Egészséges mártogatós vagy reggeli kenyérfeltét: vöröslencse-krém rózsaborssal és szarvasgombával

Szuper ez a mártogatós szendvicsekhez, húsok mellé, de akár zöldségeket és csipszeket is tunkolhatsz bele, ha már unod a hummuszt, vagy épp van otthon egy adag vörös lencse. A rózsaborstól az egész különleges lesz, és akár egy kis adag erőspaprika is jól elfér benne.

Vannak mellette érveink bőven: a vörös lencse gazdag különféle tápanyagokban, a szója után az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás, ami 24-26 százalék fehérjét tartalmaz, az aminosavakat pedig nagy arányban hasznosítható és jól emészthető formában hordozza. Rostjai növelik a telítettségérzetet, hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Szarvasgombával és anélkül is nagyon finom – ha épp nincs otthon belőle, készíts rózsaborsos-csilis vagy lime-os és fokhagymával készült változatot. 

Szarvasgombával és anélkül is finom.
Szarvasgombával és anélkül is finom.Lilechka75

Hozzávalók

  • 1 bögre vörös lencse
  • 1 tesákanál fehérborecet
  • ízlés szerint só és rózsabors
  • 1 evőkanál méz
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • ízlés szerint szarvasgomba vagy szarvasgombaolaj
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 darab vöröshagyma
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel főni a lencsét a fokhagymával, a vöröshagymával és egy kanál sóval, majd ha teljesen megfőtt, pürésítsd egy turmixban vagy aprítógépben. Ezek után ízesítsd a többi hozzávalóval, majd keverd el újra. Amikor kihűlt, már fogyasztható is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek