Most van idő megtanulni, hogyan készül a friss, házi bagel

Ha valamikor, akkor most akad idő egy-egy nagyobb villásreggelire, ami után általában délutánig meg sem éhezik az ember. Ha ti is összedobnátok egyet a hétvégén, 5 különleges recepttel segítünk abban, hogy valóban különleges legyen az alkalom.

A bagel egy kicsit olyan, mint Columbo felesége: gyakran hallunk róla, de talán nem is létezik, mert olyan ritkán juthatunk hozzá. Míg a fura nyomozó nejét elővarázsolni lehetetlen, a bagelt simán összedobhatod egy-egy ráérős reggelen. Az egész nem lesz éppen annyira gyors, mint egy kevert süti elkészítése, de garantáltan megéri. Kapros-savanyú uborkás sajtkrémmel és lazacszeletekkel a legfinomabb.

Azért ez megéri a munkát.
Azért ez megéri a munkát.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók:

  • 55 deka átszitált liszt
  • 15 gramm élesztő
  • 1 nagyobb evőkanál cukor (és egy a vízbe)
  • 1 csapott evőkanál
  • ízlés szerint szezámmag, lenmag vagy mák (a szóráshoz)
  • 1 teáskanál étolaj
  • 1 bögre langyos víz
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt a vízben a cukorral, majd ezek után add a sóval, olajjal elkevert liszthez, és dagassz belőle rugalmas tésztát. 

Keleszd egy órán át langyos helyen, majd formázz belőle bagelformákat, és adj még nekik legalább fél óra pihenőt.

Forralj vizet egy evőkanálnyi cukorral, közben készíts elő egy mély tálat, tele jéghideg vízzel. (Ezekben főnek és hűlnek majd a bagelek sütés előtt.) Amikor felforrt a víz, szűrőkanállal tedd a bageleket a forró vízbe oldalanként 30-30 másodpercre, majd mehetnek a jeges vízbe, onnan pedig előmelegített sütőbe. 200 fokon 10 perc alatt el is készülnek.

 

A legtökéletesebb reggeli: egy adag bagel lazacos-uborkás sajtkrémmel
A legtökéletesebb reggeli: egy adag bagel lazacos-uborkás sajtkrémmel

Naná, hogy bármilyen sűrű, tartalmas zsömlével finom lesz ez a melegszendvics, amit csak félig kell megpirítanod, majd rákanalazni a hideg, lazacos krémet, ami szuperül illik majd az olvadt sajthoz.

Tovább »

Még több recept

Saslik szilvás szósszal – mazsolás, fűszeres rizzsel tálald!

Ne csak sütikben és gombócban használd fel a szilvát – ez a gyümölcsünk csatniban és szószként is klassz, amit egy ilyen egyszerű saslik mellett van is alkalma bebizonyítani. Már csak egy kevés rizs vagy egy szilvás-rukkolás-mozzarellás saláta kell mellé, és el is készült a könnyű vacsora.

szeptember17., 06:04

A karfiolleves szerintünk szerecsendiós-vajas kenyérkockákkal és mazsolával a legfinomabb

Talán furán hangzik, de a sós, markáns aromák közé egy-egy kanál gránátalmamag is nagyon jól illik. Ebben a változatban már simán jó lesz karácsonyi kímélő levesnek is az ünnep valahányadik napján. Addig is gyakorlásképp érdemes vacsorára összedobnod.

szeptember20., 06:04

Egyszerű citromos süti – gyömbérrel és szerecsendióval teheted még izgalmasabbá

Nem kell karácsonyra tartogatnunk azt a szokást, hogy a süteményekbe is csempészünk egy-egy kis adag fűszert. A csokisak mellett remek a csili, a gyümölcsösekben a fahéj, a citromhoz pedig a tárkony, a szerecsendió és a gyömbér is jól illik.

szeptember16., 06:04

Ez az almás-szilvás süti az ősz egyik kihagyhatatlan desszertje

Az alma és a szilva az ősz megkerülhetetlen gyümölcsei, a süti pedig minden tisztességes édesszájúnál a mindennapok része. Ha nálad is ez a helyzet, dobd össze ezt a desszertet, ami ráadásul édesítővel és alternatív cukorhelyettesítőkkel is ugyanolyan finom, mint hagyományos változatban.

szeptember18., 06:04

Nem csak édességekben finom – őszi kínai szilvás csirke

Ha van egy rakás szilva otthon, el ne pazarold az egészet lekvárra – simán készülhetnek belőle főételek és különleges sütik is, amikből ezen a héten meg is mutatjuk a kedvenceinket.

szeptember16., 06:04

Körtelekvárral és sós vajjal a legfinomabb ez a gyömbéres süti

Akár néhány darab körtéből is összedobhatsz egy-egy adag csatnit vagy lekvárt, és ha csak akkora adag, hogy nem marad belőle télre, akkor legalább nem kell aggódnod azon, meddig áll el. Ehhez az egyszerű sütihez épp illik is a jó kis körtés dzsem, amiből nem érdemes kihagynod a fűszereket sem. A csillagánizs, a vanília és akár egy kevés citromhéj is jól illik mellé.

szeptember19., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.