Nálunk aszalt barack és vanília került a kalácsokba, amiben az a legjobb, amikor az ember ráharap az édes-savanykás falatokra. Ha mazsola van otthon, azzal készítsd egy kis rummal, ha az aszalt szilvát szereted, forgasd meg mézes fahéjban és abból apríts bele – mindegyik változatban finom lesz.
Hozzávalók
- 1 bögre apróra vágott aszalt barack
- 1 darab vaníliarúd kikapart magja
- 2 bögre liszt
- 2 darab tojássárgája (plusz egy a lekenéshez)
- 1 bögre tej (plusz egy a lekenéshez)
- 2 deka élesztő
- 1 kávéskanál só
- 4 evőkanál cukor
- 1 nagy evőkanál vaj
Elkészítés:
Melegítsd langyosra a tejet, az egyik felében futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt. A másik felében hagyd felolvadni a vajat, add hozzá a sót, vaníliát és a maradék cukrot, majd dolgozd el a tojások sárgájával alaposan a keveréket.
Ha ezzel megvagy, add mindkét keveréket a liszthez, és dagassz belőle jól kezelhető, rugalmas tésztát. (Ha közben úgy látod, hogy felvesz még egy kis lisztet, adj hozzá még egy keveset.)
Hagyd egy órát kelni langyos, sötét helyen, majd keverd el benne a barackokat, formázz belőle 3-4-6 hosszú rudat, és fonj belőle kalácsot, amit még legalább fél órán át pihentess sütés előtt.
Ezek után kend le a tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített, legalább 180 fokos sütőben süsd úgy 35 percen át.