Az aszalt barackot (vagy akár a frisset) semmiképpen ne hagyd ki belőle: A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin-igényünket, ami nem mellékesen késlelteti az időskori látásromlást, rákellenes hatású, és kedvezően hat a zsíranyagcserére is.
Hozzávalók 2 személyre
A húshoz:
- 4 darab csirkecomb
- 2 kisebb darab édesburgonya
- 2 közepes szál sárgarépa
- 1 bögre aszalt sárgabarack
- 1 nagyobb darab vöröshagyma
A páchoz:
- 1 kisebb csésze szójaszósz
- 2 nagy evőkanál sárgabaracklekvár
- ízlés szerint só, rozmaring és frissen őrölt bors
- 1 kisebb csésze napraforgóolaj
- 3 evőkanál fehérborecet
- 4 darab lereszelt fokhagymagerezd
Elkészítés:
Álljon a jól elkevert pácban a hús legalább két órán át, de egy éjszaka sem árt neki. Ezek után tisztítsd meg és szeleteld fel a zöldségeket, majd forgasd meg őket is a kissé a fűszeres lében a barackokkal együtt. Sütőzacskóban és serpenyőben is készülhet, de a legjobb talán a római tálban lesz, amiben együtt sülhetnek a zöldségek a combokkal. Tepsiben is sütheted, ebben az esetben is öntsd alá a pácot, és ha szükséges, még egy kevés olajat, majd alufóliával jól lefedve süsd puhára. Ezek után anélkül is süsd még legalább negyedórán át.
180 fokon úgy 50 perc kell neki, majd fólia nélkül még 15 perc. A barackokat elég a sütés második felében hozzáadnod.