A tesztet a Thektchn csapatának köszönhetjük, akik 6 módszerrel készítették el a hagyományos krumplipürét, majd egy győztest választottak. A szabályok szerint a döntéshez csak a végeredmény ízét vették alapul, nem számított sem a költség, sem az elkészítésre szánt idő. A recepthez minden esetben yukon gold burgonyát használták, amelyet kissé vajas aromája miatt vajkrumplinak is hívnak, és főzés/párolás előtt – a 4. módszer kivételével – mindig meghámozták a krumplit.
Az eltérő főzési módszerek mindegyikét egy-egy megadott recept szerint végeztek el, majd két evőkanál vajat, egy negyed csésze tejet és egy teáskanál sót adtak a burgonyához, hogy kiderülhessen, melyik módszerrel lesz a legfinomabb, legkrémesebb a végeredmény.
1. Slow cookerben
A lassú főzés több mint 3 órán át tartott, melynek során nagyon kevés vízben párolódtak a burgonyák. Gondolhatnánk, hogy az ízük tökéletes maradt, a textúrájuk pedig krémesebb nem is lehetett volna, de nem így lett: a tesztelők szerint a zöldség túlfőtt – és csak 6 pontot kapott a tízes skálán.
2. Rövid ideig párolva
Apróra vágták a burgonyát, és jól lezárt edényben párolták viszonylag rövid ideig. Tíz percig gőzölték, majd hideg vízzel mosták át. Meg is lett az eredménye az idővel való fukarkodásnak: a tesztelők szerint az íze nem volt eléggé burgonyás, a textúrája pedig darabos maradt. Szintén 6 pontot kapott.
3. Szuvidálva
A meglepő ötlet állítólag azért jó, mert sous-vide technikával (azaz szuvidálással) aligha főzhető túl bármi is, bár a burgonya szuvidolásáról ritkán hall az ember. A burgonyát szeletelve főzték, kissé rendhagyó módon: vaj és tej keverékében a célnak leginkább megfelelő szuvid zacskóban. A tesztelők szerint kevés lett a tej és a vaj, és hozzátették: a mennyiség a zacskó mérete miatt elég korlátozott. Ez a módszer a tízből csak 7 pontot hozott.
4. Főzés nélkül
Ebben a verzióban héjában sült burgonyából készült a püré. Az ötlet nem is hozott rossz eredményt: egy óra sütés után pürésítették és ízesítették a krumplikat, és a püréről és klassz, burgonyás ízéről egész jó vélemények születtek. A módszer 7 pontot érdemelt.
5. Modern kuktában
Az elektromos gyorsfőző edényben készült burgonya a technikának köszönhetően szuper gyorsan megfőtt. Egy csésze vízbe kerültek a negyedekre vágott burgonyák, amik így puhák és sima textúrájúak lettek. A tesztelők szerint szinte pürésíteni sem kellett, így járt neki a nagyvonalú 8 pont.
6. Forró vízben, felkockázva, pihentetve
A hagyományos módszer kapta a legtöbb pontot, amelynek során a nagy darabokra felkockázott burgonyákat puhulás után, lecsöpögtetve még a fazékba visszatették néhány percre. Az így készült püré az ítészek szerint csak kissé darabos, de tökéletesen burgonyás és nagyon ízletes lett. Ki tudja, miért kapott mégis csak 9 pontot – talán az apró darabkák miatt. Ez a változat is viszonylag gyorsan elkészült: 38 perc kellett ahhoz, hogy a győztes püré az asztalra kerüljön.
Kedvet kaptál a krumplihoz? Készítsd el ezt az egyszerű, mégis különleges receptet:
Egy nagy adag újhagymás tejföllel lesz igazán olyan ez a fogás, amit biztosan nem egyszer készítesz majd el. Egyszerű, ismerős és mégis különleges, ráadásul nem kell mellette szobroznod a konyhában. Amíg sül a krumpli, összekevered a tölteléket, és jó hidegen kanalazod a langyos burgonyák közepébe.
Tovább olvasom