Ha már utazni most nem tudunk, egy-két egzotikus fogással azért még feldobhatjuk az étkezéseinket. Ezzel a görög rétessel nem vállalsz sok kockázatot, egy kicsit ismerős, mégis egészen új változata a mi réteseinknek.
Hozzávalók
- 8 darab réteslap
- 10 deka vaj (+ 2 deka)
- 5 deci tej
- 1 mokkáskanál só
- 10 deka búzadara
- 10 deka cukor (+ egy evőkanál)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 darab tojás
- 0.5 darab biocitrom héja és leve
- 0.5 darab bionarancs héja és leve
- 10 deka porcukor
- 1 deci víz
- 1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
Ha sokan vagytok, duplázd a mennyiségeket, mert ez a rétes elég gyorsan el tud fogyni.
Elkészítés:
A krémhez a tejet a cukorral tedd fel melegedni, és amikor már forró, mehet bele a dara, majd folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be. A tojások fehérjét egy evőkanál cukorral verd fel, a sárgájákhoz add a puha vajat, a sót és jól dolgozd össze. A langyos grízhez add a tojásos keveréket, vaníliakivonatot és a citrusleveket, majd forgasd bele óvatosan a tojáshabot.
A réteslapokat kettesével összefogva kend meg a felolvasztott vajjal, ezek után a grízes krémmel töltsd meg, majd mehet a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A sütőt 180 fokra melegítsd elő, a rétestekercsek tetejét kend meg a maradék vajjal, és így mehetnek a sütőbe, amíg meg nem barnul a tetejük.
Amíg sülnek, a cukorból és a vízből főzz sűrű szirupot, add hozzá a citrushéjakat, majd öntsd a még meleg rétesek tetejére. Ha kihűlt, akkor tudod szeletelni.