 másodpercre, majd mehetnek a jeges vízbe, onnan pedig előmelegített sütőbe. 200 fokon 10 perc alatt el is készülnek.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek