Bogyósgyümölcs-crumble – ehhez nem kell mesterszakácsnak lenned

A crumble, vagyis a morzsasüti egy pofonegyszerű angol édesség, aminek lényege az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. Mindkét réteg tetszőlegesen variálható, nálunk bogyós gyümölcsök kerültek a ropogós réteg alá, amit egy kevés fahéjjal és fekete borssal dobtunk fel.

A tésztás rétegbe kerülhet egy kevés zabpehely és dió is, mindkettő egészséges és ad egy kis extra ízt a tésztának. Ha még izgalmasabbá tennéd, egy biocitrom héját és egy vanília kikapart magjait is add a morzsás keverékhez! 

Kerülhet bele dió és zabpehely is.
Kerülhet bele dió és zabpehely is.LauriPatterson

Hozzávalók

  • 15 deka liszt
  • 10 deka cukor vagy xilit
  • 1 mokkáskanál
  • 7 deka darált mandula
  • 10 deka vaj
  • 2 nagy bögre erdeigyümölcs-keverék (akár fagyasztott is lehet)
  • a gyümölcsök ízesítéséhez bors, fahéj és egy csipet só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál mandulaforgács
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el a keményítőt a porcukorral, majd add hozzá a gyümölcsökhöz a fűszerekkel együtt. Tedd egy kivajazott jénaiba, majd dolgozd el kissé egymással a tészta hozzávalóit, és azt morzsold a tetejére. Süsd 30 percig előmelegített sütőben lefedve, majd pirítsd még 5 percig.

Almás-mazsolás, szegfűszeges-meggyes, szilvás-vaníliás változatban is nagyon finom, ha pedig még különlegesebbet készítenél, próbáld ki az ananászos-banános változatot egy kis kurkumával és csilivel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek