Ebben a változatban a rizs nem fog péppé főni, de ha ez az ára annak, hogy legálisan falhassuk, akkor kit érdekel? A barna rizs egészségesebb és hasznos tápanyagokban is jóval gazdagabb fehér társánál, még a szívünk egészségére is pozitívan hat, köszönhetően a benne található rostoknak és egyéb hasznos tápanyagoknak.
Hozzávalók 4 személyre
- 1 bögre barna rizs
- 3 evőkanál cukor (édesítővel is helyettesítheted)
- 1 csapott teáskanál só
- 3 bögre tej
- 4 teáskanál puha vaj
- 6 darab tojás
- 5 csapott evőkanál porcukor (vagy édesítő)
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 1 tesákanál vaníliakivonat
- 40 deka (fagyasztott) eper
- ízlés szerint cukor vagy édesítő (az epres raguhoz)
Elkészítés:
Futtasd át egy teáskanál forró vajon a rizsszemeket, majd főzd meg a barna rizst háromszoros mennyiségű tejben a cukorral és a sóval legalább 50 perc alatt. Kis lángon főzd, majd ha levetted a tűzről, keverj el benne két teáskanál vajat, majd tedd félre hűlni.
Válaszd szét a tojásokat, verd fel a fehérjét egy csipet sóval, a sárgáját pedig dolgozd el a porcukorral és a vaníliamagokkal. Dolgozd el a sárgáját a rizzsel, majd óvatosan a fehérjét is keverd el vele. Tedd egy jénaiba vagy kisebb tepsibe, és süsd készre úgy 25-30 perc alatt.
Közben egy kanál vajon melegítsd át a felkockázott epret, adj a keverékhez ízlés szerint cukrot, édesítőt vagy két kanál eperlekvárt (és ha túl sok levet eresztett, egy kanál étkezési keményítőt is). Amikor már sűrű, vedd le a tűzről, és add hozzá a vaníliakivonatot, majd ezt kanalazd a desszert tetejére.