A mogyoró 10 dekánként közel 600 kalóriát tartalmaz, cserébe csaknem hatvan százalék zsír, tizennégy százalék fehérje, valamint 5 mg/100 g C-vitamin van benne. És ez még nem minden: sok növényi rostot tartalmaz, B1-, B2-, H- és E-vitamint, és nagyon sok rezet, káliumot, mangánt, cinket és magnéziumot is. Ha ezt a fogást barna rizzsel készíted, simán belefér az egészséges életmód kedvencei közé. Vegáknak rizs helyett párolt fehérrépával vagy tofuval készítsd.
Hozzávalók 2 személyre
- 1 bögre barna rizs
- 2.5 bögre alaplé
- 1 csokor felaprított zöldhagyma
- 2 teáskanál vaj
- 1 evőkanál étolaj
- 40 deka felcsíkozott csirkecombfilé
- 1 mokkáskanál cayenne-bors
- 3 evőkanál pirított mogyoró
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál méz
- 0.5 mokkáskanál gyömbér
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 1.5 deci főzőtejszín
Elkészítés:
Forgasd át egy teáskanál forró vajon a rizst, öntsd fel az alaplével, majd főzd puhára úgy egy óra alatt. Amikor már nem túl forró, keverd a zöldhagyma zöldjét is hozzá.
A hagyma fehér szárát dobd a csirkével egy kis kanál forró vaj és olaj keverékére, majd kifehéredésig süsd. Ha ezzel megvagy, keverd bele sorban az összes többi hozzávalót (a pirított földimogyoró kivételével), és főzd bennük puhára a csirkefalatokat. Kanalazd a barna rizsre, és pirított mogyoróval meg friss petrezselyemmel vagy korianderrel a tetején tálald. Ananásszal, csilipaprikával és reszelt lime-héjjal teheted még különlegesebbé ezt az egyébként sem hagyományos fogást.