Péksütemény, ami lassan szívódik fel: olívaolajos-köményes zabzsemlék

Ha van egy kis időd hétvégén, süss egy adag egészséges zsömlét zabbal és barnarizs-liszttel. Lassan felszívódó, tartalmas péksüteményeket kapsz, amiket ráadásul kedved szerint fűszerezhetsz őrölt köménnyel, mézzel, de akár sülthagyma-kockákat vagy olívabogyót is keverhetsz a tésztához.

A barna rizs dúskál különféle vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban. Gazdag B1-, B3-, B6- és B5-vitaminokban, jelentős mennyiségben tartalmaz olyan ásványi anyagokat, mint a vas, a magnézium, a cink, a foszfor, a réz, a mangán és a szelén. Talán azt is érdemes kiemelni, hogy a zabpehelyliszt és a zabliszt nem ugyanaz: a zabpehelyliszt egyszerűen őrölt zabpehely, a zablisztet pedig a nyers zab őrlésével nyerik.

Tartalmas, fűszeres péksütemény.
Tartalmas, fűszeres péksütemény.Rocky89

Hozzávalók

  • 15 deka barnarizs-liszt
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 deka útifűmaghéj
  • 0.5 mokkáskanál őrölt kömény
  • 15 deka zabpehelyliszt
  • 4 deci langyos víz
  • 1.2 deka
  • 2 deka élesztő
  • 4 deka olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Áztasd be 1,5 deci langyos vízbe az útifűmaghéjat. 

A maradék vízben futtasd fel kissé az élesztőt a cukorral, majd mehet hozzá a kétféle liszt, a só, a kömény és az olívaolaj is. Ha az útifűmaghéj már kocsonyás, azt is add a keverékhez. Jól gyúrd át, formázz belőle tetszőleges méretű zsemléket, majd pihentesd meleg helyen legalább fél órán át. 190 fokon fél óra alatt elkészülnek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek