Az egyik fele kakaós, a másik kurkumás, amihez ha szereted, egy kevés fahéjat is adhatsz, így még különlegesebb lesz a frissen készült, házi kalács.
Hozzávalók
- 1 nagy evőkanál kurkuma
- 2 evőkanál kakaópor
- 4 bögre liszt
- 2 nagy evőkanál puha vaj
- 4 darab tojássárgája (plusz egy tojás a tészta lekenéséhez)
- 2 kávéskanál só
- 6 nagy evőkanál cukor
- 2 bögre langyos tej (még 3 evőkanál a kenéshez)
- 4 deka friss élesztő
Elkészítés:
Melegítsd langyosra a tejet, az egyik felében futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt.
A másik felében hagyd felolvadni a vajat, add hozzá a sót és a maradék cukrot, a tojásokat és alaposan keverd el.
A lisztet felezd el két tálban, add hozzá elfelezve a sót, majd az egyik adagot kakaóporral, a másikat a kurkumával ízesítsd.
Ha ezzel megvagy, felezd el a folyékony keverékeket, és azokat is add a liszthez, majd dagassz midkettőből jól kezelhető, rugalmas tésztát. (Ha közben úgy látod, hogy felvesz még egy kis lisztet, adj hozzá még egy keveset.)
Hagyd egy órát kelni langyos, sötét helyen, majd formázz belőle két hosszú hengert, és fonj belőle négyes fonással kalácsot, amit még legalább fél órán át pihentess sütés előtt. (Ha a négyes fonás nem megy, vágd színenként 3 részre a hosszú hengereket, fogj össze két különböző színűt, így hármas fonással is elkészítheted a két színű kalácsot.)
Kend le a tojássárgája és egy kevés tej keverékével, majd előmelegített, legalább 180 fokos sütőben süsd úgy 45 percen át.
Tegyük olajjal kikent tepsibe, és 200 fokon 35-45 percet süssük.