Unod a régi receptet? Itt egy izgalmasabb: gombakrémleves aszalt szilvával és kecskesajttal

A gombakrémleves minden formájában jöhet, ám ha dobnál egy kicsit a recepten, tuningold fel a sós-krémes változatot egy kis adag édeskés aszalt szilvával és kecskesajttal. Olyan ízekkel mutatkozik majd meg előtted ez az egyszerű fogás, amilyenekkel eddig még soha.

A gomba a D-vitamin mellett kalciumot is tartalmaz – mindkettő fontos szerepet játszik abban, hogy csontjaink erősek maradjanak. A megfelelő mennyiségű kalciumbevitel csökkenti az ízületi fájdalmakat és a csontritkulást, ráadásul alacsony glikémiás indexe miatt a fogyásban is segít a gombák fogyasztása.

Mehet rá egy kis kruton is.
Mehet rá egy kis kruton is.Fotó: Nataly Hanin

Hozzávalók 1 személyre:

  • 2 nagy bögre erdeigomba-keverék
  • 5 deci alaplé
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 bögre aszalt szilva
  • 2 evőkanál kecskesajt (szárazabb, morzsolható)
  • 1 teáskanál vaj
  • ízlés szerint só, majoranna és frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a vajon néhány percen át a gombákat, majd öntsd fel az alaplével, add hozzá a szilvák kétharmadát, és így is adj a levesnek 10-15 percet. Ezek után keverd el benne a tejszínt, majd botmixerrel dolgozd el krémesre. Ha sűrűbben szeretnéd, ezen a ponton merj ki a levesből egy merőkanálnyit, és egy evőkanál étkezési keményítővel keverd el, majd öntsd vissza a leveshez, és kevergesd, amíg besűrűsödik. A maradék szilvát kockázd fel és tálald a leves tetején a kecskesajttal. Egy kis kruton vagy fokhagymás kiflikarikák is elférnek a tetején. 

Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?
Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?

Régi hiedelem, hogy ha megmossuk a gombát, rengeteg vizet szív magába, összeszottyad, és az ízéből is veszít. Igaz ez?

Tovább »

Még több recept

Ezt az elegáns lazacos burgonyalevest egy kevés reszelt narancshéjjal tettük izgalmassá

Ha nem tudsz főzni, akkor is nyugodtan belekezdhetsz ebbe a levesbe, ami különleges neve ellenére egy pofonegyszerűen összedobható finomság. A narancstól izgalmas, a lazaccal nem hétköznapi leves lesz a végeredmény.

november20., 06:24

Izgalmas kombináció: csirke füstöltsajt-szósszal és aszalt szilvával

Ez a fogás akkor lesz a kedvenced, ha imádod együtt a különleges ízeket.

2019. október18., 09:24

Van otthon egy nagy adag alma? Készíts belőle pitetölteléket!

Ha sikerült valahonnan egy nagyobb adag almát szerezned, vagy éppen van egy almafád, érdemes elgondolkodnod azon, mi a legjobb módja a gyümölcsök tartósításának. Ha szereted a pitét, érdemes tartósítanod a tölteléket, ami ezek után nemcsak süteményekben, de zabpehely tetején és klassz, téli turmixokban is finom.

november19., 06:24

Mandulás aszaltszilva-torta vaníliás tejszínhabbal – karácsonyra tökéletes lesz!

Ez a desszert szuper, ha már unod a megszokott karácsonyi édességeket, és valami újat készítenél. A mandula és az aszalt szilva nagyszerűen összeillenek, a vaníliás tejszínhab pedig egy nagyszerű, visszafogott és krémes kísérő a különleges karácsonyi süti tetején.

2019. december20., 11:24

A zeller és a szarvasgomba tökéletes ebben a karácsonyi levesben

Szarvasgombával vagy azzal ízesített olajjal is készülhet ez a remek leves, ami akkor a legfinomabb, ha a zeller és a szarvasgomba aromáját egy-egy adag ropogós almacsipsz kíséri.

november18., 06:04

Próbáltad már a pulykasültet naranccsal és csilivel?

Ha még pikánsabbá tennéd, készíts narancsszörpből, olvasztott vajjal, narancslével és narancshéjjal egy enyhén sós mázat hozzá, majd kenegesd meg vele, ha elkészült, és szórd meg kissé összetört csilipelyhekkel.

november20., 06:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.