A padlizsán nem csak egy alacsony kalóriás húshelyettesítő: összetevőinek köszönhetően segít csökkenteni a koleszterinszintet, és a vérnyomás stabilizálásában is hatékony szerepe van, amivel hozzájárul a szívproblémák kockázatának csökkentéséhez. Teljesen korrekt kis vega fogás lesz belőle, ami nálunk friss, olasz fűszerekkel és kétféle sajttal készült.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 darab padlizsán
- ízlés szerint só és frissen őrölt bors
- 1 hámozottparadicsom-konzerv
- 1 csokor friss bazsalikom és oregánó
- 4 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt
- 2 tojás, liszt és zsemlemorzsa (a panírozáshoz)
- 15 dkg felszeletelt mozzarella sajt
- 3 darab lereszelt fokhagymagerezd
- 1 mokkáskanál barna cukor
- 1 mokkáskanál szárított, olasz fűszer
Elkészítés:
Hámozd meg a padizsánokat, sózd be egy kissé a szeleteket, és tedd félre negyedórára. Ezek után panírozd a hagyományos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába, majd bő, forró olajban süsd ki a padlizsántallérokat.
A legjobb, ha a paradicsomszószt frissen készíted hámozott paradicsomokból egy kevés fokhagymával, sóval és olasz fűszerekkel, ha pedig bolti konzervparadicsomot használsz, azt vágd össze kissé, hevítsd fel és fűszerezd ugyanezenekkel. Adj hozzá egy kevés barna cukrot és frissen őrölt borsot is, majd kanalazd a kivajazott jénaiba helyezett padlizsánszeletekre a szószt. Erre mehetnek a mozarellaszeletek, majd adj neki annyi időt, amíg a sajt kissé megolvad, megpirul a sütőben.
A parmezánt és az olasz fűszereket elég tálalás előtt hozzáadnod.