A barna rizs dúskál különféle vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban. Gazdag B1-, B3-, B6- és B5-vitaminokban, jelentős mennyiségben tartalmaz olyan ásványi anyagokat, mint a vas, a magnézium, a cink, a foszfor, a réz, a mangán és a szelén. Talán azt is érdemes kiemelni, hogy a zabpehelyliszt és a zabliszt nem ugyanaz: a zabpehelyliszt egyszerűen őrölt zabpehely, a zablisztet pedig a nyers zab őrlésével nyerik.
Hozzávalók
- 15 deka barnarizs-liszt
- 1 evőkanál barna cukor
- 2 deka útifűmaghéj
- 0.5 mokkáskanál őrölt kömény
- 15 deka zabpehelyliszt
- 4 deci langyos víz
- 1.2 deka só
- 2 deka élesztő
- 4 deka olívaolaj
Elkészítés:
Áztasd be 1,5 deci langyos vízbe az útifűmaghéjat.
A maradék vízben futtasd fel kissé az élesztőt a cukorral, majd mehet hozzá a kétféle liszt, a só, a kömény és az olívaolaj is. Ha az útifűmaghéj már kocsonyás, azt is add a keverékhez. Jól gyúrd át, formázz belőle tetszőleges méretű zsemléket, majd pihentesd meleg helyen legalább fél órán át. 190 fokon fél óra alatt elkészülnek.