Unod a régi receptet? Itt egy izgalmasabb: gombakrémleves aszalt szilvával és kecskesajttal

A gombakrémleves minden formájában jöhet, ám ha dobnál egy kicsit a recepten, tuningold fel a sós-krémes változatot egy kis adag édeskés aszalt szilvával és kecskesajttal. Olyan ízekkel mutatkozik majd meg előtted ez az egyszerű fogás, amilyenekkel eddig még soha.

A gomba a D-vitamin mellett kalciumot is tartalmaz – mindkettő fontos szerepet játszik abban, hogy csontjaink erősek maradjanak. A megfelelő mennyiségű kalciumbevitel csökkenti az ízületi fájdalmakat és a csontritkulást, ráadásul alacsony glikémiás indexe miatt a fogyásban is segít a gombák fogyasztása.

Mehet rá egy kis kruton is.
Mehet rá egy kis kruton is.Nataly Hanin

Hozzávalók 1 személyre:

  • 2 nagy bögre erdeigomba-keverék
  • 5 deci alaplé
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 bögre aszalt szilva
  • 2 evőkanál kecskesajt (szárazabb, morzsolható)
  • 1 teáskanál vaj
  • ízlés szerint só, majoranna és frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a vajon néhány percen át a gombákat, majd öntsd fel az alaplével, add hozzá a szilvák kétharmadát, és így is adj a levesnek 10-15 percet. Ezek után keverd el benne a tejszínt, majd botmixerrel dolgozd el krémesre. Ha sűrűbben szeretnéd, ezen a ponton merj ki a levesből egy merőkanálnyit, és egy evőkanál étkezési keményítővel keverd el, majd öntsd vissza a leveshez, és kevergesd, amíg besűrűsödik. A maradék szilvát kockázd fel és tálald a leves tetején a kecskesajttal. Egy kis kruton vagy fokhagymás kiflikarikák is elférnek a tetején. 

kapcsolódó Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?
Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?

Régi hiedelem, hogy ha megmossuk a gombát, rengeteg vizet szív magába, összeszottyad, és az ízéből is veszít. Igaz ez?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Recept hétvégére: dobj össze egy gyors húslevest ázsiai aromákkal!

A hagyományos húsleves tökéletes vasárnapra, de abból már mindenkinek van egy jó receptje. Ha egy kis csavarral készítenéd ezt a finomságot, dobd össze ázsiai hangulatban, mert úgy is nagyon finom.

október24., 10:24

Ezt az őszi zabkását a mézeskalács aromáival és kandírozott naranccsal dobtuk fel

Ahogy van a zabkásáknak hideg, nyári, hűtőben készült változata, úgy akad néhány téli hangulatú is közöttük. Ezek egyikét mutatjuk most be, nagyon kiemelve, hogy cukor helyett akár mézet, vagy agávét is használhatsz, mert egyik édesítőalternatíva sem rontja majd el remek, sűrű állagát.

október22., 12:52

Heti sajtos-tejfölös: spenótos karfiol burgonyával

Nálunk valahogy mindig marad néhány nagyobb főtt burgonya a saláta készítése után. Ha te is túlgondolod a burgonyamennyiséget néha, a felkarikázott darabokat remekül felhasználhatod egy csípős lecsóban, vagy akár egy-egy olyan remek fogásban is, mint a mai. Könnyű vacsoraként és köretként is tökéletes.

október26., 10:24

Készítsd a rántott húst olaszosan, nem fogod megbánni!

Nem is kell mellé más, csak egy nagy adag tésztasaláta majonézzel, aszalt paradicsommal, parmezánnal és friss rukkolával. Az olasz fűszerekkel az egész sokkal finomabb, főleg, ha mindegyik darab hús kap egy kis paradicsomot és néhány olvadd sajtszeletet.

október24., 11:24

Egyszerű finomság hétvégére: almás sütemény calvadosos-szal

A calvados almából készült, hagyományos normandiai almaborból készített, érlelt gyümölcspárlat, amelyet elsősorban aperitifként fogyasztanak. Almapárlatnak és almabrandy-nek is nevezik. Ezért is illik annyira jól ehhez a klassz, őszi, almás desszerthez.

október23., 10:24

Muffin matchával és fehér csokival: isteni édesség japán hangulatban

Ha szereted az izgalmas ízeket, szokatlan ízkombinációkat és a zöldtea-por gyönyörű zöld színét, dobd össze ezt a különleges muffint. Naná, hogy egy nagy pohár matcha latte lesz a tökéletes ital mellette.

október21., 11:24

Mustra