Ez a csokis kalács olyan, mint egy hatalmas kakaós csiga

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni őket. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellet egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

Ha szeretitek a kakaós csigát, próbáljátok ki ezt a csokis kalácsot, ami egy kicsit olyan, mintha iskolás kedvencünk családi változata lenne. Jut belőle mindenkinek, és még másnap is finom. 

Ehhez most elég a hármas fonás, de az legyen minél szorosabb.
Ehhez most elég a hármas fonás, de az legyen minél szorosabb.acceptfoto

Hozzávalók

A tésztához

  • 60 deka liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csapott teáskanál
  • 5 deka élesztő
  • 3 evőkanál étolaj
  • 4 deci langyos tej
  • 4 darab tojássárgája (plusz egy a kalács lekenéséhez)
  • 8 deka cukor

A töltelékhez

  • 25 deka puha vaj
  • 20 deka cukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt futtasd fel úgy 10 perc alatt a tej és a cukor keverékében. 

A tészta többi hozzávalóját tedd egy tálba, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket, gyúrd össze alaposan, és hagyd egy órát meleg helyen pihenni.  

Egy óra elteltével a tésztát lisztezett deszkán alaposan gyúrd át, majd oszd hat (vagy három) kis bucira, azokat pedig nyújtsd hosszúkás téglalapokra.

A töltelék hozzávalóit alaposan keverd el egymással és kend meg vele a téglalapokat, majd tekerd fel szorosan, mint egy piskótatekercset. Ezek után már csak az maradt hátra, hogy a hengerekből két (vagy egy nagy) kalácsot fonj. Ezeknek is adj még fél óra pihenőt, majd forró tepsiben süsd készre őket mérettől függően úgy fél óra alatt. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek