Ezt még biztosan nem próbáltad: görög grízes rétes citrusokkal

Nincs is jobb egy-egy adag házi túrós, meggyes vagy almás rétesnél, de ha most valami újjal lepnéd meg a családot, válassz egy-egy különleges változatot gombával, juhtúróval vagy barackkal. Ezen a héten 5 különleges rétes receptjét mutatjuk meg.

Ha már utazni most nem tudunk, egy-két egzotikus fogással azért még feldobhatjuk az étkezéseinket. Ezzel a görög rétessel nem vállalsz sok kockázatot, egy kicsit ismerős, mégis egészen új változata a mi réteseinknek.

Most jön rá a szirup.
Most jön rá a szirup.nzphotonz

Hozzávalók

  • 8 darab réteslap
  • 10 deka vaj (+ 2 deka)
  • 5 deci tej
  • 1 mokkáskanál
  • 10 deka búzadara
  • 10 deka cukor (+ egy evőkanál)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 darab tojás
  • 0.5 darab biocitrom héja és leve
  • 0.5 darab bionarancs héja és leve
  • 10 deka porcukor
  • 1 deci víz
  • 1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
Recept idők

Ha sokan vagytok, duplázd a mennyiségeket, mert ez a rétes elég gyorsan el tud fogyni.

Elkészítés:

A krémhez a tejet a cukorral tedd fel melegedni, és amikor már forró, mehet bele a dara, majd folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be. A tojások fehérjét egy evőkanál cukorral verd fel, a sárgájákhoz add a puha vajat, a sót és jól dolgozd össze. A langyos grízhez add a tojásos keveréket, vaníliakivonatot és a citrusleveket, majd forgasd bele óvatosan a tojáshabot.

A réteslapokat kettesével összefogva kend meg a felolvasztott vajjal, ezek után a grízes krémmel töltsd meg, majd mehet a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A sütőt 180 fokra melegítsd elő, a rétestekercsek tetejét kend meg a maradék vajjal, és így mehetnek a sütőbe, amíg meg nem barnul a tetejük.

Amíg sülnek, a cukorból és a vízből főzz sűrű szirupot, add hozzá a citrushéjakat, majd öntsd a még meleg rétesek tetejére. Ha kihűlt, akkor tudod szeletelni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek